Dagsprogram

Avreise fra Trondheim kl. 08:30, evt. fra Oslo kl. 11:00 med flybytte i New York. Ankomst San Jose i Costa Rica ca. kl. 20:25. Effektiv flytid på hovedstrekket mellom Oslo og New York er ca. 8 t. Etter en lang reisedag kjører vi rett til hotellet og tar en rolig kveld. Dersom du enda har litt overskudd igjen tar vi en kort spasertur. Overnatting på Palma Real Hotel i hovedstaden San Jose. www.hotelpalmareal.com/

Costa Rica er en unik destinasjon! Et av verdens mest eksotiske land. Costa Rica er det lille landet som binder det amerikanske kontinentet sammen. Landet er et grønt paradis der nasjonalparker utgjør 1/4 av arealet. Kystlinjene mot Stillehavet og Karibien byr på endeløse hvite sandstrender, og innover i landet fra kysten høyner landet seg mot fjell og aktive og sovende vulkaner. Landet grenser til Panama i sør og Nicaragua i nord. Landarealet er på 51.000 kvm, omtrent like stort som Finnmark fylke. Det bor 4,3 millioner innbyggere her, men landet er ikke spesielt tett befolket. Costa Rica er et godt eksempel på politisk stabilitet og demokratisk tradisjon. Som et land uten militære styrker, har denne fredelige nasjonen i stedet valgt å investere i helse, utdanning og bevaring av den rike naturen. Dette gjør at Costa Rica har en betydelig høyere levestandard enn de fleste andre latin-amerikanske land.

San Jose og omegn har mange interessante severdigheter. Før vi drar ut fra byen besøker vi gullmuseet. Etter det fortsetter vi til provinsen hvor vi finner Costa Ricas første hovedstad. Herfra fortsetter vi til Irazúvulkanen som ligger i et vakkert fjellområde med lav vegetasjon og hvor lufta er fuktig og frisk. Fra toppene i området kan man på klare dager se både Stillehavet og Atlanterhavet samt mye av det nasjonale territoriet. Lunsj er inkludert på turen og den spiser vi på en lokal restaurant. Vi fortsetter til markedet i San José for å bli kjent med landets tropiske friske frukter og grønnsaker. Her får vi også et møte med lokalt, fargerikt håndarbeid og håndverk.

Tidlig avgang fra San Jose til Tortuguero. Turen ned mot Costa Ricas nordlige karibiske kyst tar mellom 2,5 – 3 timer. Underveis stopper vi ved en bananplantasje og et bananpakkeri. Mye av bananene vi får kjøpt her hjemme dyrkes i dette området. Vel nede ved kystområdet går vi ombord på båtene som tar oss den korte turen via vakre elveleier til området Tortuguero. Overnatting på Evergreen Lodge. Her bor vi i lave bygninger i store romslige rom. Stedet ligger i regnskogen rundt et flott anlegg med svømmebasseng, bar og restaurant. Vi får et par timer til å slappe av før vi spiser middag. www.evergreentortuguero.com/

Vi blir med på flere fine aktiviteter mens vi er her. Bl.a. besøk til CCC (Caribbean Conservation Center), som ligger i småbyen Tortuguero. Dette var verdens første organisasjon som jobbet for bevaring av havskilpaddene, gjennom forskning, utdannelse og hjelp. Jungelområdet rundt elvene her har et rikt økosystem og vi blir også med ut på båttur gjennom kanalene for å se på dyr og fugler. En god naturguide blir med på disse turene. Alle måltidene spises på lodgen.

Etter frokost drar vi over til fastlandet og bussen som venter. Vi vil hele dagen være omgitt av eksotiske trær og vekster som bananpalmer, sukkerrør, ananas og cassava i velstelte jordbruksområder. Vi gjør et stopp på El Ceibo Restaurant for lunsj før vi fortsetter til området rundt vulkanen. Når vi kommer frem kan man enda se at det ryker fra vulkanen. Vi besøker en kakaoplantasje hvor vi får smake kakao i forskjellige stadier frem mot sjokolade og får innsyn i interessant forskning og hvordan de dyrker denne verdifulle frukten.

Om morgenen går vi tur over de hengende broene og oppdager noe av mangfoldet i vekster fra skogbunnen og opp til de høyeste trærne. Etter denne fine aktiviteten fortsetter vi til Don Aguinaldo & Doña Felicidads hjem. De er to costarikanske bønder som vil fortelle oss om jordbruket de driver, og hvordan de dyrker plantains, kassava, papaya, og vi får smake sukkerrørjuice fra deres egen lille mølle. Vi blir familiens gjester til lunsj og spiser typisk lokal mat sammen med dem. Senere tar vi noen timer og slapper av i de herlige varme kildene som kommer ned fra vulkanen. Mineralvannet i EcoTermales Fortuna holder en temperatur på mellom 37-41 grader og er en ekte kilde til forbedret helse og avslapping. Komplekset ble bygget for å passe perfekt inn i vannstrømmen fra de naturlige kildene som bringer vann direkte fra Arenalvulkanen og sikrer at det hele tiden er rent, mineralholdig vann som strømmer igjennom bassengene. På EcoTermales Fortuna er man i direkte kontakt med naturens styrke, ro og harmoni kombinert med engasjementet for å gi de besøkende en unik opplevelse full av fred og ro. Dette er et lite paradis.

Etter frokost reiser vi mot flyplassen i San Jose, men på turen skal vi gjøre to interessante stopp. Det første blir på kaffeplantasjen Espiritu Santo Coffee hvor vi får høre om gårdens historie og hvordan beliggenhet, høyde, topografi og andre interessante faktorer påvirker kvaliteten til disse gylne bønnene.

Senere blir det et kort stopp i byen Sarchi, kjent for sine trearbeider. Byen har mange små familiedrevne treskjæringsbedrifter som produserer treboller og annet til bordet og bl.a. sammenleggbare gyngestoler i tre og lær. De mest populære salgsgjenstandene er «carretas», forseggjorte minatyrer av malte oksekjerrer som de tidligere brukte til å kjøre kaffen fra høylandet ned til havnen på Stillehavskysten. Vel fremme på den internasjonale flyplassen fortsetter vi mot Panama. Flyturen tar bare litt i overkant av en time.

Denne dagen skal vi besøke Panamakanalen. Dette er et av verdens virkelig store menneskeskapte underverker, både selve slusene og den store menneskeskapte innsjøen i mellom Stillehavet og den Mexicanske gulf. Det er en helt spesiell opplevelse å få være både å se dette og være med på en båttur oppe på innsjøen. Panamakanal- systemet er en av verdens største kunstige innsjøer med et areal på 425 kvadratkilometer. I dette flotte eventyret får vi muligheten til å besøke flere øyer hvor du vil se flora og fauna. Se opp for de nærgående, vennlige og intelligente capuchin- apekattene. Vi observerer også mange flotte fugler.

I 2016 ble slusene utvidet slik at systemet nå har dobbelt løp og kan ta båter som er betraktelig større enn de som seilte igjennom før.Kanalen er årsaken til at Panama en gang i tiden ble selvstendig. Vi drar innom besøkssenteret hvor vi får vite mer om den svært interessante historien og se utstillingen som viser bilder fra byggingen. Her er det også en utsiktsplattform hvor vi får se gjennomfart av båter.

Etter denne utflukten spiser vi lunsj og fortsetter ut til flyplassen. Herfra tar vi kveldsfly som tar ca. 7 timer til Los Angeles hvor vi ankommer sent om kvelden. Vi overnatter på et hotell nær flyplassen.

Avreise kl. 09:00 fra Los Angeles med direktefly ut til Maui på Hawaii. Ankomst ca. kl. 13:00 (ca. 5 t flytur). Ved ankomst blir vi møtt av vår trivelige lokale guide. På vei til hotellet stopper vi innom den vakre botaniske hagen i Iao Valley. Vi skal bo 3 netter på Kaanapali Ocean Inn ved en av de beste strendene på Hawaii. Disse lave hotellbygningene tilhører et større hotellområde som bl.a. har et stort svømmebasseng. Her skal vi slappe godt av etter de første dagers opplevelser og lade opp til resten av vår spennende tur. Kort spasertur til nærmeste moderne kjøpesenter og restaurantområde.

Frokost på hotellet. Dagstur til Haleakala-krateret. Haleakala Nasjonalpark strekker seg over hele østsiden av Maui. Hovedattraksjonen er selve Haleakalkrateret, den største sovende vulkanen på jorda. Med sin høyde på ca. 3300 m.o.h. kan de vakre grønne sidene av vulkanen sees fra alle steder på øya. På Hawaii-språket betyr Haleakala «huset til sola». Nasjonalparken gir mange fine muligheter for vandreturer i fargerikt landskap, ørkenlignende områder, samt vill og uberørt natur. Lunsj. På veien tilbake vil vi stoppe i den lille historiske hvalfangerbyen Lahaina, hvor også norske hvalfangere holdt til i sin tid. I dag har byen mange små, lokalt drevne butikker. Her tar vi oss litt tid til å rusle rundt å se. Rolig kveld på hotellet.

Frokost på hotellet og en hel dag til å bare slappe av eller utforske de vakre omgivelsene på egen hånd. Om kvelden blir vi med på en uforglemmelig Hawaii Luau, et flott show med bl.a. grasiøs polynesisk dans, nydelig Hawaiimusikk og spennende mat.

Frokost på hotellet og formiddagen i ro. Ca. kl. 12:00 blir vi hentet og kjørt til flyplassen. kl. 14:15 blir vi med på en halvtimes flytur over til Honolulu på øya Oahu. Allerede på veien inn til vårt hotell på Waikiki Beach får vi nyttig og interessant informasjon om byen og øya. Vi skal bo 3 netter på gode Holiday Inn Express Waikiki. Vi er midt i hjertet av en trivelig storby, og stranden ligger kort vei fra hotellet.

Frokost på hotellet. I dag står en tur rundt øya Oahu på programmet. Sett deg godt til rette i bussen, slapp av og nyt naturens skjønnhet! Når vi kommer ut av storbyen, vil du se at øya er grønn og frodig med mange fjelltopper. Her er det ananasplantasjer, krystallklart vann i Hanuambukten, kjente surfestrender og mye spennende kultur. Kort sagt, i dag får du oppleve de aller største høydepunktene som Oahu har å by på! Enkel tropisk lunsj underveis. Om kvelden kan du rusle langs promenaden og nyte den svale kveldsbrisen, bade litt ved den flotte stranden eller for eksempel stoppe opp og høre på Hawaiimusikk.

Frokost på hotellet. Formiddagstur til flåtebasen Pearl Harbour, kjent fra 2. verdens-krig. Vi får en gripende innføring i hva som skjedde her i de første dagene av 2. verdenskrig, da Japan helt overraskende kom med en armada av fly og senket mange av USAs store og viktige krigsskip. Vi kjører også i båt ut til det sunkne krigsskipet «M/S Arizona», som er det viktigste minnesmerket her ute, og vi får se «M/S ”Missouri», hvor avtalen som gjorde slutt på krigen med Japan ble underskrevet. Ettermiddagen fri.

Frokost på hotellet. Transfer til flyplassen og avreise ca. kl. 11:10 mot Sør-Korea. Underveis passerer vi datolinjen, så når vi har fløyet i ca. 10 t, er klokken blitt 17:30 og datoen er blitt onsdag 18. mars. Effektiv flytid ca. 11 timer. Det tar en times tid å kjøre inn til byen. Her skal vi bo i 3 netter på gode New Seoul Hotel.
www.bestwesternnewseoul.co.kr

Vi skal de neste dagene stifte bekjentskap med et av Østens store industriland. Det første vi skal gjøre her i Seoul er å få en introduksjonstur i byen. Vi kjører inn til sentrum og passerer «The Blue House», presidentpalasset, Gyeongbokgung, torget samt det interessante og livlige området Insandong med bruktmarked og gallerier. Vi spiser en god lunsj på en trivelig restaurant.

Korea er i dag det eneste landet i verden som er delt i to deler, en nordlig og en sørlig. I dag kjører vi til DMZ (Den demilitariserte sonen), som er området som utgjør grensen til Nord-Korea. Man regner med at så mange som 10 mill. koreanske familier har slektninger på begge sider av grensen. Disse er nå helt avskåret fra å treffe hverandre. På en av høydene ved grensen besøker vi Dora-observatoriet, hvor vi kan se langt inn i Nord-Korea, bl.a til Gaesung City som er bare 2 t. kjøretur fra Seoul, men utilgjengelig nå. Vi får se noen av de berømte underjordiske tunnelene, hvor Nord-Korea hadde tenkt å invadere Sør-Korea. Vi ser også mye annet i dette spennende området som ofte er i verdenspolitikkens søkelys. Tilbake til Seoul i kveldingen. Rolig kveld på hotellet eller i byen.

Flyavgang fra Seoul kl. 11:00. Vi bytter fly i Bangkok og lander i Yangon ca. kl. 18:45. Total reisetid blir ca. 10 timer. Vi skal bo en natt på det fine Chatrium Royal Lake hotel. http://www.chatrium.com/chatrium_hotel_yangon/

Yangon er en sjarmerende by med en blanding av «Orienten» og Britisk kolonitid. Smale, travle gater med moderne høyhus, nedslitte bygninger med leiligheter i de øvre etasjer og små virksomheter og forretninger på gateplan. Folkelivet er brokete med mest burmesere, kinesere, indere, bengaler og arabere. De tversgående avenyne er omkranset av pompøse offentlige bygninger fra Victoriatiden. Guiden vil ta oss med på en morgentur gjennom sentrale deler av sentrum, gjennom de trange gatene og gjennom noen av kvartalene fra kolonitiden.

Vi skal også besøke den berømte Shwedagonpagoden, som uten tvil er det mest imponerende monumentet i Myanmar. Stupaen – selve hovedtårnet – er belagt med 9 tonn gull, og toppen er dekket med 4000 diamanter og tusenvis av rubiner, safirer og topas. Her inne i templet vandrer man rundt i selskap med vennlige og dypt troende burmesere. De kommer ofte med hele sin familie for å vise respekt eller be om å lykkes med en forestående eksamen eller planlagt forretning.

Vi ender turen på Bogyoke Aung San-markedet, som ligger nær hotellet vårt. Her er det fortsatt som på britenes tid. Her selges fortsatt silke, gull og edelstener side om side med lokalproduserte sigarer (cheroots), trefigurer skåret i sandeltre, antikviteter og laquerware. Og ikke minst finner vi longyes i alle slags farger og mønstre. Longye er det saronglignende plagget som bæres av de fleste kvinner og menn i Burma sammen med enkle «flipflop»-sandaler.

Før videre reisen nordover spiser vi lunch på en god, lokal restaurant. Om ettermiddagen flyr vi rett nordover til Heho som ligger på tusen meters høyde på det såkalte Shanplatået. Flytiden er ca. 1 time. Fra Heho tar det ca. 45 minutter å kjøre til Nyaung Shwe, hvor vi skal ta båt ut til hotellet. Dette blir vårt utgangspunktet for neste dagsutflukt på Inlesjøen. Hotellet har svømmebasseng. Felles middag om kvelden på hotellets hyggelige restaurant. Ananta Inle Boutique Hotel http://www.anantainle.com

I landsbyene på Inlesjøen er husene bygd på påler og all transport foregår med båt enten det er til skolen, på besøk til naboen, til tempelet eller for å arbeide i grønsakshagen. Her kan barna ro nesten før de kan gå. Vi drar først til landsbyen Indein som er mest kjent for pagoden med de mange hundre stupaer i typisk Shanstil, de fleste fra det 15. århundre. Deretter er det en vakker tur opp elven som fører fra innsjøen og til nærliggende landsbyer. Vi tar en koselig spasertur gjennom en av landsbyene opp til stedets pagode. Vi opplever også mange spennende handelsboder underveis. Vi spiser lunsj i Indein.

Fra båten kan vi studere livet i landsbyene mens vi krysser fram og tilbake mellom de flytende hagene. Vi besøker et silkeveveri og andre håndverksbedrifter som holder til ute på innsjøen. Middag om kvelden på restaurant i Nyaung Shwe.

Om morgenen buss til Heho og fly til Ngapali Beach ute ved den Bengalbukta. Her kan vi roe ned og fordøye alle inntrykkene fra reisen. Vi skal bo tre netter på et godt hotell ved stranden. Ngapali Beach er et av de mest uberørte strandstedene i hele Asia. Her er det enda få strandbarer med høy musikk og forholdsvis få selgere. Her skal vi ha 3 gode dager med avslapping nå på tampen av turen vår. Vi skal bo på gode Amata Resort & Spa http://www.amataresort.com/. Hotellet har en fin, tropisk hage med basseng og spa.

Fridag til å nyte livet på stranden eller streiftog rundt i området på egen hånd.

Formiddagen er fri og ut på ettermiddagen flyr vi til Yangon, hvor buss og guide venter. Lunsj på lokal restaurant. Kveldsfly til Bangkok med videre reise til Norge rundt midnatt.

Ankomst Oslo ca. kl. 06:35 med videre reise til andre norske byer. Med ankomst bl.a. Trondheim ca. kl. 11:00.

Da er vår eventyrreise slutt for denne gang. Men med alle de flotte bildene vi har både på netthinnen og i kameraet, så lever vi lenge på denne store Jorda rundt-opplevelsen.

Pga. begrenset setekapasitet på flere av flyvningene på turen, er det svært viktig med tidlig påmelding, gjerne allerede i dag!

Måltider inkludert i programmet er markert i overskriften for hver dag, med (F,L,M)
(Frokost, Lunsj og Middag). I tillegg kommer noen enkle måltider på noen av flyvningene.

Obs! Alle tidspunkt i programmet er lokale tider.

Klima og regntider: På en slik lang reise, gjennom mange klimasoner, er det umulig å få kun nedbørsfrie dager, og noen områder er varmere enn andre. Man må regne med at dagtemperaturene vil svinge mellom 15-30 grader på denne turen.
For øvrig vil vi komme tilbake til hvordan man bør pakke, på et senere tidspunkt.
Reiseleder: Arve Mork

Pris fra Oslo kr 79.900,- pr. person i dobbeltrom.
Fra andre byer: på forespørsel.

Tillegg for enkeltrom: kr 15.900,-.

Prisen er beregnet ved minimum 20 betalende deltakere.

Depositum kr 8.000,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået). Restbeløpet blir fakturert med forfall ca. 8 uker før avreise, muligens en del noe tidligere om flyselskapene vil komme med krav om det.

Inkludert i prisen:
• Flyreisene som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 1. april 2019.
• Overnatting i dobbeltrom på gode turistklasse hotell.
• Transfer flyplass til hoteller t/r samt transport i henhold til programmet.
• Måltider i henhold til programmet.
• Sightseeingturer som beskrevet i programmet.
• Inngangsbilletter i henhold til programmet.
• Praktisk reiseinformasjon.
• Reiseleder fra Smartreiser møter på Værnes og blir med på hele turen. Lokale engelsktalende guider blir med på utfluktene underveis.

Ikke inkludert i prisen:
• Bagasjeavgift ca. 30USD v/ internflyvning på Hawaii.
• Visum til Myanmar USD 50 Reisebyrået vil komme tilbake med bestillingsdetaljer på et senere tidspunkt.
• Enkeltromstillegg.
• Evt. tips til sjåfører, guider og hoteller.
• Forsikringer, programinnslag, transport og service som ikke er beskrevet i programmet.

Avbestillingsregler:
• Frem til 02.12. 2019 refunderes depositum minus kr.4000,-.
• Frem til 02.01. 2020 refunderes ikke depositumet.
• Fra 03.01. og frem til avreise er det ingen refusjon.

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Det tas forbehold om uforutsette pris- og programendringer.

Reiseleder fra SmartReiser: Arve Mork

Husk gyldig pass! Dette må være gyldig min 6 måneder etter at turen er avsluttet.

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Påmelding sendes snarest til:
SmartReiser AS,
Heimdalsveien 2C,
7080 Heimdal
Telefon: 72596210,
E-mail: post@smartreiser.no

Send med en god kopi av 1. side i passet.
Sluttregning sendes ut med forfall ca. 6 uker før utreise.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer.

Forøvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.