Dagsprogram

Reiseleder møter på Værnes og blir med på hele reisen.
SAS, Trondheim – Oslo 09:25 – 10:20
TAP, Oslo – Lisboa 12:50 – 16:00
TAP, Lisboa – Funchal 16:50 – 18:35

Transfer til hotellet ved ankomst Madeira.

Etter en god frokost drar vi sammen til byen hvor vi skal spasere litt rundt for å gjøre oss kjent i Funchal. Vi stanser bl.a. ved det lokale ”Bondens marked”, som er fullt av spennende farger og dufter fra lokale blomster og frukter. I de to øverste etasjene selges tropisk frukt, grønnsaker og krydder, mens fisk og kjøtt selges i underetasjen. Vi går igjennom den sjarmerende gaten Rua Santa Maria i gamlebyen, hvor mange av inngangsdørene er dekorert med morsomme malerier av lokale kunstnere.

Vi stopper også ved katedralen i Funchal, som er hovedkirke for katolikkene på Madeira. Katedralen er fra det 15. århundre, og et av få byggverk på øya som er bevart så å si uforandret fra denne perioden. Funchal er en viktig cruisehavn, og nesten daglig ligger en eller flere av disse store båtene ved kai her. Båtene går stort sett i trafikk mellom Middelhavet og Kanariøyene. På byturen får vi også muligheten til å smake på søt madeiravin fra et av de tradisjonsrike vinhusene, som også eksporterer denne type vin til utlandet. Disse dessertvinene er kjent for sin utmerkede smak og kvalitet.

Om ettermiddagen har vi helt fri til å slappe av og gjøre oss kjent med hotellet, byen eller nærområdet. Kanskje er det fristende å prøve noen av hotellets velværefasiliteter eller bare slappe av ved bassenget i den vakre hagen. Felles middag på hotellet.

Denne halvdagsturen vil gi oss nye interessante naturopplevelser og mektige inntrykk. Vi starter dagen ved den mørke lava & rullesteinstranden Praia Formosa og går havpromenaden herfra til fiskerlandsbyen Camara de Lobos. Winston Churchill var ofte gjest her og malte mange av sine bilder med motiv herfra. Videre fortsetter vi opp i høyden til Eira do Serrado som ligger 1094 moh., og nyter en spektakulær utsikt mot havet og ned i dalen Curral das Freiras, kanskje best kjent som Nonnenes dal. Til dette stedet knytter det seg også en spennende historie om pirater og flyktende nonner som vi får høre på veien opp hit. Vi kjører gjennom skog med mye eukalyptus og gyvelbusker. Vi drar videre til landsbyen Monte, som ligger høyt oppe i åsen bak Funchal og har fin utsikt over hovedbyen på øya. Den vakre sognekirka her er vel verdt et besøk. Bussen kjører så tilbake til hotellet.

Tips til ettermiddagsutflukt på egen hånd:

Fra Monte har du muligheten til å ta den berømte aketuren med slede ned de brosteinsbelagte gatene til Livramento som ligger nærmere sentrum. Her oppe i Monte kan man også besøke den tropiske hagen, Jardim Tropical og videre ta gondolheisen ned til sentrum eller den botaniske hagen. Fra gondolheisen har du en spektakulær utsikt over byen. Om du velger å besøke hagen, ta slede eller gondolheis så betales det ekstra på stedet.

Pico do Arieiro er den nest høyeste toppen på øya med sine 1810 meter over havet. Om været er bra kan vi nyte en fantastisk utsikt, ja faktisk kan vi se helt til Porto Santo, naboøya, som ligger 30 nautiske mil mot nord. Besøkssenteret her oppe har en fin, liten utstilling om Madeiras helt spesielle og særegne fugl, Petrellfuglen. Denne fuglen hekker her oppe om sommeren, men resten av året vet man lite om hvor den befinner seg. Her oppe i høyden er lufta spesielt god og finner vi mange vakre fjellblomster. For de sprekeste kan det bli tid til å gå en 45 minutters tur i dette vakre fjellandskapet. Videre kjører vi ned gjennom vakre skoger til nordsiden av øya.

Dagens levadavandring starter i Refertas ikke langt fra byen Porto da Cruz. Herfra går vi på en flott, åpen levada ca. 6-7 km frem til utkanten av den lille byen Faial. Levadaene vi skal gå på, er same stien/veien som oppasseren gikk på som kontrollerte at det var fri flyt i vannkanalene. Disse veiene er for det aller meste flate og fine og det er nesten ikke høydeforskjell. På denne levadaen har vi en praktfull utsikt mot havet og over kulturlandskapet hvor det dyrkes hele året på alle store og små, flate og bratte åkerlapper. Vi ser også majestetiske og ville klippeformasjoner helt ut mot nordkysten. Underveis vil guiden fortelle oss mye om de planter, grønnsaker og frukttrær som vi ser langs veien. Dette er en hyggelig, 2,5-3 timers spasertur langs en ganske åpen levada med et bemerkelsesverdig frodig landskap. Pikniklunsj. Vi går ca. 7 km totalt.

Neste stopp blir Santana. Dette er kanskje den mest kjente og bemerkelsesverdige byen når vi tenker på bilder fra Madeira, med de særegne, fargerike husene med stråtak. Flere av disse husene er enda i bruk. Her spiser vi vår medbrakte pikniklunsj. Om været er bra så avslutter vi dagen med avslapping og gjerne et bad ved den gyldne sandstranden i Machico.

Dagen er til egen disposisjon. Kanskje har du lyst til å gå inn til sentrum og utforske på egen hånd eller benytte deg av de mange tilbudene som finns på hotellet? Funchal er en liten, overkommelig by, trivelig og det er lett å ta seg fram her på egen hånd. Om det meldes bra vær vil reiselederen legge til rette for en ekstra vandretur i områdene helt øst på øya, i et åpent, vakkert åpent område med spektakulære klippeformasjoner. (Denne utflukten betales på stedet). Om kvelden inviteres du med på en morsom Fadoaften med middag på en liten, intim familiedrevet restaurant hvor familien både synger og serverer.

Vårt første stopp blir ved Cabo Girão – den høyeste havsklippen i Europa (580 m.o.h.) -og den nest høyeste i verden. Stedet er omkranset av duftende eukalyptusskog og vakre markblomster. Herfra har vi en praktfull panoramautsikt over fiskerlandsbyen Câmara de Lobos, og vi kan se nesten helt til Funchal. Som bakteppe har vi det endeløse vakre og dypblå havet. Langt under denne klippen, i det som en gang var en regelrett steinrøys, er det møysommelig anlagt små jordbrukslapper, kalt fajas. Her dyrkes det bananer, bønner, poteter og tropiske frukter. I morgen skal vi ta en gondolheis ned på en slik fajas.

Et lite stykke herfra starter vi dagens levadavandring på Levada Nuevo. Vi skal gå ca. 5 km og bruke ca. 2 timer på det. Etter denne fine vandringen fortsetter vi med bussen vestover mot Ribeira Brava hvor en bratt vei vil føre oss opp til høyfjellsletta Paul da Serra. Hvem skulle tro at det var et slikt flatt, fint slettelandskap på denne fjellrike øya? En gang i tiden tenkte de til og med å bygge øyas flyplass her oppe. Men planene ble skrinlagt da det i løpet av året er alt for mange tåkedager her oppe.

De fleste av øyas kyr går på beite her oppe i høyden. Vi er på ca. 1000 moh. nå, og på en klar dag er det mulig å se både nord- og sørkysten av øya. Fra sletta kjører vi ned på nordvest-sida av øya til den sjarmerende lille byen Porto Moniz som ligger omkranset av høye klipper og vakre, små gårdsbruk. Her nede ved havet har de bygd opp noen utrolig flotte, store saltvannsbasseng mellom spennende, vulkanske klippeformasjoner. Vi setter av god tid her til å spise litt, rusle litt rundt eller slappe av ved badeanlegget.

I dag kjører vi litt vest for Funchal til Quinta Grande for å gå på «Levada da Norte», En tur som tar ca. to og en halv time. Vi går ca 6 km langs den vakre kanalen med rennende vann. Vi går gjennom flere typer skog bla. laurbærskog som Madeira er så kjent for og forbi mindre bebyggelser. Bussen møter oss ved enden av vandreturen og herfra er det bare ca. 20-30 min. frem til Faja dos Padres. I tidligere tider var dette anlegget nede ved sjøen ganske utilgjengelig men i dag kan vi ta en gondolheis på 3-4 min ned til de vakre frukt- og grønnsakhagene som ble anlagt av hardt arbeidende munker for mange år tilbake. Vi slår oss ned ved restauranten for de som ønsker å kjøpe seg litt å spise, eller nede på piren for de som ønsker seg en dukkert. Her går man rett ut i havet via trapper. Vi er tilbake i Funchal ved 15-16:00 tiden.

Fridag i Funchal. Den spesielle sandøya Porto Santo ligger bare noen timer unna
med ferje, så en dagstur hit er absolutt også mulig og kan ordnes på stedet.
Avskjeds middag på en god restaurant inne i Funchal.

Avreise fra hotellet.
Funchal – Lisboa, 09:50-11:30
Lisboa – Oslo, 12:50-17:50
Oslo – Trondheim, 19:30-20:20

Hvis andre sluttdestinasjoner enn Trondheim så blir det tilslutnings fly fra Gardermoen.

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se reiseinformasjon/vilkår

Pris per person i dbl. rom fra Trondheim kr. 22.600,-

For reiser fra andre norske byer, be om pris.
Enkeltromstillegg kr 8.200,-

Det tas forbehold om uforutsette program- og prisendringer

Personer som reiser alene kan bestille del av dobbeltrom. Hvis ikke en person av samme kjønn kan dele må man betale enketromstillegg.
Prisene er basert på en gruppe på minimum 20 betalende personer.
Depositum kr. 3000 betales ved påmelding. Faktura utsendes.
Husk avbestillings- og reiseforsikringer!

Alt dette er inkludert i prisen:
• Reiseleder fra SmartReiser er med på hele turen (reiser fra Trondheim).
• Flyreisen SAS/TAP Trondheim – Lisboa – Madeira – Trondheim, turistklasse.
• 8 netter på Pestana Casino Park hotell.
• 2 netter på Baia hotell i Cascais.
• Transport i henhold til programmet.
• Måltider ifølge programmet, se programbeskrivelse (F= Frokost, L= Lunsj, M=Middag).
• Sightseeing og utflukter ifølge programmet.
• Lokal guide på utfluktene
• Praktisk reiseinformasjon.
• Kjente flyskatter per 4. august 2023

Ikke inkludert i prisen/tillegg:
• Tips til guide og sjåfører.
• Måltider som ikke er beskrevet med F,L,M.
• Utflukter og inngangsbilletter utenfor programmet.
• Avbestillingsforsikring og reiseforsikring.
• Evt enkeltromstillegg.

Kan bestilles mot pristillegg:
• Enkeltrom.

Avbestillingsregler:
Fra bestillingstidspunktet til 16.02.2023 refunderes depositumet minus kr 1.500,- p.p.
Fra 17.02.-05.03. er depositumet tapt.
Fra 06.03.-14.03. refunderes 50% av innbetalt tur beløp.
Fra 15.03. belastes 100% av totalsummen.

Reiseleder: Arve Mork fra SmartReiser

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer. For øvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.
Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.
Kredittkortbelastning + 2% av turens pris.

Smartreiser er medlem av Reisegarantifondet.