Dagsprogram

Avreise med SAS kl. 07:05 fra Værnes til Gardermoen. Herfra går turen med Lufthansa, og etter en mellomlanding i Frankfurt ankommer vi Amman i Jordan kl. 20:20. Her møter guiden og bussen oss og det blir transfer til hotellet i Amman.

Jordan har ca. 7,5 mill. innbyggere hvorav hele 3,5 mill. bor i hovedstaden Amman. Resten bor spredt utover i større og mindre byer og på landsbygda. Landet består av mye ørken, har en ca. 1 mill. år gammel historie med ca. 100.000 arkeologiske steder hvorav bare ca. 40% er utgravd. Vi får allerede om et par dager se det meste kjente av disse stedene; fantastiske Petra

Etter en kort, men god natts søvn spiser vi frokost og forbereder oss på det orientalske eventyret som venter oss. Vår lokale guide tar oss først med på tur rundt i Amman. Byen er en blanding av det helt nye og moderne, men har også veldig mange områder som virkelig er klassisk orientalske. Her finnes myldrende basargater, bønnerop fra minaretene og et strålende fargerikt folkeliv.

Vi kjører først opp til det gamle Citadellet (Jerash) hvor vi finner et stort område med historiske utgravninger, og får en flott utsikt over den svært kuperte byen. Nede i byen stopper vi ved det romerske teateret og går en runde og ser hva de lokale kjøper på frukt- og grønnsaksmarkedet. Vi ser også palasset hvor den jordanske kongefamilien bor. Kongefamilien stammer fra klanen Hashemite, og landet kalles også for The Hashemite Kingdom of Jordan.

Fra Amman er det bare knapt 1,5 time til Nebofjellet. På klare dager får vi her en flott utsikt ned Jordandalen mot Jeriko på israelsk side. er en kjent by som blomstret allerede i tidlig kristen tid. Det er mye interessant jordbruk mellom Amman og Nebo/Madaba. I Madaba får vi omvisning i St. Georges kirke hvor man fant en svært godt bevart gulvmosaikk med kart over det hellige landet. Herfra drar vi videre vestover til Nebofjellet hvor det sies Moses fikk sitt siste syn over til det lovede landet Israel. Her ble han også senere gravlagt. Det blir tidlig kveld før vi er tilbake på hotellet i Amman. Middag på hotellet.

Frokost på hotellet. Tidlig avgang med buss sørover gjennom ørkenen til Petra. Dette er et av oldtidens virkelig store og mytefulle underverker. Naturligvis står Petra også på listen over de 7 nye verdens underverker! Storhetstiden var århundrene før og etter Jesu tid. Etter det lå stedet helt glemt av oss i Europa i godt over 1000 år før den sveitsiske oppdagelsesreisende Johann Ludwig Burckhardt gjenoppdaget stedet i 1812. I dag er det blitt Jordans hovedattraksjon og et utrolig spennende sted å besøke. Det er også et av stedene på UNESCO’s liste over bevaringsverdige steder i Midt- Østen. Man kan komme inn til byen til fots, ca 4 km, eller i hest og vogn. Veien går gjennom et trangt pass i rosa sandstein, og etter ca. 45 min. gange åpner det seg en forunderlig verden av gamle palasser uthugd i fjellet.

Det første man møter er El Khasnez; et storslått byggverk som er svært godt bevart. Videre følger en fascinerende reise inn i en 9000 år gammel sivilisasjon i et særegent landskap med teater, gravhuler, monumenter og andre bygninger i praktfull arkitektur. Her kan du også prøve en tur på kamelryggen! Sent om ettermiddagen drar vi videre til Jordans eneste havneby, Aqaba. Her overnatter vi på et sentrumshotell og roer ned etter en dag med mange heftige inntrykk!

Vi har en lang og interessant dag foran oss i dag. Fra Aqaba er det bare noen få kilometer å kjøre fram til grensen til Israel hvor vi går med våre egne kofferter gjennom grensekontrollen. Prosessen tar litt tid, men er vanligvis helt uproblematisk. På israelsk side kommer vi inn rett utenfor Eilat som er en kjent badeby her ved Rødehavet. Vi møter vår israelske guide og herfra følger vi nå hovedveien mot Dødehavet.
Fra havets overflate ved Eilat går nå veien videre innover i landet nedover til vi kommer frem til Dødehavet som ligger lavere enn 400 meter under havets overflate! På veien gjennom ørkenen ser vi mange flott oppdyrkede områder og ser flere av landets store åpne fjøs med horder av melkekyr. Vi stopper for en god iskrem ved et av Israels største meierianlegg, Yotwata. Siden passerer vi Sodoma og de store fabrikkene hvor de tar ut salter og mineraler fra Dødehavet til medisinsk og kosmetisk bruk. På vestsiden av sjøen stopper vi tidlig om ettermiddagen og tar et bad! Med et saltinnhold på over 25%
flyter vi alle garantert som korker, uansett størrelse eller fasong!! I Ein Bokek ligger det flere behandlingsteder for bl.a. Psoriasis og andre leddproblemer.

Tilbake på veien stopper vi for et besøk på Herodes den stores enorme festningsområde, Masada. Etter romernes ødeleggelse av Jerusalem i år 70 e.Kr., inntok en gruppe jøder festningen og holdt stand her i hele 3 år før festningen ble inntatt. Da romerne kom til stedet hadde alle som oppholdt seg her begått kollektivt selvmord. Sent om etter-middagen kommer vi frem Jerusalem.
Ved solnedgang starter sabbaten og byen fylles med en spesiell stemning. Jødene strømmer i hopetall til Klagemuren, jødenes helligste sted, for å be. Vi blander oss i strømmen dit og blir med og bivåner det yrende og interessante livet her. Man ber, synger og danser, virkelig en helt spesiell opplevelse. I Jerusalem har vi vært så heldige å få plass i 3 netter på gode Kings Hotel, som ligger i gåavstand til den sjarme-rende gamlebyen. Middag på hotellet.

Dagen er fri til egne streiftog. Reiselederen har tanker om hva vi kan gjøre sammen og ideer til deg som vi streife litt rundt på egen hånd. Reiselederen går også gjerne en tur oppe på den gamle bymuren fra Jaffaporten til Damaskusporten og tar med de som ønsker det. Her ved porten kan vi sette oss ned og oppleve det yrende livet av folk som iler inn- og ut av gamlebyen. Herfra går vi gjerne videre til den vakre Gravhagen, Gordons Golgata. Dette er et vakkert, stille og rolig parkanlegg hvor man finner både en grav innhugget i berget og det såkalte hodeskallestedet. De vakre omgivelsene innbyr virkelig til stillhet og ettertanke. De som har vært i Israel før har nok mange tanker selv om hvordan du vil bruke dagen. Ved solnedgang er Sabbaten over og byen utenfor murene begynner å syde av liv igjen. Middag på hotellet.

I dag starter vi programmet med besøk til Oljeberget, hvor vi har en storslagen utsikt over Jerusalem. Herfra ser vi den store, gullforgylte kuppelen på klippemoskeen, gamlebyen og mye av de nyere bydelene. Herfra går «Palmesøndagsstien» via Dominus Flevit-kapellet hvor Jesus gråt over Jerusalem og til Getsemanehagen. Vi besøker kirken som er bygd på stedet. Videre går vi inn i den gamle bydelen og går deler av Via Dolorosa (Jesu vei til korset) frem til Gravkirken. I løpet av dagen blir det også et besøk ved det svært interessante Holocaustmuseet og sent om ettermiddagen besøker vi Betlehem. Middag på hotellet.

Vi fortsetter reisen nordover Jordandalen som er spesielt frodig og blomstrende på denne årstiden. Men først, rett etter nedstigningen fra Jerusalem, passerer vi Jeriko, kjent som verdens eldste by og fra bibelhistorien om Sakkeus. Vi gjør et interessant stopp ved dåpsstedet Yardenit som ligger i sørenden av Genesaretsjøen. Om været er bra så kjører vi videre til den herlige oasen Sakhne som har 27 grader varmt vann hele året. Her kan vi slå oss ned på en av de vakre grønne plenene og bade i krystallklart vann med mye småfisk. Herfra fortsetter vi til Kibbutz Shaar Golan hvor vi skal bo de neste 3 nettene. Her får vi høre og lære mer om det særegne kibbutzlivet i Israel. Middag på hotellet.

Vi begynner dagen med en båttur på den vakre Genesaretsjøen. Videre kjører vi til Saligprisningsberget hvor Jesus holdt sin Bergpreken. Herfra går vi en fin sti ned til sjøen gjennom spirende kornåkre og setter oss gjerne ned og tar en stille stund med panoramautsikt over sjøen og omegn. Videre til Brødunderstedet, Peters fiskeplass, og så til «Jesu egen by» Kapernaum. Dette var byen som Jesus oppholdt seg i 3 år og hvor han kalte flere av sine disipler. Vi tar også en tur opp på Golanhøydene. Tilbake til hotellet i Tiberias til middag. Dette er en livlig by på kveldstid, så her er det trivelig å ta seg en spasertur og se på folkelivet både før og etter middag.

Vi kjører opp på Golanhøydene og ser hvor strategisk dette fjellpartiet er for de som har kontrollen her oppe. Her oppe ligger det flere småbyer og vi får se at det dyrkes mye frukt, grønnsaker og vindruer. Fra de høyere områdene kan vi se inn i Syria og det majestetiske Hermonfjellet. Herfra er det kort vei til vakre Cesarea Filippi, hvor Jordanelva har sitt utspring

Vi sier farvel til Tiberias og Genesaretsjøen etter frokost og kjører til Jesu barndomsby, Nasaret. Her besøker vi Bebudelseskirken som er bygget over stedet hvor Maria fikk beskjed fra engelen om at hun skulle føde Jesus. Vi fortsetter via Harmageddonsletten, Karmelfjellet og stopper ved Mukhraka. Dette er minnestedet hvor profeten Elias utfordret Baalsprofetene. Videre går turen langs Middelhavskysten til Cesarea ved havet. Dette var en romersk by allerede for 2000 år siden og bosted for den romerske landshøvdingen. Vi stopper ikke her, men fortsetter sørover til Tel Aviv. Her avslutter vi turen med noen rolige timer på stranden eller i byen, før vi spiser en god avskjedsmiddag sammen. Vi bor på Ruth Daniel Hotel i sentrum.

I dag er det hjemreise til Norge og vi drar til flyplassen tidlig på morgenkvisten. Flyavgang fra Tel Aviv kl. 05:20. Vi reiser i samme fotefar som før via Frankfurt og Oslo før vi lander på Værnes kl. 12:35

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

Alle som melder seg på denne turen må være normalt gangfør, da det blir en del gåing på denne turen. Om noen vet at de daglig kommer til å trenge ekstra hjelp under turen, må man ha med egen ledsager.

OBS! Turen kan bli tidlig fulltegnet.

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se påmeldingsskjema.

Pris for reisen er kr 28.985,- pr. person i dbl-/ trippelrom med utreise fra Trondheim.
Fra Oslo kr. 27.985,- pr. person i dbl-/ trippelrom.

Tilslutningsbillett fra andre byer i Norge med SAS-flyvninger kan tilbys. Be om pristilbud.
Tilleggene kan variere men det blir rimeligere jo tidligere det bestilles.
Tillegg for enkeltrom kr 7.500,-
Prisene er basert på en gruppe på minimum 20 betalende personer. Depositum kr 3.000,- betales ved påmelding.

Inkludert i prisen:

§  Fly SAS/Lufthansa,  Trondheim/Oslo – Frankfurt -Amman/Tel Aviv – Oslo/Trondheim.

§  Transfer flyplass – hotell t/r

§  Måltider som beskrevet i programmet.

§  Omfattende sightseeing-program og inngangsbilletter til de forskjellige severdighetene som er beskrevet.

§  Engelsktalende guide i Jordan og skandinavisktalende lokalguide i Israel, i tillegg til den norske reiselederen.

§  Praktisk reiseinformasjon m.m

Ikke inkludert i prisen:
§  Avbestillings- og reiseforsikring
§  Enkeltromstillegg kr. 7.500,-
§  Tips til lokale guider og sjåfører (beregn ca. 75 USD pr person). Reiseleder vil normalt samle inn dette og fordele ut der det trengs.
§  Grenseavgifter ca. USD 20

Avbestillingsregler:
Fra bestillingstidspunktet til
17.11.22 refunderes 50% av depositumet.
18.11.22-17.12.22 refunderes ikke depositumet.
18.12.22 – 17.01.23 er avb. gebyret 50% av reisens pris.
Fra 18.01.23 gis ingen refusjon ved avbestilling.

Det tas forbehold om uforutsette pris-, tid- og programendringer.

Reisen selges i henhold til SmartReisers gjeldende bestemmelser for deltagelse i pakketurer.

Obs! På grund av stor pågang av grupper til Israel
etter covid, må vi ha all inntegning klart senest 18. november

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer. Forøvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.
Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.
Kredittkortbelastning + 2% av turens pris.

Reiseleder: Arve Mork

Smartreiser er medlem av Reisegarantifondet.