Dagsprogram

Avreise fra Trondheim via Oslo. Gode muligheter for tilslutningsreiser fra andre byer i Norge med påkobling til turen i Oslo.
Avgang Oslo kl 17:15 med mellomlanding og flybytte på Istanbuls flunkende nye flyplass hvor vi lander kl 23:15 (lokal tid), med videre reise kl. 02:20.

Vi lander i Antananarivo kl 15:20 lokal tid. Vi blir møtt av vår lokal guide som tar oss med inn til byen som ligger bare ca. 15 km unna. Antananarivo er i dagligtale bare kalt Tana. Byen er hovedstaden på Madagaskar, og også den største i landet. Det var herfra at den første kongen begynte å forene de forskjellige kongedømmene på øya. Byen ligger på rundt 1300 meter over havet, og nettene i den kalde årstiden mai til august kan være ganske kalde. Overnatting på gode Tamboho Hotel som ligger litt landlig til i utkanten av byen.

Fri formiddag i Antananarivo. Om ettermiddagen drar vi på en liten utflukt til Ambohimanga, der den mektige Merinakongen Andrianampoinimerina pleide å bo. Her kan vi fortsatt se huset hans bygget i palissandertre. Dette stedet er på UNESCOs verdensarvliste og absolutt verdt å se. Du vil også se porten med en rund flat stein som var «døren» til landsbyen. Palasset Ambohimanga ligger på 1468 meter over havet, og du kan se byen Antananarivo derfra. For de lokale anses dette å være et hellig sted, så i helgene kommer det mye lokale folk ut her.

Etter frokost frokost kjører vi til Lemur Park som ligger ca. 25 km fra hovedstaden. Her stopper vi for å oppleve 9 arter av lemurer som hopper rundt fritt i denne vakre botaniske hagen, som dekker et område på fem hektar av skog ved Katsoaka elven. Parken har også mange arter av floraen fra ulike regioner på Madagaskar. Etter besøket her kjører vi til Antsirabe gjennom et landskap som hovedsakelig består av fjell og risterrasser. I Ambatolampy besøker vi en workshop hvor de, med svært enkle midler, lager kjeler av resirkulert aluminium. Videre kommer vi til Antsirabe som er den tredje største byen og hovedstaden i Vakinankaratra-regionen. Bynavnet betyr direkte oversatt «sted for mye salt», Byen ble i sin tid grunnlagt av norske misjonærer. Overnatting på Vatolahy Hotel.

Etter frokost besøker vi AFP, et profesjonelt treningssenter, som lærer opp unge mennesker i elektromekanikk. Vi får også se mange av studentenes arbeider og utviklingsprosjekter. Deretter besøker vi en annen spesialisert høyere skole som lærer unge mennesker hovedsakelig innen hotell- og restaurant. Vi får være til stede mens de har undervisning og praktisk arbeid. Lunsj i skolens restaurant. Etter det besøker vi den norske skolen. Det har vært en norsk tilstedeværelse på Madagaskar i over 140 år, og det har vært et langvarige partnerskap mellom den Gassisk Lutherske kirke og det norske Misjonsselskap (NMS). Overnatting en natt til på Vatolahy Hotel.

Tur og omvisning i den så kalte «vannbyen», som har fått navnet sitt fra sine mange varme kilder og to kratersjøer. Vi besøker den ene; Andraikiba Lake. Deretter kjører vi videre til Ambositra. Her i de bølgende åsene i det sørøstlige høylandet på Madagaskar bor det en gruppe mennesker kjent som Zafimaniry, eller «skogens mennesker.» Zafimaniry er anerkjente trearbeidskunstnere, og tidligere var praktisk talt alle medlemmer av dette samfunnet involvert i trearbeid og møbelsnekkeri. De pittoreske hjemmene er satt sammen helt uten spiker eller nagler, og sammen med møblene, verktøyene og hverdagsgjenstandene deres er de skåret ut med sterkt kodifiserte geometriske mønstre som gjenspeiler både den polynesiske opprinnelsen til samfunnet, samt den arabiske påvirkningen i malagasisk kultur. Vi får se noe av det nevnte. Navnet Ambositra betyr for øvrig «hvor det er mye storfe». Overnatting på La Piscine Escapade.

Etter frokost kjører vi på svingete veier og gjennom skoger til Ranomafana. På veien er det også noen fine utsiktspunkter med utsikt over pittoreske små landsbyer. Vi sjekker inn på hotellet ganske tidlig i dag. Tidlig om kvelden skal vi ut på en spennende tur for å lete etter nattlige arter av lemurer, og kanskje får vi også se Fossa, den Gassiske pumaen. Vi vil sannsynligvis også se noen sovende kameleoner og frosker. Tilbake til hotellet. Overnatting på Centrest Hotel.

Om morgen besøker Ranomafana nasjonalpark, en 400 km2 stor regnskogspark som ligger ved Namorona elva. Parken er hjem til ulike arter av lemurer som bla. Golden Bamboo lemurer, som ble oppdaget så sent som i 1986 av den tyske forskeren Bernhard Meier. Her finnes også brune lemurer, mer enn 100 arter av fugler, kameleoner, frosker, samt varianter av orkideer og viktige medisinske planter. Nasjonalparken med fasiliteter ble først etablert så sent som i 1991. Etter å ha sett dyrene besøker vi svømmebassenget ved de varme kildene. Om ettermiddagen kjører vi direkte til Ambalavao, det kommersielle sentrum i den sørlige Betsileo-regionen, kjent for kunst og håndverk. Om tiden tillater det besøker vi også Antemoro papirfabrikk. Dette papiret er delikat, håndlaget, blomsterdekorert papir laget av fibrene i treet kalt Avoha. Overnatting på Betsileo Country Lodge.

Etter frokost kjører vi til reservatet Anja som befinner seg 12 km etter Ambalavao. Vi stopper her ved dette lille reservatet for å observere ringhalelemurer (lemur catta) i sine naturlige omgivelser. Det er rundt 300 lemurer her så vi skulle ha veldig gode sjanser til å se dem ganske nært. Reservatet er et godt eksempel på naturresurser som forvaltes av lokalsamfunnet. Billettinntektene går til bla finansiering av de lokale skolene. Vi kommer frem til Ranohira sent om ettermiddagen og her skal vi bo 3 netter på Relais de la Reine hotel eller lignende.

I dag skal vi på vandretur inne i nasjonalparken Isalo som dekker et område på rundt 815 km². Vi får oppleve fjellmassivet Isalo med sine spektakulære sandsteins-formasjoner og daler som er datert fra juratiden, endemisk fauna, lemurer og endemiske planter som pachypodiums, aloe, og noen fuglearter som bl.a. Madagaskar–Ibis. Høyt oppe i klippene ser vi noen graver fra Sakalavastammen. Vi går deretter til det naturlige varmtvannsbassenget og tar oss en velfortjent svømmetur eller bare myker opp stive, norske muskler. Vi spiser en pikniklunsj ved eller i nærheten av bassenget. Sent omr ettermiddagen kjører vi til «The Window», et hull i fjellet der vi som på et postkort kan se solnedgangen og etter hvert vakre nyanser av skumringen.

Fridag. Vi har nå reist mye allerede og sett enda mer, så i dag har vi alle en velfortjent hviledag. Du kan slappe av ved hotellets basseng, få en god massasje (mot betaling) eller delta på andre valgfrie aktiviteter, noen mot betaling. Du kan også besøke den biologiske/organiske plantasjen, hvor hotellet har noen frukttrær (europeiske- og tropiske trær og her vokser noen grønnsakene de trenger på hotellet. De har også noen bikuber her som forsyner restauranten med honning samt er bra for pollineringen av frukttrærne.

Etter en tidlig frokost kjører vi til Zombitse Vohibasia nasjonalpark og avlegger et kort besøk. Parken har både mange spesielle planter, lemurer og fugler den endemiske Appert Greenbul-fuglen, samt Zombitse og mange andre. Etter besøket kjører vi mot Tulear på en av øyas rette veier. Landskapet består av høye busker, tykke skoger og noen flotte dekorerte Mahafalygraver. Ankomst i Tulear, besøk og lunsj på Ades som produserer solarkomfyrer og energisparende ovner og forsker på og fremmer bruk av fornybare energikilder. Solarkomfyrer kan spare store mengder av tre og trekull. Dermed bidrar de betydelig til beskyttelse av klimaet, så vel som det biologiske mangfoldet, og de åpner også opp vei ut av fattigdom. Herfra kjører vi mer eller mindre langs kysten til Ifaty gjennom buskvekst, langs mangroveskoger og små fisker-landsbyer. Ifaty er samlenavnet på flere fiskerlandsbyer. Her er det flere fine hoteller på stranden som er godt beskyttet av et korallrev. Overnatting tre netter på Dunes D’Ifaty Hotel eller lignende.

Her kan vi nyte to hele dager med avslapning på stranden eller ved bassenget på hotellet. Det vil også være mulig å besøke senteret som jobber for bevaring av de truede landskilpaddene. Solnedgangen er spesielt vakker på denne delen av øya.

Her kan vi nyte to hele dager med avslapning på stranden eller ved bassenget på hotellet. Det vil også være mulig å besøke senteret som jobber for bevaring av de truede landskilpaddene. Solnedgangen er spesielt vakker på denne delen av øya.

Vi slapper av til det blir tid for å dra til flyplassen i Tulear for å fly tilbake til hovedstaden.
Transfer til hotellet og overnatting på Tamboho Hotels Hotel.

På formiddagen tar vi fri og på vei til flyplassen tar vi et raskt besøk på markedet som bugner av håndlagde saker laget av naturlige materialer som lær, stein, tre, naturlige fibre etc. Deretter til flyplassen med avreise kl.16:55 med Turkish Airlines tilbake til Istanbul.

Etter flybytte i Istanbul ankommer vi Oslo kl. 10:40 og videre til Trondheim kl. 12:50 med ankomst kl. 13:45. Viderereiser fra Oslo til andre norske byer vil bli omtrent samtidig.

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se påmeldingsskjema.

Pris fra Trondheim kr 38.550,- i dobbeltrom
Pris fra Oslo kr. 37.550,- i dobbeltrom.
Pris fra andre byer på forespørsel.

Tidlig bestilling er svært viktig for god pris på tilsl.

Tillegg for enkeltrom kr 6.750,- Begrenset antall.

Prisen er beregnet ved minimum 20 betalende deltakere.

Depositum kr 6.000,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået). Restbeløpet på denne turen blir fakturert med forfall ca. 8 uker før avreise.

Inkludert i prisen:
• Flyreisene som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 30.11.2019.
• Overnatting i dobbelt rom på turistklasse hoteller.
• Transfer flyplass til hotell.
• Måltider i henhold til programmet.
• Sightseeing som beskrevet i programmet.
• Inngangsbilletter i henhold til programmet.
• Praktisk reiseinformasjon.
• Engelsktalende lokal guide på bussen og norsk reiseleder følger med på hele turen fra Norge.

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillings- og reiseforsikring.
• Visa ved ankomst ca. 40 EUR.
• Enkeltromstillegg.
• Tips til guider, sjøfør og hotell personale.

Avbestillingsregler:
• Avbestilling fra bestillingstidspunktet fram til 25. juli 2020 refunderes depositumet minus kr 2500,- p.p.
• Avbestilling fra 26. juli – 25. august 2020 gis ingen refusjon av det innbetalte beløp.
• Avbestilling fra 26. august til 25. september, er avb gebyret 50% av turens pris.
• Avbestilling fra 26. september og fram til avreise – ingen refusjon.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer.

Forøvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppereiser.

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Kredittkortbelastning + 2% av turens pris.

Reiseleder fra SmartReiser:Arve Mork

Husk gyldig pass!

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.