Dagsprogram

Fly SAS, Trondheim – Oslo, 07:30-08:25
Fly SAS, Oslo – Dublin, 10:55-12:15

Smartreisers reiseleder møter gruppen på Værnes og leverer ut flybillettene før vi sjekker inn. Turen går via Oslo til Dublin. Vel framme blir vi møtt av vår skandinavisktalende guide med sjåfør og setter oss på bussen. På veien inn til byen får vi informasjon om den irske hovedstaden. Det er lunsjtid, så vi nyter vårt første irske måltid når vi kommer til byen.

Etter lunsj blir det en panoramisk byrundtur hvor vi virkelig får oversikt over denne stolte byen. Dublin blir også kalt «Europas største landsby», og er en moderne og kosmopolitisk by som i stor grad har beholdt til ynde, atmosfære og sin velkjente arkitektur fra 1700-tallet. Her finner vi elegante og kunstneriske bygninger delt av brede georgianske bytorg og gater. Byen er full av mursteinshus med fargerike dører. På reiseruten denne ettermiddagen star Trinity College, den grandiose Bank of Ireland, Dublin borg, katedralene Christchurch og St. Patrick’s, museene og Phoenix-parken som er europas største inngjerdede park!

Etter denne runden sjekker vi inn på vårt sentralt beliggende hotell før vi ut på kvelden samles for turens første middag.

Hotellet: https://www.academyplazahotel.ie/en/
let.

Frokost før vi skal gi oss i kast med Irlands forfriskninger. Først på programmet står besøk til det berømte Guinness-bryggeriet. Her har man brygget det karakteristiske svarte ølet siden 1759, og Guinness Storehouse er faktisk irlands mest besøkte turistattraksjon. Her får vi lære historien om det berømte ølet, og få en innføring i hvordan det brygges. Til slutt blir det muligheter for en smaksprøve i Gravity bar med en spektakulær utsikt over byen før vi drar videre. Irland er også en stor whiskyprodusent. Den første whiskyen ble faktisk laget på Irlands østkyst ca. 100 år før skottene langs sin vestkyst plukket opp dette og satte i gang sin egen berømte whiskyproduksjon. Skottene innrømmer jo at det var irene som fant opp whisky, men at det den ble bedre av å flytte over det lille havet som deler dem. Vi skal uansett besøke en av de lokale whiskyprodusentene i dag – Pearse Lyons Distillery. Dette er et relativt nytt destilleri, og ligger spesielt nok til i en gammel kirke. Det blir omvisning som avsluttes med smaksprøver for den som ønsker det.
Vi spiser lunsj sammen før resten av ettermiddagen er fri til egne streiftog. Middag i dag blir på egen hånd.

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og sier farvel til Dublin for denne gang. Vi kjører vestover med vestkysten og Galway som dagens mål. Underveis stopper vi ved Clonmacnoise som er en tidlig kristen bosetning som i dag består av ruinene av flere katedraler og kirker hvor noen er bygget helt tilbake på 900-tallet. Stedet ligger ved elven Shannons bredder og ble grunnlagt i det 6. århundre. Vi får en liten omvisning i museet og på besøkssenteret før vi spiser lunsj.

Vi ankommer Galway sent om ettermiddagen. Galway er også kalt «The city of Three Tribes», siden den ble styrt av 14 velstående kjøpmannsfamilier som kontrollerte det politiske, kommersielle og sosiale livet mellom det 13. og 16. århundre. I dag er Galway kjent for sin bohemiske livsstil, yrende natteliv og ikke minst østers! Vel framme går vi en liten rusletur før vi sjekker inn på hotellet. I Galway bor vi på Flannerys Hotel (www.flanneryshotelgalway.com)

Kvelden er viet til irsk folkemusikk og dans. Vi kjøres til Salthill for å bli med på ”Trad on the Prom”, middag og show. I 2007 startet de opp med et stort folkemusikkshow her – ”Trad on the Prom”- som gikk med fulle hus fra mai til september. Vi opplever en forrykende forestilling med irske riverdancere, steppere, får høre mange av de særegne irske instrumentene og høre om dem. Og ikke minst høre mange nydelige irske folkesanger sunget av topp artister.

Vi spiser nok en god irsk frokost før dagens utflukt. I dag kjører vi vestover fra Galway mot den vakre Connemara-regionen. Området har en sterk tilknytning til tradisjonell irsk kultur og den største regionen der Gaelisk er dagligspråket. Naturen består av fjell, fjorder og en røff kystlinje. Vi skal se oss om og spiser lunsj under et lite cruise før vi besøker den berømte Kylemore Abbey som ligger ved bredden av innsjøen Kylemore Louch. Kirken ble bygget av en velstående engelsk forretningsmann på 1800-tallet, og har blitt en av de mest fotograferte bygningene i Irland. Etterpå drar vi tilbake til Galway via en lille kystby Clifden som også blir omtalt som Connemaras hovedstad. Tilbake i Galway blir kvelden fri til egne aktiviteter.

Frokost. Vi forlater Galway og dagens endestasjon er Derry i Nord Irland, eller Londonderry som byen også kalles. Underveis stopper vi Sligo som er fullpakket med kulturelle severdigheter. Her har mang en kunstner og forfatter hentet sin inspirasjon. Fra fortidens myter og legender til poeten Yeats, videre til musikkens mer moderne verden med Coleman, Westlife og Dervish. Sligos kulturelle og litterære arv er verdenskjent, og blir fremdeles aktivt feiret i byen. Sligo ligger rett ved det karakteristiske fjellet Benbulben, som noen sammenligner med Table Mountain som ligger i Cape Town i Sør-Afrika. Mange historier og «skrøner» har blitt spunnet rundt den magiske atmosfæren rundt fjellet og de mystiske dalene i nærheten.

På Carrowmore Megalithic Cemetary i Sligo finner vi en av europas største megalittiske steinsettinger og monumenter fra steinalderen. Her finnes også over 60 graver fra steinalderen og er i dag tilgjengelige for besøk med et lite besøkssenter laget ved hvert sted. Lunsj er ikke inkludert i dag, men hver enkelt får finne seg en liten matbit før turen går videre nordover til grensen til Nord-Irland. Turen til Derry tar ca. 2 timer.

Ved ankomst Derry blir det en liten rusletur langs bymuren i Derry. Byen er den eneste byen i Irland som har bymurer. Muren strekker seg nesten 2 km og er opptil 8 meter høy og 10 meter bred enkelte steder. Her finner vi også 24 originale kanoner fra tidlig på 1600-tallet. Etterpå sjekker vi inn på hotellet. Middag på hotellet om kvelden.

I Derry bor vi på Best Western Plus Whitehorse Hotel (www.whitehorsehotel.biz)

Vi spiser frokost og sjekker ut fra hotellet. På veien til Belfast skal vi oppleve en av de mest kjente naturlige severdighetene på de britiske øyer – Giant’s Causeway. Vi stopper underveis på Dunluce borg som ligger på klippekanten og skuer utover havet. Giant’s Causeway er naturligvis på Unesco-listen over verdens naturlige underverker og er utvilsomt den største severdigheten i Nord-Irland. Her finnes de karakteristiske åttekantede basaltkolonnene som er «vokst» sammen og skaper en meget spesiell og unik kystlinje i området som ikke finnes noe annet sted i verden.

Vel framme i Belfast om ettermiddagen sjekker vi inn på Hampton By Hilton Belfast (https://www.hilton.com/en/hotels/bfscchx-hampton-belfast-city-centre/?SEO_id=GMB-EMEA-HX-BFSCCHX) Kvelden er fri til egne streiftog. Middag på egen hånd.

Etter frokost blir det byrundtur i denne spesielle og fascinerende byen. Vi får høre om hvordan Belfast ble grunnlagt i en tid med voksende industri, ingeniørkunst, epidemier og bomberaid, men selvsagt også den nyere tids tilsynelatende evige kamp mellom katolikker og protestanter. På ruten står de østlige delene av byen hvor forfatteren C.S. Lewis (bøkene om Narnia) en gang bodde og hvor forfatter og dramatiker Samuel Beckett (Waiting for Godot m.m.) hadde sitt virke. Her finner vi også det nordirske parlamentet. Videre beveger vi oss over til byens vestkant hvor vi finner veggmaleriene på husenes kortside med motiver fra den kjente konflikten som er unike bilder av et samfunn i krise. Guiden viser oss også den såkalte fredslinjen som ble laget for å holde katolikker og protestanter fra hverandre.

Vårt siste stopp på vår runde i Belfast blir på verftet hvor verdens mest berømte cruiseskip ble bygget – Titanic. Vi besøker besøkssenteret som ligger rett ved skipsverftet Harland & Wolff. Museet ligger i en 6 etasjers bygning og her får vi en gjennomgang av historien om byggingen av skipet tidlig på 1900-tallet, sjøsettingen, den berømte jomfrureisen og til slutt dens tragiske ende.

Lunsj på egen hånd og resten av ettermiddagen til egne aktiviteter før vi møtes til avskjedsmiddag gangavstand fra hotellet om kvelden.

Vi spiser frokost før vi sjekker ut fra hotellet. Bussturen fra Belfast til Dublin flyplass tar knappe to timer.

Fly SAS, Dublin – Oslo, 13:05-16:20
Fly SAS, Oslo – Trondheim, 17:45-18:40

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se påmeldingsskjema.

Pris fra Trondheim kr 27.500,- per. person i dobbeltrom.
Fra andre byer: på forespørsel.
Tillegg for enkeltrom: kr 7.500,-

Prisen er beregnet ved minimum 20 betalende deltakere.

Depositum kr 3.000,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået). Sluttfaktura sendes ut med forfall 1. juli 2023.

Inkludert i prisen:
• Flyreisene som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 20. mars 2023.
• Overnatting i dbl.rom på beskrevne hoteller
• Sightseeing, busstransport, utflukter og inngangsbilletter som beskrevet med lokal guide på programinnslag.
• Måltider i henhold til programmet.
• Praktisk reiseinformasjon
•  Reiseleder fra Smartreiser møter på Værnes og blir med på hele turen.

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillingsforsikring
• Kombinert reiseforsikring
• Enkeltromstillegg
• Evt. tips til sjåfører, guider og hoteller
• Programinnslag, transport og service som ikke er beskrevet.

Avbestillingsregler:
• Ved bestilling sender Smartreser ut faktura for depositum på kr. 3.000,- Beløpet er ikke refunderbart.
• Sluttfaktura sendes ut senere med forfall 1. juli 2023. Beløpet er ikke refunderbart etter innbetaling.

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Reiseleder fra SmartReiser: Kenneth Pilskog

Husk gyldig pass!
Du vil få beskjed fra reisebyrået senere om det på avreisetidspunktet skulle være krav om å ta med koronapass eller annen dokumentasjon.

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer.
For øvrig henvises til våre generelle reisebetingelser som finnes på våre nettsider www.smartreiser.no. Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger. Kredittkortbelastning + 2% av turens pris.