Dagsprogram

Etter frokost fortsetter vi nordover denne vakre kyststrekningen mot Bodø. Sandnessjøen har for øvrig en historie helt fra vikingtiden og har fra 1669 vært et handelssted. Vi kjører over Helgelandsbrua, en av verdens lengste hengebruer i sitt slag.

Etter nok en ferjestrekning kommer vi fram til høyskolesenteret Nesna. Høyskolen her har i dag ca. 100 ansatte og 1000 studenter, og er faktisk Nord-Norges nest eldste lærested for høyere utdanning. Her tar vi et stopp ved Helgeland Museum hvor et av hovedtemaene er interessant skolehistorie.

Neste fergestrekning er fra Kilboghamn til Jektvik. Underveis krysser vi Polarsirkelen. Det er en rekke flotte øyer å se fra ferga. På ferden videre nordover kommer vi også helt i utkanten av Svartisen Nasjonalpark. Etter Svartistunnelen kommer vi fram til industri-stedet Glomfjord. Her bygde man så tidlig som i 1912 et kraftverk. Kraften ble først utnyttet til sinkproduksjon, senere til å produsere aluminium. Vi kjører deretter inn i Gildeskål med mange maleriske motiv og vakre sandstrender.

Om ettermiddagen kommer vi til Saltstraumen, verdens sterkeste malstrøm. Fra brua mellom Godøya og Straumøya ser vi Saltstraumen godt. Strømmen blir til når tidevannet snur og strømmer inn og ut av sundet mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden. Hver sjette time skal 400 millioner kubikkmeter vann passere det 3km lange og 150m brede sundet i en hastighet på opptil 20 knop. Dette skaper enorme krefter i form av strømvirvler som kan bli opp til 10 m i diameter og 4-5 m dype. Inn mot Bodø passerer vi Tverrlandet og den store militærleiren Bodin Leir. Vi ankommer vårt gode Scandic hotell i Bodø sent om ettermiddagen. Bodø er en trivelig by så her slår vi oss til ro i to netter.

Vi skal gjøre oss litt kjent i Bodø i dag og drar ut på en liten sightseeingrunde om formiddagen. Bodø er en liten, kompakt by så det er også lett å rusle litt rundt og oppleve byen på egen hånd. Storgata er delvis innbygd med mange spennende butikker. Om ettermiddagen tenker vi å ta turen til det gamle handelstedet Kjerringøy som ligger nord for Bodø. Sjansen er stor for at du kjenner deg igjen når du kommer hit. Enten fordi du har sett en av de mange filmene som er spilt inn her, eller fordi du kjenner handelsstedsmiljøet fra Hamsuns nordlandsromaner. Vi får en interessant omvisning med lokal guide her ute. (Værforbehold på Kjerringøyturen).

Vi starter dagen med å kjøre omtrent rett østover retning svenskegrensen før vi svinger sørover og holder oss til E6 helt tilbake til Trondheim. Etter ca. en time passerer vi knutepunktet Fauske hvor veien tar av mot Narvik og Tromsø. Vi skal imidlertid videre sørover. Det kjente gruvesamfunnet Sulitjelma ligger i dette området. Etter å ha kjørt opp Saltdalen, et rikt jordbruksområde, kommer vi opp på Saltfjellet og stopper ved Polarsirkelsenteret. Her er vi midt oppe på Saltfjellet i Nordland fylke og senteret utpreger seg med sin spesielle og naturtilpassede arkitektur. Polarsirkelen er markert rett gjennom bygningen. Senteret ble offisielt åpnet i 1990, samtidig som den nye E6 over Saltfjellet stod ferdig. Inne i senteret finner man en kafeteria som serverer mat fra Nord-Norge, en utstilling og en kinosal hvor de viser en liten film som informerer om Polarsirkelen samt en stor og innholdsrik suvenirbutikk. Vi befinner oss nå ca. 680 meter over havet, på grensen til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Områdene på Saltfjellet inneholder et rikt planteliv, dyreliv og mange fiskevann. Om vinteren er det Bodø og Mo i Ranas yndede skiområder.
På en del av veien inn mot Mo i Rana er vi bare ca. 5-10 km fra Svenskegrensen. Vel fremme i jernverksbyen Mo i Rana rekker vi å gå en tur på den fine nye promenaden ved sjøen, og ser skulpturen «Havmannen», som står ute i sjøen og speider utover Ranfjorden. Vi sjekker så inn på kjente Meyergården Hotell. Middag og overnatting.

Siste dag på denne turen går langs fjorder og frådende elver, over høye områder med vakre høstfarger og de vakre Trøndelagsbygdene utpå ettermiddagen. Dagen starter med å kjøre langs Ranfjorden over Korgenfjellet til Mosjøen. Byen, som ligger innerst i Vefsnfjorden, er et sentrum for både jordbruk og storfehold. Ikke lenge etter Mosjøen gjør vi et stopp ved den frådende Laksforsen. Videre passerer vi flere kjente steder på Nordlandsbanen. I Namskogan stopper vi ved dyreparken som bare har norske dyr som bjørn, gaupe, jerv, rev, elg osv. Interessant å komme nært innpå og høre hvordan disse dyrene lever. I kveldingen kommer vi fram til Trondheim og har da kanskje allerede sagt adjø til flere av våre reisevenner ved andre avstigningsteder i de nordlige delene av Trøndelag.

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se reiseinformasjon/vilkår.

Pris fra Trondheim kr 10.150,- pr. person i dobbeltrom.
Fra andre byer: på forespørsel.
Tillegg for enkeltrom: kr 1.900,-.

Prisen er beregnet ved minimum 20 betalende deltakere.

Depositum kr 1.500,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået). Restbeløpet blir fakturert med forfall ca. 6 uker før avreise.

Inkludert i prisen:
• Bussreise som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 1. mai 2020.
• Overnatting i dobbeltrom på hoteller som beskrevet i programmet.
• Måltider i henhold til programmet
• Sightseeing som beskrevet i programmet
• Inngangsbilletter i henhold til programmet
• Praktisk reiseinformasjon
• Reiseleder fra Smartreiser reiser med fra Skogn t/r.

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillingsforsikring
• Kombinert reiseforsikring
• Enkeltromstillegg
• Evt. tips til sjåfør, guider og hoteller
• Programinnslag, transport og service som ikke er beskrevet.

Avbestillingsregler:
• Frem til 10.08.2020 refunderes ikke depositum. 11.08. – 25.08. refunderes 50% av turprisen.
• 26.08. – frem til avreise, ingen refusjon

Om det skulle komme nye reiseråd fra myndighetene hvor vi anbefales å ikke reise pga Korona så blir alt refundert med unntak av et håndteringsgebyr på kr 500 p.p.

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Reiseleder fra SmartReiser:
Egil Brende

Husk gyldig pass!

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer. For øvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.