Dagsprogram

Avreise fra Trondheim Værnes Lufthavn klokka 14:40 via Oslo til Istanbul der vi ankommer den splitter nye flyplassen klokka 22:35 på kvelden.

På tidligmorgenen etter å ha sovet på flyet ankommer vi Georgia. Her venter vår bussjåfør og lokalguide på å kjøre oss inn i soloppgangen over Kaukasus. Vi tar en stopp for frokost, før vi kaster oss ut i formiddagsmarkedet i Telawi. Her får man kjøpt hjemmestrikkede klesplagg og antikviteter samt kortreist mat og drikke fra landsbygda. Den verdensberømte lokale Saperavidruen og iranske Shirazdruer dyrkes entusiastisk her nå sammen med de 519 andre druesortene Georgia kan glede seg over. Da Georgia løsrev seg fra SSSR i 1991 ble det da også vinproduksjonen og reiselivet som fikk fart på Georgia igjen. Vi sjekker inn for en natt på hotel her i vinhovedstaden Telawi. Resten av dagen går med til vinsmaking, markedet, shopping, lunsj og middag i en veldig trivelig og vakker småby.

Etter frokost i dag så kjører vi langs Silkeveien mot hovedstaden i Tbilisi. Byen har godt over en million innbyggere, og er befolket internasjonalt med folk fra hele Kaukasus, Russland, Tyrkia og Midt-Østen. Vi sjekker inn på vårt hotel i sentrum, og så går vi en tur for å spise lunsj. De som har lyst blir med på tradisjonell badstu for å oppleve arven etter Ottomanerne. Deretter tar vi taubanen opp til byens egen Frihetsstatue
som troner på byfjellet. På kvelden er det fritt fram for egne aktiviteter. De som ønsker å henge med gjengen kan bli med ut på vår anbefalte restaurant. Vi spiser der de lokale treffes, og vi prøver å få tatt pulsen på fredagslivet i denne eksotiske byen.

I dag er det mulig å ta det litt rolig fra morgenen av for de som ønsker det.
Likevel anbefaler vi alle som er nyfikne på å finne historiske spor etter nordmenn om å slå følge på en spennende byrunde. Ifølge georgiske kilder hyret Kong Bagrat IV sju hundre norrøne vikinger til å nedkjempe Hertugen av Kldekari omtrent samtidig som Slaget på Stiklestad foregikk. De blonde vikingene måtte dessverre rømme med halen mellom beina tilbake til basen i Myklagard, dagens Istanbul. Hertugen viste seg å være alliert med den greske hær, som velvillig mønstret 3000 av sine beste krigere til kamp – storparten til hest, og dermed var de norrøne vikingene ute av soga.

Selv om noen norske handelsmenn tidvis fulgte Silkeveiens kamel-karavaner gjennom Kaukasus var det i moderne tid fremfor noen Knut Hamsun som gjenoppdaget sjarmen i Kaukasus i 1899. Etter Hamsuns reiseskildringer i de nordiske hovedstedene dro det fint folk i hopetall på oppdagelses- og dannelsesreise til Georgia og Azerbaijan. Tidenes første norske supermodell Dagny Juel kom hit på besøk i 1901, og flyttet rett inn hos en lokal odelssønn fra en av storgårdene utenfor Tbilisi. Hun var da allerede gift med den polske forfatteren Przybyszewska, og var en mye portrettert elskerinne av Edvard Munch. Da hun ble myrdet på Grand Hotel i Tbilisi var dette førstesidestoff i alle Europas aviser og ukeblad. Mordet i Tbilisi skal sågar ha blitt fanget opp av unge Agatha Christie som på kostskolen leste alt av aktuelt krimstoff og reiseskildringer fra Orienten som grunnlag for sitt gryende store forfatterskap.

Fridtjof Nansen kom til Tbilisi på jobb som flyktningråd for Folkeforbundet og bodde på Grand Hotel Tbilisi i 1925. Etter at Georgia hadde vært uavhengig fra 1918 hadde Den røde armé rykket inn og tatt kontroll over fjellfolket her. Nansens oppdrag var ikke å involvere seg i Russlands anliggender, derimot å registrere og yte nødhjelp til armenske flyktninger. Sterke bilder fra området ble trykket i norsk presse, og dette ble dermed slutten på reiselivet i Kaukasus. Redselen for tyrkernes krigføring og kaoset i Russland, ført til at turisme og internasjonal handel langs Silkeveien og Kaukasus ellers, stanset så å si helt opp. Det russiske jernteppet senket seg så med full vekt over Georgia etter 2. verdenskrig. Ikke før den frimodige Hans Wilhelm Steinfeldt på åttitallet rykket inn i Kaukasus med sitt kamerateam fikk vi i den vestlige del av verden nyheter fra området. «Sovjets skjøre buk» beskrev bergenseren området som, selv om han også imponert kunne fortelle om folkearméen, landbruket, vinen og den vakre naturen ved foten av Kaukasus. I 1991 startet Georgia sin frigjøringsprosess fra Moskva, og takket være en relativ velvilje fra Mikhail Gorbatsjov og Boris Jeltsin gikk denne prosessen ganske fredelig for seg. I maktvakuumet etter Sovjetunionen oppstod det likevel en innbyrdeskrig der Ossetia og Abkhasia brøt ut av Republikken Georgia. En urolig krigstid som gikk ut over et allerede fattig og hardtarbeidende folk ble behørig dekket med dramatiske reportasjer på NRK. Heldigvis feiret man nylig ti år med fred og fordragelighet i Georgia.

Ut på ettermiddagen samles de som har gått historisk sightseeing sammen med de andre som kanskje har prioritert å shoppe eller nyte ute-cafélivet. Vi passer på å finne oss et trivelig sted for denne siste middagen i Georgia. Etter å ha avsluttet et bedre måltid med den gode Saperavi-vinen blir vi hentet av buss for å komme oss videre til et helt annet land i samme region.

«Samarbeidsgruppen for Silkeveiens Fremme» har greid å få i gang en meget god togforbindelse fra Tyrkia via Tbilisi til Baku i Azerbaijan. Toget er merket med tyrkiske, georgiske og azerbaijanske flagg, og betjeningen er kledd like stilig som flyvertinner. De viser oss smilende til våre sovekupéer. Den gang Hamsun, Nansen & Juel reiste med Tog 37 så var dette en langt mere tidkrevende reise med et primitivt damplokomotiv, ikke så ulikt en variant av Orientexpressen, med en herskapelig spisevogn. Nå er lokomotiv og vognsett svært moderne, men de tre landene har ikke blitt enige om organiseringen av en spisevogn enda, så vi kan nyte medbragt mat og drikke. Togreisen går på skinner på turistklasse igjennom Kaukasus til Den kaspiske rivieraens hovedstad Baku. Her i Azerbaijan var det at vår berømte oppdagelsesreisende Thor Heyerdahl slo seg ned i 1980 da han fant helleristninger av blant annet vikingskip med dragehoder ovenfor Baku.

Klokka er bare 08:30 når vi går av toget i det solrike Baku. Vi blir hentet av vår sjåfør og lokale guide som tar oss med på frokost, lokal kortreist te og lavashbrød. Deretter kjører vi en søndagstur langs Silkeveien til Gobustan som huser en av Thor Heyerdahls største oppdagelser. Guiden viser fram langskip med dragehoder og forteller om vikingeprofessoren fra Norge som oppdaget disse hellerissingene. Lengre oppe i fjellet finnes det også norrøne runeinnskrifter og kvernsteiner tilhugget likedan – og muligens av samme steinåre som de man eksporterte fra Trøndelag til Shetland. Heyerdahl var ikke i tvil; «Skandinavia var ubeboelig under siste istid, og våre forfedre var et fjellfolk av kaukasisk opprinnelse fra høydedragene over Baku. Med seg fra sivilisasjonens vugge i Gobustan hadde de også sagnet om Odin og æsene!» hevdet han, og viste også til fellestrekk innen folkemusikk og en soddaktig suppe som er tradisjonskost også i Kaukasus. Selvsagt har mange torpedert denne teorien, og vi overlater til alle og enhver å gjøre seg opp en mening. Runene kom nok med vikingene som gjorde tjeneste i det muslimske kalifatet «Serkland», eller også fra «Myklagard.» Dette var jo noe også Heyerdahl forfektet, men det var disse skipene med dragehoder da, innrisset i fjellet i langt tidligere tider?!

Det blir tid for lunsj før vi kjører ut i den olje- og gassrike ørkenen. Her og der ser vi oljepumper som tar opp landets rikdommer, og vi fortsetter inn i et merkelig månelandskap av gjørmevulkaner. Det syder og bobler overalt av flytende gjørme, og hvis vi har noen sporty folk med oss så kan man ta et bad. Gjørmen er ikke glovarm men veldig glatt, så det er heller behagelig å prøve. Etter å ha fått hjelp til en dusj, fortsetter bussen ned til Baku der vi skal få sjekke inn på vårt sentrumshotell. Her skal vi ha vår base under resten av oppholdet, så kan man velge aktivitetsnivået videre hver og en.

Ved solnedgang møtes alle som har lyst for å ta de hypermoderne flammetårnene i nærmere øyensyn. De lyser opp i ulike mønster, og er synlige fra hele fjellregionen og langt ut i havet. Presidenten styrer arkitekturen med knallhard hånd, den samme som han bruker mot avisredaktørene. I hotellet hver morgen får han publisert engelske nyheter til oss besøkende. Alltid godt vær og gladnyheter med bilde av presidenten som klipper snorer på forsiden. Reiselederne viser vei til en av våre favorittrestauranter for middag for de som vil slå følge. Det er mange ulike å velge blant, og i alle prisklasser fra oligarsk-eksklusivt til tyrkiskinspirert folkelig mat. De lokale har ikke veldig mye å rutte med her, mens de rike fra oljeindustrien vasser i vestlig valuta og kjører italienske sportsbiler. Baku har smeltet sammen folk fra det gamle Sovjetsamveldet, tyrkere, persere og vestlige oljeeksperter til å bli en ganske samkjørt gruppe. Landet har nulltoleranse for kriminalitet, og det er alltid en politimann som passer på at vi kommer oss trygt helt hjem til hotellet. I trafikkbildet skriver politiet fortløpende fartsbøter, men kan også tilby seg å kjøre drosje på en rolig dag

Etter frokost i dag så er det en hel dag til egen disposisjon som man kan nyte til å nyte strandlivet, velvære, shopping og cafélivet i Baku. Vil man ha en utflukt opp i Kaukasus eller ta en båttur er det lett å skaffe sjåfør/skipper. Reiselederne ønsker også alltid velkommen til å slå følge igjennom dagen til å ta del i deres påfunn. Jo flere vi er sammen osv osv …

Etter frokost i dag så er det enda en dag til eget velvære. Reiselederne tilbyr alle å slå følge på et improvisert vandreprogram i Baku, gjerne på kunstjakt.
Klokka 18:00 setter vi koffertene i bussen og kjører ut til Det brennende oljeberget. Når mørket faller på blir dette naturens under en verdig ramme for avskjedsmiddagen med lokal vin og mat. En time før midnatt kjører bussen oss til flyplassen og vi tar farvel med det fargerike Azerbaijan.

Flyavgang fra Baku er klokka 02:15 via den nye flyplassen i Istanbul.
Ankomsttiden til Oslo er klokka 10:30, og så lander vi på Værnes kl. 13:30.

Turen kan også tiltres fra alle andre byer i Norge med SAS, pris på forespørsel.

Måltider som inngår i programmet er merket
F = Frokost, L = Lunsj, M = middag.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer.

Velkommen til gode og spennende reiseopplevelser !

Pris fra Trondheim kr 16.750,- pr. person i dobbeltrom på hoteller og tosengs togkupe

Tillegg singelrom kr 4200,-
Tillegg for enkeltkupe på tog kr 750,- (få plasser)

Prisen er beregnet ved minimum 15 betalende deltakere.

Depositum kr 4.000,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra SmartReiser)

Restbeløpet blir fakturert med forfall 8 uker før avreise.

Inkludert i prisen:
• Flyreiser som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 23.01.2020.
• Overnatting i dobbeltrom
• Togreise gjennom Kaukasus.
• Måltider i henhold til programmet.( F,L,M)
• Sightseeing som beskrevet i programmet.
• Praktisk reiseinformasjon før og underveis
• 2 norske reiseledere følger med på hele turen

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillings- og reiseforsikring
• Enkeltromstillegg hotell/tog
• Tips til de som gjør en god jobb lokalt
• Visum Azerbaijan ca 50 dollar

Avbestillingsregler:
• Avbestilling fra bestillingstidspunktet fram til 05.april 2020 refunderes depositumet minus kr 1750,- pr person.
• Avbestilling fra 06.april – 05.juni 2020 gis ingen refusjon av depositumet.
• Avbestilling fra 06. til 05. september, returneres 50% av turens pris.
• Avbestillinger fra 10. september og fram til avreise – ingen refusjon

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer.

For øvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppereiser.

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Kredittkortbelastning + 2% av turens pris.

Reiseleder fra SmartReiser:
Erik Pettersen
Inga Dalsegg

Husk gyldig pass!

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.