Dagsprogram

På morgenkvisten drar vi med en god turbuss nordover fra Trondheim med et hyggelig turteam av reiseleder og sjåfør. Vi kjører først gjennom de vakre bygdene nordover i Trøndelag hvor kornet forhåpentligvis allerede er i god vekst i mai og kommet vel i hus i september. Vi stopper for å ta med reisende både i Stjørdal, Skogn, Levanger, Værdal og på Steinkjer. Etter å ha passert Steinkjer kjører vi mot Grong og Namsskogan og stopper for besøk i dyreparken som bare har norske dyr som bjørn, gaupe, jerv, rev, elg, ulv osv. Interessant å komme nært innpå og høre hvordan disse dyrene lever. Vi gjør også et kort stopp ved den frådende Laksforsen. Kort etter passerer vi Mosjøen. Byen ligger innerst i Vefsnfjorden,og er et sentrum for både jordbruk og storfehold. Ikke lenge etter Mosjøen kjører vi over Korgenfjellet og langs Ranfjorden. På en del av veien inn mot Mo i Rana er vi bare ca. 5-10 km fra Svenskegrensen. Vel fremme i jernverksbyen Mo i Rana rekker vi å gå en tur på den fine nye promenaden ved sjøen, og ser den kjente skulpturen «Havmannen» som står ute i sjøen og speider utover Ranfjorden. Vi sjekker så inn på kjente Meyergården Hotell. Middag og overnatting.

En times tid etter avreise kommer vi opp på Saltfjellet. Etter å ha kjørt opp Saltdalen, et rikt jordbruksområde, kommer vi opp på Saltfjellet og stopper ved Polarsirkelsenteret. Her, midt oppe på Saltfjellet i Nordland fylke, finner vi dette senteret som utmerker seg med sin spesielle og naturtilpassede arkitektur. Polarsirkelen er markert rett gjennom bygningen. Senteret ble offisielt åpnet i 1990, samtidig som den nye E6 over Saltfjellet stod ferdig. Inne i senteret finner man en kafeteria som serverer mat fra Nord-Norge, en utstilling og en kinosal hvor de viser en liten film som informerer om Polarsirkelen, samt en stor og innholdsrik suvenirbutikk. Vi befinner oss nå ca. 680 meter over havet, på grensen til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Områdene på Saltfjellet inneholder et rikt planteliv, dyreliv og mange fiskevann. Om vinteren er dette Bodø og Mo i Ranas yndede skiområder.

Vi fortsetter via Lønsdal og nordover Saltdalen til Rognan hvor vi stopper og besøker Blodveismuseet som forteller levende om de russiske fangenes tilværelse her under 2. verdenskrig. Vi stopper også ved krigskirkegården. Det kjente gruvesamfunnet Sulitjelma ligger i dette området. Senere på ettermiddagen passerer vi kommunikasjonspunktet Fauske hvor veien tar av mot Narvik og Tromsø. Vi skal imidlertid videre vestover og ankommer vårt gode Scandic hotell i Bodø utpå ettermiddagen. De som ønsker det har tid til å besøke det nye Jektefartsmuseet eller Flymuseet denne ettermiddagen. Bodø er en trivelig by så her slår vi oss til ro i to netter.

Vi skal gjøre oss litt kjent i Bodø i dag og drar ut på en liten sightseeingrunde om formiddagen. Bodø er en liten, kompakt by så det er også lett å rusle litt rundt og oppleve byen på egen hånd. Storgata er delvis innbygd med mange spennende butikker. Om ettermiddagen tar vi turen ut til det gamle handelstedet Kjerringøy som ligger nord for Bodø. Sjansen er stor for at du kjenner deg igjen når du kommer hit. Enten fordi du har sett en av de mange filmene som er spilt inn her, eller fordi du kjenner handelsstedsmiljøet fra Hamsuns nordlandsromaner. Vi får en interessant omvisning med lokal guide her ute. (Værforbehold på Kjerringøyturen).

I dag starter vi på turen sørover og passerer etter kort tid den store militærleiren Bodin Leir. Dagens første stopp blir Saltstraumen Storrycenter ved verdens sterkeste malstrøm. Fra brua mellom Godøya og Straumøya ser vi Saltstraumen godt. Strømmen blir til når tidevannet snur og strømmer inn og ut sundet mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden. Hver sjette time skal 400 millioner kubikkmeter vann passere det 3km lange og 150m brede sundet i en hastighet på opptil 20 knop. Dette skaper enorme krefter i form av strømvirvler som kan bli opptil 10 m i diameter og 4-5 m dype.

Helgelandskysten regnes som strekningen fra Ørnes nord for Glomfjord til Trøndelagsgrensen. På denne strekningen skal vi passere seks kortere og lengre fergestrekninger. Tre i dag og tre i morgen. Vi kjører inn i Gildeskål med mange maleriske motiv og vakre sandstrender. Tidlig på dagen kommer vi sørover til industrisamfunnet Glomfjord med aluminiumsverket. Her bygde man så tidlig som i 1912 et kraftverk. Kraften ble først utnyttet til sinkproduksjon, senere til å produsere aluminium. Underveis krysser vi Polarsirkelen. Det er en rekke flotte øyer å se på de forskjellige ferjestrekningene.

I løpet av dagen kommer vi fram til høyskolesenteret Nesna. Høyskolen her har i dag ca. 100 ansatte og 1000 studenter, og er faktisk Nord-Norges nest eldste lærested for høyere utdanning. På vei inn mot Sandnessjøen kjører over Helgelandsbrua, en av verdens lengste hengebruer i sitt slag. Tidlig om kvelden ankommer vi Sandnessjøen og sjekker inn på Hotell Syv Søstre hvor vi skal overnatte. Sandnessjøen har for øvrig en historie helt fra vikingtiden og har fra 1669 vært et handelssted. Når vi har fått slappet litt av møtes vi i hotellets restaurant og spiser en god middag sammen.

På vei ut fra Sandnessjøen fyller fjellrekka «De syv søstre» stadig mer av synsranden. Dette er den mest kjente fjellkjeden på Helgeland. Dagens hovedstopp blir ved Petter Dass-museet på Alstadhaug. Selve bygningen er meget spektakulær og ble tegnet av det kjente arkitektfirmaet Snøhetta og åpnet i 2007. Petter Dass var både forfatter og prest. 42 år gammel ble han sogneprest her i Alstahaug, det rikeste prestegjeldet på Helgeland. Fra sine mange reiser hentet han inspirasjon til sitt hovedverk – «Nordlands Trompet» – en intens skildring på vers av nordnorsk natur, årstidenes veksling, dyreliv, næringsliv og folkeliv. Han skrev også religiøse skrifter og salmer, hvorav den mest kjente salmen nok er «Herre Gud, ditt dyre navn og ære». Vi får god tid til besøket i dette flotte senteret. Alstahaug kirke ligger rett ved. De eldste delene av Alstahaug kirke ble bygd rundt år 1200, og kirken er en av syv bevarte middelalderkirker i Nord-Norge. Her virket Petter Dass som sogneprest fra 1689 til han døde i 1707. I kirken kan vi blant annet se den barokke altertavlen fra 1600-tallet og et dåpsfat gitt til kirken av Petter Dass i 1697.

Etter en lengre ferjetur fra Tjøtta i Alstadhaug kommune til det gamle handelstedet Forvik vil vi snart få en fin utsikt over Torgfjorden mot Torghatten. Fjellet er et hellig fjell i samisk mytologi. Så kjører vi inn i er Sømna, helt sør i Nordland fylke. Det er et av de få stedene det dyrkes korn i dette fylket. Her finner vi også fylkets største meieri. Utpå kvelden er vi tilbake i Trondheim og har da allerede sagt adjø til flere av våre reisevenner fra de nordlige delene av Trøndelag.

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se reiseinformasjon/vilkår.

Pris fra Trondheim september : kr 10.850,- p.p i dbl. rom

Fra andre byer i Sør Norge, fly eller tog til Trondheim.
Tillegg for enkeltrom: kr 1.750,-.

Prisen er beregnet ved minimum 20 betalende deltakere.

Depositum kr 1.000,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået). Restbeløpet blir fakturert med forfall ca. 6 uker før avreise.

Inkludert i prisen:
• Bussreise som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr.15. feb. 2021.
• Overnatting i dobbeltrom på hoteller som beskrevet i programmet.
• Måltider i henhold til programmet
• Sightseeing som beskrevet i programmet
• Inngangsbilletter i henhold til programmet
• Praktisk reiseinformasjon
• Reiseleder fra Smartreiser reiser med fra Skogn t/r.

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillingsforsikring
• Kombinert reiseforsikring
• Enkeltromstillegg
• Evt. tips til sjåfør, guider og hoteller
• Programinnslag, transport og service som ikke er beskrevet.

Avbestillingsregler:
• Frem til 6 uker før avreise refunderes ikke depositum.
• Fra 6 uker før til 1 mnd før avreise refunderes 50% av turprisen.
• Fra 1 mnd før avreise og frem til avreise,ingen refusjon

Om det skulle mot formodning komme nye reiseråd fra myndighetene hvor vi anbefales å ikke reise pga korona/covid-19 så blir alt refundert med unntak av et håndteringsgebyr på kr 500 p.p.

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Reiseleder fra SmartReiser: Egil Brende

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer. For øvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.