Dagsprogram

Flyavgang fra Værnes med SAS kl.14:45. Det er også mulig å ha utreise fra Stavanger, Bergen, Kristiansand, Oslo og Mørebyene. Videre reise fra Oslo med Turkish Airlines kl. 17:55 med flybytte i Istanbul og ankomst Bishkek neste dag kl. 08.45 lokal tid. Varme måltider serveres på flyet.

Ved ankomst Bishkek blir vi møtt av vår lokale guide som sørger for at vi kommer oss trygt frem til vårt hotell. Rolig formiddag på hotellet. Bishkek er hovedstaden i Kirgisistan og er en av de grønneste byene i hele Sentral-Asia.

Tidlig om ettermiddagen skal vi ut på bysightseeing og besøkes kjente steder som Oak Park, Ala Too plassen, Philarmonic Hall, Statue of Manas, Seiersplassen og Osh Bazaar.

Etter frokost reiser vi ut av byen til Ala Archa-dalen. Dette er en alpin nasjonalpark i Tian Shan-fjellene, etablert 1976 og ligger omtrent 40 km sør for hovedstaden Bishkek. Den ville og vakre Ala Archa-elven renner her, flankert av høye, snødekte topper med bratte, skogkledde fjellskråninger. Vi tar oss tid til en liten vandretur i dalen. Tilbake til Bishkek tidlig om ettermiddagen.

Resten av dagen har du mulighet til å utforske deler av byen på egen hånd. Middag med kirgisisk musikk og dans.

I dag reiser vi fra Bishkek til Cholpon Ata (260 km) langs den nordlige bredden av Issyk Kul-sjøen. På veien stopper vi for å se Buranatårnet, som er igjen fra den gamle byen Balasagyn som var et sentralt knutepunkt på Silkeveien. På denne turen får vi også oppleve den nasjonale hestesporten «Ulak Tartysh». Neste stopp blir i landsbyen Dorojnyi, hvor vi vil få se og oppleve hvordan de bygger en tradisjonell yurt. Yurt er som tidligere nevnt de typiske nomadeboligene. Mange kirgisere lever fortsatt i yurts om sommeren, mens de har dyrene på beite. Disse husene er lett både å ta ned, sette opp og transporter.

Vi spiser lunsj hos en kirgisisk familie. Senere fortsetter vi med å kjøre frem til
Issyk Kul-sjøen, som er den nest største høytliggene innsjøen i verden, etter Titicacasjøen i Peru. Middag og overnatting på hotellet vårt som ligger nært stranda.

I dag tar vi det med ro og nyter vakker natur, frisk luft og vann i og ved innsjøen.
Vi nordmenn er jo tøffe så kanskje vi skal prøve badevannet? Vi vil oppleve flotte strender her, men badevannet er nok heller kjølig da sjøen ligger ca. 1600 moh.

Det blir også tilbud om en båttur i løpet av dagen. (Betales på stedet). Den store innsjøen som er 182 km lang og 60 km bred er omgitt av fjellkjeden Tian Shan som består av Kyungey Ala-To, som betyr «solfylte Kirgisiske fjell» i nord og Terskey Ala-Too, som betyr «skyggefulle fjell», i sør. Selve fjellkjeden går også blant annet inn i Kina hvor den har fått sitt navn («De himmelske fjell»).

Vi reiser videre til Jety Oguz-kløften. Dette er en pittoresk kløft, kjent ikke bare for barskog, blomster og varme kilder, men også for sine røde sandformasjoner som kalles «Seven Bulls» og «Broken Heart». Vi tar oss tid til en liten vandretur i kløften. Kirgisistan er befolkningsmessig et svært sammensatt land. I løpet av dagens måltider får vi smake på forskjellige retter og bli kjent med forskjellige nasjonaliteter, deres kulturer og tradisjoner.
Vi spiser middag hos en Uyghurfamilie. Dette folkeslaget kom til Kirgisistan fra
Kina og har nå kirgisisk statsborgerskap. Overnatting 2 netter i Karakol.

Om formiddagen kjører vi et lite stykke til Jergalan. I dag blir vi kjent med det nasjonale spillet «Arkan Tartmai» (tow of war) og andre. Senere, etter blir vi med og lager Boorsok, tradisjonelt Kirgisisk brød. Vi får se hvordan det blir laget,
ta del i prosessen og selvfølgelig får vi smake.

Etter lunsj ser vi oss rundt på gården, som har en stor hage og dyr som fullblodshester, kyr, okser og sauer.
Middag med en Dunganfamilie. Dunganfolket kom fra Kina i 1877. Vi får smake deres tradisjonelle mat og høre om denne folkegruppens tradisjoner og kultur.

Første etappe av dagens reise til Almaty går mot grensebyen Kegen ved grensen til Kasakhstan. Vi går med vår bagasje over grensen og etter de nødvendige grenseformalitetene møter vi vår kasakhstanske guide og sjåføren. Herfra kjører vi videre til Charyn Canyon, som er en av de mest unike naturfenomener i hele Kasakhstan. Den enorme kløfta er ca. 12 millioner år gammel og overrasker med sine stupbratte klipper. Mange av formasjonene ligner på gamle slott, skapt av vind, sol og regn. Fra grensen tar det ca. 3 timer å komme seg til denne canyonen.

Underveis får vi høre mange interessante historier om regionens historie og natur, og om kasakhenes liv og tradisjoner. Underveis spiser vi lunsj på en lokal kafé. Dette blir turens lengste kjøredag, men så snart vi kommer til Charyn Canyon vil kjøringen være glemt. Her blir man rett og slett mektig imponert over skjønnheten og formasjonene i den vakre canyonen. Vi bergtas av den enorme utsikten for deretter å gå en tur til den spesielle «slottsdalen» med sine overhengende vegger. Ankomst Almaty tidlig om kvelden.

Frokost på hotellet. Først litt ut på formiddagen starter turen med sightseeing i sentrale deler av Almaty. Her blir vi kjent med historie og utvikling av hovedstaden, og passerer de fleste av de viktige attraksjonene i byen.
Vi besøker Green Bazaar, et svært populært sted for lokalbefolkningen.
Her opplever vi virkelig atmosfæren i et ekte asiatisk marked, med alle dets farger, lukter og det myldrende folkelivet. Her får vi også kjøpt lokale søtsaker: Ikke glem å prute…. Turen fortsetter videre til en av de eldste parkene i byen – Panfilovparken, hvor vi finner et av de største og vakreste trehusene i verden, Zenkov-katedralen. Vi vil også besøke krigsminnesmerket med den evige ild, dedikert til minne om de krigere som døde for landets frihet og uavhengighet.
Vi passerer sportsarenaer, kulturelle bygg og byens forretningsområder før vi kommer til Medeu Gorge, kjent for den høyest liggende skøytebane i verden og en stor demning/innsjø som beskytter byen mot farlig mudderflom.

Neste destinasjon er Kok Tobe-høyden hvor det høyest liggende TV-tårnet i verden ligger. I Kok Tobe-parken kan vi spasere langs parkens svingete veier og beundre den flotte utsikten til byen. Turen avsluttes med tur med gondolheisen fra høydene og ned til sentrum av byen. Ettermiddagen er fri for program.

Denne dagen starter vi med å kjøre til Big Almaty Gorge hvor vi finner Big Almaty-innsjøen på 2.510 moh. Dette er en av de vakreste innsjøene i Trans Ili Alatau-fjellene. Sjøen er bare 1,6 km lang og 1 km bred. Innsjøen er svært vakker, spesielt når den blå overflaten er helt rolig, og den reflekterer himmelen og de omkringliggende fjellene. Den store Almaty-sjøen ble dannet som et resultat av bevegelse av en isbre i tidligere tider. Takket være de høytliggende fjellene som omgir innsjøen er vannet i sjøen alltid kaldt, selv i juli går vanntemperaturen ikke over 10 grader. Innsjøen er Almatys drikkevannskilde og det er derfor begrenset med aktivitet og ferdsel på sjøen.

Senere på dagen skal vi enda høyere til ca. 3.300 moh, hvor det er bygd opp flere vitenskapelige enheter for astronomi og romforskning. Her ved foten av Big Almaty Peak (3.681 moh) kan du nyte et fascinerende panorama av fjellene og Big Almaty Lake. Vegetasjonen i området består bl.a. av Tian Shan-gran, asp og einer. På vei tilbake til byen besøker vi et senter hvor de trener falker og vi får overvære et spektakulært show med spesialtrente jaktfalker. Jakt med disse fuglene har lange tradisjoner i den i den kasakhiske livsstilen. Tilbake til Almaty tidlig om ettermiddagen.

Tidlig om morgenen kjører vi tilflyplassen og reiser hjem til Norge. Flyavgang med Turkish Airlines kl. 06:45. Etter flybytte i Istanbul kommer vi til Oslo kl. 06:55.
Ankomst Trondheim kl. 20:30. Transport til flyplassen og hjemreise.

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se påmeldingsskjema.

Pris fra Trondheim kr 27.900 pr. person i dobbeltrom.
Fra Oslo kr. 27.100.
Fra andre byer: Pris på forespørsel.
Tillegg for enkeltrom: kr 4.100,-.

Prisen er beregnet ved minimum 20 betalende deltakere.

Depositum kr 4.000,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået).
Restbeløpet blir fakturert med forfall ca. 6 uker før avreise.

Inkludert i prisen:
• Flyreisene som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 7. august 2018.
• Overnatting i dobbeltrom på 4-stjerners hoteller.
• Transfer flyplass til hoteller t/r samt transport iht programmet.
• Måltider i henhold til programmet.
• Sightseeing som beskrevet i programmet.
• Inngangsbilletter i henhold til programmet.
• Praktisk reiseinformasjon.
• Reiseleder fra Smartreiser møter på Værnes og blir med på hele turen. Lokale engelsktalende guider i Kirgisistan og Kasakhstan.

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillingsforsikring
• Kombinert reiseforsikring
• Enkeltromstillegg
• Evt. tips til sjåfører, guider og hoteller
• Programinnslag, transport og service som ikke er beskrevet.

Avbestillingsregler:
• Frem til 27.03. 2019 refunderes depositum minus kr.1.500,-.
• Frem til 12.04. refunderes ikke depositumet.
• 13.03. – 26.04.refunderes 50% av turprisen.
• 27.04. – frem til avreise, ingen refusjon

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen,
ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Reiseleder fra SmartReiser:
Jens Axel Weisser

Husk gyldig pass!

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.