Dagsprogram

Avreise fra Værnes kl. 22:45 med ankomst Tallinn kl. 01:15 lokal tid. (Tidsforskjell 1t.)
Vi går rett inn på hotellet som ligger ved flyplassterminalen og håper på en god natts søvn.

Etter en god og rolig frokost tar vi utsjekk litt ut på formiddagen for dagens rundtur. Bussturen i Tallinn innledes med en tur forbi Tallinns sentrale park – Kadriorg. Navnet betyr Katrinedal og er oppkalt etter det store slottet som Russlands Tsar Peter den Stores kone Katarina bygde. Like ved ligger Sangfestivalplassen, der de store nasjonale sangerfestene avholdes. Guiden vil fortelle oss om historien rundt disse festivalene, og herfra kan man også nyte den fine utsikten ut over Finskebukten som ligger nedenfor festival plassen. Neste stopp blir Tallinns TV-tårn som ligger i Pirita- distriktet. Med sine 314 meter er dette det høyeste tårnet i Estland. Nyhetene som kom herfra i august 1991 spilte en viktig rolle i Estlands frihetskamp. Her i Pirita tar vi oss tid til å gå på den vakre strandpromenaden. Underveis passeres messesenteret og Piritaparken med yachtklubben og det olympiske seilsportskomplekset fra OL i 1980. Vi passerer også de mektige restene av St. Brigittaklosteret fra Middelalderen. På turen blir det tid til en god lunsj.

Kl. 17:25 Flyavgang til Litauens hovedstad Vilnius med ankomst kl. 18:50. Transfer til sentrumsnære Hotel Artis, hvor vi også skal spise middag.

Mange nasjonaliteter har satt sine spor i Vilnius’ historie – litauere, polakkere, jøder og hviterussere. Den gamle bydelen er full av historiske plasser, som f.eks. den romersk-katolske domkirken og Gediminasplassen med det berømte tårnet. Den storslagne Peter og Paul-kirken (i barokkstil) med over 2000 vakre skulpturer ligger også her. Under rundturen ser man blant annet: Domkirkeplassen, den romersk-katolske Domkirken, Daggryporten, Rådhusplassen, Presidentpalasset og Vilnius Universitetet, som ble grunnlagt i 1579 og er et av de eldste universitetene i Sentral- og Østeuropa. Omvisningen tar oss forbi TV tårnet og Vingis parken hvor de store Litauiske sang-festivalene arrangeres. Lett lunsj på en lokal kafe/restaurant for vi reiser ut av byen til Trakai. Trakai er den gamle hovedstaden i Storhertugdømmet Litauen – en av middel-alderens stormakter som strekte seg fra Østersjøen til Svartehavet. Byen ligger i et innsjøområde og det vakre landskapet har vært inspirasjonskilde for mange diktere. I dag er Trakai et av de mest populære fritidsområder i nærheten av hovedstaden.

I 9-tiden tar vi plass i bussen og starter på turen nordover. Vårt første stopp er Rundale Slott, (tidl. Ruhenthal), som også kalles for Baltikums Versailles. Det ble tegnet av den berømte italienske arkitekten Bartolomeo Rastrelli, som også tegnet Vinterpalasset i St. Petersburg. Opprinnelig fungerte slottet som sommerresidens for fyrsten av Kurland; Ernst Johann von Bühren. Han var en av Keiserinne Annas elskere. Rundaleslottet, som i dag benyttes ved statsbesøk og større seremonier, er et flott og imponerende eksempel på barokk byggekunst. Vi skal gå sammen med en lokal guide igjennom dette flotte slottet. På den måten kommer vi nært på historien. Vi spiser lunsj i området ved slottet før vi reiser videre mot Riga. Vel framme blir det en en interessant rundtur i gamlebyen med både historiske innslag og informasjon om dagliglivet i den latviske hovedstaden. Vi passerer blant annet St. Peterskirken, Domkirken og Krutt-tårnet. Man passerer også flere av de vakkert dekorerte laughusene. Når vi har installert oss og slappet av litt går vi ut for å spise middag.

Om formiddagen blir det noen timer fritid for å se seg om på egen hånd. Det kan være interessant å ta en tur inn i de gamle markedshallene hvor de lokale går og handler. I 12- tiden kjører vi fra hotellet og får tar en omvisning i Rigas omegn. Blant annet ser vi den største arkitektoniske perlen i Baltikum, en godt bevart bydel i Jugendstil. Det er vanskelig å ikke la seg fascinere av Rigas massive arkitekturarv. Over en tredjedel av bygningene i Riga sentrum er i Jugend og Art Nouveau stil, Denne karakteristiske stilen dominerer bybildet og etterlater seg et varig inntrykk hos sine besøkende. Blikket trekkes hele tiden mot de dekorative detaljene som kjennetegner denne høyt elskede og populære epoken i arkitekturhistorien. Selvfølgelig skal vår lokalguide også fortelle om Latvisk sangfest, som er litt forskjellig fra den Estiske varianten. Lunsj på Lido som er det største tømmerhuset i Baltikum. Etterpå går turen igjen tilbake til Estland. Tidlig om kvelden kommer vi frem til Hotel Viru som ligger midt i den estiske hovedstaden. Det tar kun 5 minutter å gå til den kjente gamlebyen, som i dag fremstår vakkert restaurert. Vi spiser en lett middag sammen.

Frokost på hotellet. I dag begynner Sangfestivalen. Det første som står på programmet er en stor folkedansfest på festivalplassen fra kl. 11 til ca. kl. 13. Mens man er her kan man kjøpe mat fra noen av salgsbodene som er satt opp. Ut på ettermiddagen tar vi en spasertur med guide gjennom gamlebyen. Vi passerer det vakre rådhuset i gotisk stil fra det 14. og 15. århundre, Helligåndskirken og en rekke originale hanseatiske kjøpmannsgårder. Etterpå går vi til Domberget og Ordensborgen – stedet hvor Tallinn (tidl. Reval) ble grunnlagt. Rett ved parlamentet ligger Alexander Nevski-katedralen fra 1900-tallet – et praktfult byggverk men samtidig et sørgelig vitnesbyrd om de siste hundre års tilbakevendende russifiseringskampanjer. Like om hjørnet ligger Domkirken, den eldste kirken i Tallinn. Den ble først nevnt i 1233, da Tallinn var dansk. Fra Domberget kan man nyte et imponerende panorama over havnen og Finskebukten og inn over den gamle middelalderbebyggelsen. I tillegg til alle tårnene vi ser herfra, stiger Olavskirken fram. Kirken er naturligvis oppkalt etter Olav den Hellige. Vi forlater Domberget gjennom Den Danske Konges Hage. Middag på en god restaurant i gamlebyen.

Frokost på hotellet. I den vestlige utkanten av Tallinn, vakkert beliggende i en park ned til den steile kysten, finner man friluftsmusseet Rocca-al-Mare. I dette folkemuseet finner vi over 60 gamle bygninger; bondegårder, husmannsplasser og gamle stabbur. Vi ser også vindmøller og sågar en kirke brakt sammen av deler fra alle kanter av Estland. De flotte restaurerte bygningene som vitner om esternes tradisjonelle levemåte er viktig å få med seg når man er i Estland. Dessuten ser man med egne øyne fra hvilken bakgrunn de Estiske sangtradisjonene kommer. Kl 14:00 starter det store sangfesttoget som passerer rett foran hotellet vårt. Det er en ekstra fin opplevelse å bli med på toget og følge det gjennom gatene til festivalplassen. Ruten er ca. 3 km. Det kan arrangeres ekstra transport for de som ikke vil gå. (Betales på stedet). På sangfestplassen er det reserverte seter til oss. Man kan kan bevege seg fritt rundt og f.eks. kjøpe mat og ta med til plassen man sitter på. Selve sangfesten starter ut på ettermiddagen og varer til tidlig kveld. Til avtalt tidspunkt blir vi hentet av buss og kjørt tilbake til hotellet.

Frokost på hotellet, fritid fram til utsjekking ca. kl. 12.00. Bagasjen oppbevares i hotellets bagasjerom.

Hotel Viru var et ganske spesielt hotell under sovjettiden. Hotellrommene var fulle av mikrofoner og i toppetasjen hadde KGB sitt kontroll- og avlyttingsrom. Dette rommet er fortsatt intakt, men nå som museum. Etter utsjekking får vi en meget interessant omvisning her oppe i 22. etasje. Vi spiser fra hotellets lunsjbuffet før bussen kjører oss ut til festivalplassen igjen. Kl. 14:00 starter neste konsert på Sangfestplassen. Denne varer i flere timer og man kan komme og gå som man vil. Vi avtaler tid for returtransport tilbake til hotellet.

Vi plukker opp bagasjen og reiser fra hotellet ca. kl. 19:30 med buss til flyplassen. Flyavgang kl. 21:40 med ankomst Trondheim kl. 22:15.

Mer om Sangfestivalen i Tallinn

Den estiske sangfestivalen (Laulupidu) arrangeres i Tallinn hvert femte år. Den ble først arrangert i 1869. I 2003 ble sangfestivalen inkludert på UNESCOs liste for Mesterverker i muntlig og immateriell kulturarv.

Festivalen er det viktigste kulturelle og nasjonale samlingspunktet for det estlandske folket og her kombineres mange av de estiske sang- og musikktradisjonene med nasjonale sanger. Publikum, som kan bli så mange som 150 000 mennesker, kan
oppleve et repertoar bestående av både Händel og Verdi og estiske folke- og nasjonalsanger fremført av opp til 25 000 sangere og musikere. Oppslutningen om sangfestivalen er imponerende når man vet at det bare bor 1,34 millioner mennesker i Estland.

Sangfestivalen har gjennom sin 130-årige historie fungert som estisk nasjonal opposisjon mot tsarherredømmet og sovjetstyret, feiret estisk selvstendighet (1920-1940 og 1991-) og vært en arena for estisk nasjonalisme og sangtradisjoner. Den estiske komponisten Veljo Tormis sier at estere gjennom sang har gitt uttrykk for nasjonal identitet og at sangen utgjorde Estlands frihetskamp. Den estiske løsrivelsesprosessen fra Sovjet kalles da også «Den Syngende Revolusjon». Sang-festivalen i 1989 representerte startskuddet for «Den Syngende Revolusjon» og førte sammen med perestrojka til estisk selvstendighet i 1991.

Den dag i dag er sangfestivalen stadig en unik nasjonal begivenhet som mangler sidestykke i Norden. Gamle og unge estere samles på sangområdet utenfor Tallinn og det hele er et imponerende skue med sangere i fargerike nasjonaldrakter og et feststemt og engasjert publikum.

Samtidig med sangfestivalen arrangeres også en dansefestival. Tradisjonen med å avholde dansefestivaler er nyere enn sangfestivalene, men dansere i alle aldre som fremfører tradisjonelle estiske danser fyller med letthet Kalev sportsstadion i Tallinn tre dager på rad, selv om repertoaret er det samme hver dag. At både sang- og dansefestivalene arrangeres samtidig forsterker den enorme feiringen og markeringen av nasjonale tradisjoner.

På åpningsdagen av festivalen paraderer alle deltakerne fra gamlebyen i Tallinn og ut til sangområdet. Paraden tar over tre timer og langs gatene møter folk fulltallige opp for å se de forskjellig nasjonaldraktene og for å finne kjente fjes i mengden. Når publikum, sangere og musikere er samlet på sangområdet innledes festivalen med den estiske nasjonalsangen (som for øvrig har samme tone som den finske, men en annen tekst).
Etter en vakker fremførelse av nasjonalsangen setter publikum seg i stillhet uten å klappe eller bifalle fremførelsen. Så følger en seremoniell tenning av en festival-ild akkompagnert av taktfast klapping fra publikum og den estiske presidentens tale. Endelig braker selve festivalen løs med Halleluja koret fra Messias, Carl Orffs O Fortuna og utdrag fra estiske operaer, symfonier og utallige tradisjonelle nasjonale sanger.

Festivalens siste dag avsluttes alltid med samme sang: Mu isamaa on minu arm, som omtrent betyr; Mitt faderland er min glede. Når den siste sangen fremføres fylles scenen til randen og selve sanggrunnen syder av liv og stemning. Og det er dette øyeblikket hvor scenen blir fullere enn man trodde var mulig og stemningen ligger tykk utover området, alle har ventet på. Hvis man betrakter den halvmåneformede scenen fra toppen av sanggrunnen ser scenen og sanggrunnen ut som en fargerik og gigantisk maurtue i stadig bevegelse. Scenen og publikum går i ett og lyden fra det enorme og enstemmige koret overdøver vær og vind og suset fra det mer enn fulltallige publikumet. Etter å ha opplevd sangfestivalen på nært hold forstår man hvilken kraft denne sangtradisjonen egentlig har og det blir lett å forestille seg at sovjetstyrkene ikke turte å bryte opp en tilsvarende forsamling i 1989. Sangfestivalen er en unik anledning for estere til å oppleve samhold, høre kjære musikkstykker og å manifestere sin nasjons særegne kultur. Og ikke minst er det en unik mulighet for en utlending å oppleve esterne i deres beste element. Vær med og nyt stemningen og den høye kvaliteten på de forskjellige korene!

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se påmeldingsskjema.

Pris fra Trondheim kr 18.450,- pr. person i dobbeltrom.
Fra andre byer: Pris på forespørsel.

Tillegg for enkeltrom: kr 3.900,-

Prisen er beregnet ved minimum 20 betalende deltakere.

Depositum kr 2.000,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået). Restbeløpet blir fakturert med forfall ca. 6 uker før avreise.

Inkludert i prisen:
• Flyreisene som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 01.12.2018.
• Overnatting i dobbeltrom som beskrevet i programmet.
• Transfer flyplass-hotell t/r samt all annen transport iht programmet.
• Måltider i henhold til programmet.
• Sightseeing som beskrevet i programmet.
• Inngangsbilletter i henhold til programmet.
• Konsertbilletter fredag, lørdag og søndag.
• Skandinavisktalende lokale guider på utfluktene og norsk reiseleder følger med på hele turen.

Ikke inkludert i prisen:
• Enkeltromstillegg
• Reise- og avbestillingsforsikring
• Tips til sjåfører, guider og hoteller

Avbestillingsregler:
• Frem til 30.04. refunderes depositum minus kr.750.
• 01.05. – 14.05. refunderes ikke depositum.
• 15.05. – 30.05. refunderes 50% av turprisen.
• 31.05. – frem til avreise, ingen refusjon.

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Reiseleder fra SmartReiser: Jens Axel Weisser

Husk gyldig pass!

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer. Forøvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Kredittkortbelastning + 2% av turens pris.