Dagsprogram

Reiseleder møter på Værnes før avreise.
Fly SAS, Trondheim – Stockholm, 06:30-07:50
Fly SAS, Stockholm – Malta, 09:15-13:05

Om vi får tidlig påmelding så kan det være mulig med tilslutning fra andre byer i Norge hvor SAS flyr. Slike varianter må søkes opp etter hver enkelt forespørsel og endelig pris vil kunne gis når flyselskapet bekrefter.
Fra flyplassen er det bare ca. en halv time å kjøre før vi ankommer vårt utmerkede hotell i byen St. Julians. Vi møtes til velkomstmiddag på hotellet om kvelden.

Etter frokost møtes vi i bussen for heldagstur inn til hovedstaden Valletta. Selv om Valletta er en travel by så bor det bare ca. 5000 mennesker innenfor murene. I gamlebyen finner vi barokke hus bygd sammen med militære festningsverk. Vi tar plass ved festningen like før klokka tolv for å overvære den daglige kanonsalutten. Her oppe har vi også den beste utsikten over Valletta og havneområdet.

Øya har hatt stor strategisk betydning for Storbritannia gjennom tidene. Det er utrolig å tenke på at Valletta klarte å motstå overgivelse på tross av langvarige tunge bombeangrep fra Italia under 2. verdenskrig. Sir Winston Churchill besøkte Malta hele seks ganger og i Valletta finner man en riktig så talende byste av ham. I månedsskiftet januar-februar 1945 møtte han den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt her til samtaler i forkant av det berømte Yalta-møtet, der man la de siste planene for å gjenopprette verdensfreden. Før jul i 1989 møttes presidentene George H.W. Bush og Mikhail Gorbatsjov på Malta. De kom i hvert sitt krigsskip som ankret opp utenfor, og da møtet var over var de enige om å avslutte den kalde krigen og ta fatt på en mer produktiv samarbeidslinje.

I løpet av dagen besøker vi den imponerende Johanneskatedralen som «huser» flere malerier av Caravaggio med mesterverket «Døperen Johannes Halshugges» som det mest berømte. Vi spiser lunsj sammen mens vi er her i Valletta før bussen går tilbake til hotellet.

Vi spiser frokost på hotellet før vi drar på besøk til Malteserordenens hovedsete fra 1530 – Vittoriosa. Denne festningsbyen er også kjent som Birgu. Dette er en av de tre større byene rundt det som er kalt «Grand Harbour of Valletta». Vi rusler rundt med vår kunnskapsrike guide som forteller oss historier om fortid og nåtid. Etter byvandringen krysser vi havnebassenget med maltesiske gondoler som kalles Dghajsaer.

Dette er lange, slanke farkoster der gondolieren står bak og ror. Vel ankommet Valletta Waterfront blir vi hentet av bussen. De som ønsker kan ta heisen opp til Upper Barraka Gardens og Valletta og evt. ta lokalbussen eller en drosje tilbake til hotellet. Det er også mulig å ta rutebåten fra Valletta til Sliema rett over havnen og gå videre til hotellet. Vi møtes til middag på en lokal restaurant om kvelden.

I dag blir det en flott utflukt langs vestkysten av Malta. Første stopp er ved klippene som er det høyeste punktet på Malta. Klippene stuper bratt ned i havet og minner mye om området ved Englands sørkyst. Vi stopper også ved et kapell som er bygget på kanten av klippene og skilter med imponerede utsikt over øya og Middelhavet. Vi passerer også Buskett Garden som faktisk ligger i øyas eneste skog. Vi får ikke besøkt stedet med buss, men det var Malteserordenen som plantet skogen her med alle slags varmekjære vekster; kaktus, appelsin, furu, sypresser og alskens ville blomster.

Under utflukten får vi smake på god malteservin. Øya har for øvrig hatt sin egen vinproduksjon i hele 2000 år. Vi spiser en enkel lunsj i en liten landsby som heter Dingli. Restauranten er familiedrevet så her trør alle familiemed-lemmene til for å lage god mat og en hyggelig atmosfære. Vi går rundt og får små smaksprøver av f.eks. maltesiske varianter av ravioli, steinovnsbakt olivenbrød, paier, gode oster og mange andre lette, spennende retter. Etterpå vender vi nesen tilbake til hotellet og har resten av dagen til egne streiftog.

Frokost på hotellet. Etter ca. 45 minutters kjøretur vestover kaster vi loss for en halv times fergetur. På andre siden legger vi til i havnebyen Mgarr på den hemmelighetsfulle øya Gozo. Vi blir hentet av våre gozitanske sjåfør som har lang erfaring med å manøvrere store busser i trange gater. Her på Gozo går livet i et rolig og avslappet tempo som det nok har gjort gjennom alle tider. Turen fortsetter til utsiktspunktet ved Ramla Bay med sin vakre rødlige sand. Deretter tar vi en pause i Xlendi, en pittoresk fiskerlandsby med en veldig lun havn. Dagens lunsj blir på Churchill Restaurant i Xlendi. I følge innehaveren ble restauranten omdøpt umiddelbart etter at Churchill spontant gikk i land her sammen med Roosevelt i 1945. Etterpå får vi nok tid til å besøke en butikk som selger kunsthåndverk, maltesisk mat og oljer samt noe glasskunst.

Vi skal naturligvis også besøke festningsbyen Victoria som de lokale kaller Rabat. Herfra har vi panoramautsikt utover øya med den enorme Gozokatedralen som ruver i terrenget. Det blir litt tid på egen hånd i Rabat før vi møtes på bussen igjen og drar tilbake til fergeleiet i Mgarr. Tilbake til hotellet sent om ettermiddagen.

Søndag 10. november: Det gode liv på Malta (F,L)
Programfri morgen før vi møtes litt før lunsj og drar vi på utflukt til den sjarmerende fiskerlandsbyen Marsaxlokk helt øst på øya. I havna finner vi mange av de tradisjonelle Luzzo-fiskebåtene med sterke blåfarger og Osiris` øye i baugen. Osiris var den egyptiske guden for fruktbarhet og har prydet fiskebåtene her i uminnelige tider. Vi setter av god tid så vi på egen hånd kan besøke det livlige, lokale søndagsmarkedet hvor man sikrer seg ingredienser til en god søndagsmiddag. På markedet omsettes fisk, kjøtt, grønnsaker og frukt med stor entusiasme, og det aller meste er produsert på øya. Vi spiser sjømatlunsj på en av restaurantene i landsbyen. Resten av ettermiddagen er til egen disposisjon for avslapping på hotellet, ved bassengkanten eller streiftog på egen hånd.

Etter frokost tar vi plass i bussen for vår siste utflukt for denne gang. Vi skal besøke
den gamle hovedstaden på Malta, Mdina. Nå har vi snart vært en uke på tur, og på denne siste dagen skal vi bare ta en kortere tur slik at vi har mesteparten av ettermiddagen til egen disposisjon. Underveis besøker vi vakre San Anton Gardens og vandrer i den vakre parken. Vi rekker nok også en tur innom et fabrikkutsalg med et utrolig utvalg maltesisk glasskunst i alle varianter. Etter ankomst hotellet vil du kanskje suge inn de siste inntrykkene av folkelivet og gjøre den siste shoppingen? Lunsj på egen hånd. Om kvelden samles vi til en god avskjedsmiddag på en av de lokale restaurantene i nærheten av hotellet.

Frokost på hotellet og formiddagen fri til pakking og egne aktiviteter. Utsjekking og avreise fra hotellet ca. kl. 11:30.
Fly SAS, Malta – Stockholm, 13:55-17:50
Fly SAS, Stockholm – Trondheim, 20:40-21:55

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se påmeldingsskjema.

Pris fra Trondheim kr 13.975,- pr. person
Pris fra andre byer på forespørsel.
Tillegg for enkeltrom: kr 2.900,-, begrenset antall.

Prisen er beregnet ved minimum 20 betalende deltakere.

Depositum kr 3.500,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået). Restbeløpet blir fakturert med forfall ca. 6 uker før avreise.

Inkludert i prisen:
• Flyreisene som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 8. feb 2019.
• Overnatting i dobbeltrom på 4-stjerners hotell.
• Transfer flyplass-hotell t/r samt transport iht programmet.
• Måltider i henhold til programmet.
• Sightseeing som beskrevet i programmet.
• Inngangsbilletter i henhold til programmet.
• Praktisk reiseinformasjon.
• Lokal guide og norsk reiseleder følger med på hele turen.

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillingsforsikring
• Kombinert reiseforsikring
• Enkeltromstillegg
• Evt. tips til sjåfører, guider og hoteller

Avbestillingsregler:
• Frem til 05.08.19 refunderes depositum minus kr.1.000,-.
• 06.08.19 – 20.09.19 refunderes ikke depositum.
• 21.09.19 – 05.10.19 refunderes 50% av turprisen.
• 06.10. – frem til avreise, ingen refusjon

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen,
ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Reiseleder fra SmartReiser:
Kenneth Pilskog, Daglig leder

Husk gyldig pass!

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer. Forøvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Kredittkortbelastning + 2% av turens pris.