Dagsprogram

KLM Trondheim – Amsterdam kl. 06:20 – 08:45
KLM Amsterdam – Quito kl. 10:15 – 16:15.

Turen kan også tiltres fra andre norske byer hvor KLM har avganger.

Etter ankomst Quito blir vi hentet av vår lokale guide som tar oss med til Otavalo. Byen har ca. 90.000 innbyggere og ligger i Imbaburaprovinsen ca. 12 mil nord for Quito.
Vi kjører gjennom et vakkert landskap med høye fjell på begge sider. Innsjekking på Chorlavi Hacienda, en av de gamle, velholdte herregårdene (haciendas) som nå i de senere år er gjort om til hotell med historisk sus. Her skal vi bo 2 netter på samme hotell. Vi slapper av før det blir felles middag

Frokost på hotellet. Otavalosamfunnet er kjent for sine fargerike mønster, håndverks-produkter og musikk. Tradisjonene her var rikt utviklet lenge før den spanske invasjonen på 1500-tallet. Vi besøker byen Peguche som har spesialisert seg på produksjon av tepper, hengekøyer, gensere og andre tekstilprodukter med tradisjonelt snitt. I tillegg til tekstilproduksjon lager de også ulike typer musikkinstrumenter.
Vi besøker et slikt sted, La Casa de Instrumentos Andinos. Her får vi en liten privat konsert med instrumenter som nok er ukjente for oss. Lunsj på en lokal sjarmerende Hacienda. Etter lunsjen får vi oppleve innsjøen i Cuicochakrateret. Den ligger helt ved foten av den kjente vulkanen Cotacachi. Området er spesielt vakkert med to små øyer ute i sjøen med flott jordbruks-landskap rundt om. Tilbake til Otavalo om ettermiddagen. Felles middag om kvelden.

Frokost på hotellet. I dag skal vi bevege oss i retning Quito, men først gjør vi et besøk i landsbyen hvor lokale kunstnere viser fram sine vakre treskjæringsarbeider. Resten av dagen vies til arkeologi og astronomi her i det de kaller «Midt i verden». Vi får også innblikk i hvordan svært tidlige kulturer visste ganske nøyaktig hvor ekvatorlinjen gikk. Etter en god lunsj setter vi kursen mot Quito. Underveis besøker vi soluret i Quitsato med sin vakre steinmosaikk. Mosaikken er hele 52 meter i diameter! På veien inn til byen stopper vi også ved Quitos stolthet; Ekvatormonumentet. Her kan vi stå med en fot sør for og en nord for ekvator. Her viser de også interessante eksperiment i forbindelse med ekvatorlinjen. Vi bor på sentrale Dann Carlton Hotel.

Mange deler av gamle Quito står på Unescos verdensarvliste og er vakkert vedlikeholdt og fredet. I dag besøker vi både de moderne delene av byen og de gamle bydelene med alle de spesielle torgene, kirkene og andre vakre bygninger fra kolonitiden. Spesielt imponerende er Santo Domingo-klosteret, hvor man kan se det beste av religiøs kunst og arkitektur fra den spanske kolonitiden. Utpå ettermiddagen tar vi gondolheisen fra ca. 2950 m.o.h. til kanten av Rucu Pinchincha-vulkanen, 4050 m.o.h. Herfra er det en spektakulær utsikt over byen, andre vulkaner og snødekte fjelltopper som omgir byen. Etter dagens sightseeing blir kvelden til egen disposisjon.

Vi reiser med formiddagsfly til de eventyrlige Galapagosøyene. Flytiden er bare ca. 2–3,5 time, avhengig av om vi får direktefly eller fly med mellomlanding. Vi lander på øya Baltra og her ute blir vi møtt og tatt med på en kort kjøretur til Itabacakanalen som vi krysser over med ferge. Videre går turen til hotellet vårt på øya Santa Cruz.
I etter-middag skal vi besøke det økologiske reservatet i høylandet på øya. Her får vi en utrolig interessant omvisning hvor vi får se og lære mer om de enorme skilpaddene. Vi blir også tatt med på en fottur for å se på den spesielle floraen på øya. Middag på egen hånd.

Etter frokost går turen til fots, ca. 45 min til Tortugua Bay Beach, en vakker hvit sandstrand. Stranden har fått navn etter de spesielle sorte skilpaddene som legger sine egg her. I området her kan vi se mange slags sjøfugler, b.la. den morsomme og spesielle boobien med blå føtter. Er vi heldige får vi også se hav iguaner og fantomkrabber. Om ettermiddagen kan de som vil være med til Charles Darwins forskningsstasjon, et senter for forskning på utvikling av artene. Stedet er også hjem for mange titalls forskjellige skilpadder som lever på øya. Senteret forteller også om øyas tilblivelse, utvikling og historie frem til i dag.

Båttur til en av de nærliggende øyene Isabela Island eller San Cristobal Island.

VIKTIG:
Vær oppmerksom på at reiserutene og besøk til øyene er sterkt regulert av Galapagos’ nasjonalparkmyndigheter. Øya som vi får besøke vil bli bekreftet bare en uke i forveien.
Båtreisen og denne utflukten går sammen med andre grupper som blir tildelt samme øy. Vi går den korte veien til/fra havna.

Alternativ 1: Isabela Island
Isabela den største øya og ligger på vestsiden i Galapagos øygruppen. Her vil vi besøke enten Concha Perla Bay eller besøkssenter og Flamingolagunen. I Flamingo-lagunen kan vi observere den rosa flamingoen i deres naturlige omgivelser av ferskvann og mangrover. Concha Perla Bay er et fantastisk sted å snorkle, omgitt av mengder av fargerik fisk og lekne strand- eller sjøløver. Dette er også et ideelt sted for å observere iguaner, pingviner, boobier og andre marine fugler. Denne turen er både med båt og til fots.

Alternativ 2: San Cristobal
Vi starter med tur til besøkssenteret, hvor vi gjennom gode utstillinger finner viktig informasjon om øyenes historie. Vi vil fortsette til Tijeretas, en liten høyde hvor en hel koloni av de elegante fregattfuglene holder til. Fra dette stedet er det en vakker utsikt over øyene. Punta Carola er et annet sted vi skal besøke på denne utflukten. Her er det flott å observere en stor koloni av sjøløver og haviguaner som ligger på steinene, og det finnes også mye sjøfugl. Etter en svært interessant og innholdsrik dag drar vi tilbake til Puerto Ayora. Middag på en lokal restaurant.

Frokost før vi flyr tilbake til fastlandet hvor vi lander i Guayaquil. Her skal vi bo sentralt på Unipark Hotel. Denne kosmopolitiske kystbyen er Ecuadors største havneby og er moderne i utformingen. Vi finner flere store parker og en imponerende vakkert restaurert elvepromenade, en velholdt «gamleby» og gode shoppingmuligheter m.m. Det finnes også mange flotte, historiske bygninger og monumenter i byen. Guiden vil ta oss med rundt for å oppleve mye av dette.

Frokost på hotellet. Vi sjekker ut og reiser til flyplassen for fly til Peru ca. kl. 08:00. Flyet lander i Cusco kl. 12:25. Cusco var den gamle hovedstaden midt i hjertet av det gamle Inkariket. En flott by som ligger ca, 3400 m.o.h. Det er ikke uten grunn Cusco står på Unescos liste over verneverdige byer. Det historiske sentrumet i byen har en helt spesiell atmosfære og sjarm. Rundt Plaza de Armas finner vi mange godt bevarte, unike bygninger i spansk kolonistil med flotte balkonger og flere kirker. Den koloniale delen, Centro Colonial, er godt bevart og de fleste severdigheter finnes i dette området. Foruten området rundt Plaza de Armas fremstår Cusco som en forholdsvis moderne og velstående by i peruviansk sammenheng. Vi finner mange trivelige gode kaféer og restauranter her. Byen har ca. 300.000 innbyggere. Butikkene og markedene i Cusco har et stort utvalg av tepper, gensere, votter og luer i alpakkaull. Vi finner også belter, vesker, smykker og musikkinstrumenter i de små, billige butikkene men også i de mer eksklusive forretningene. I de førstnevnte kan man vandre rundt og kikke, prute og handle til lave priser. Mange av de lokale innbyggerne går til daglig rundt i sine fargerike drakter og hatter, så her vil du garantert finne mange gode fotoobjekter. Overnatting på Jose Antonio Hotel.

Om formiddagen får vi en halvdags bysightseeing hvor vi går mest til fots gjennom de historiske delene av denne fantastiske byen. Mange av husene er bygd på grunn-murene av gamle inkapalasser. Vi vil besøke Solens Tempel hvor vi får se godt bevarte rester av et utrolig byggverk fra inkatiden. Spanjolene gjorde det senere om til kloster. Vi får se nærmere på områdene rundt Plaza de Armas (våpenplassen) og går også innom det store, lokale og fargerike markedet.

Etter dette forlater vi Cusco og drar til Misminay, en ganske bortgjemt landsby i Andesfjellene. På veien som går opp i 3700 m.o.h., passerer vi gjennom et flott jordbrukslandskap hvor det i hovedsak dyrkes poteter. Veien smalner og vi kjører til slutt på det vi ville kalt gårdsveier frem til dette spesielle indianske samfunnet hvor det bor 500 familier. Vi blir møtt med både fløytespill, trommer og blomster. Etter å ha gått noen meter inn til selve landsbyen blir vi ønsket velkommen av landsbylederen. Misminay ligger høyt og spektakulært som en naturlig balkong hvor du kan se vidt utover det harmoniske, bakkete landskapet og de snødekte fjellene som omgir den hellige dalen. Dette synet etterlater et dypt inntrykk på alle som besøker stedet. Familiene her oppe bor sammen i små, ett eller to roms hus og har ofte marsvin, kyr og sauer som husdyr. (Visste du forresten at marsvin er festmat her i Peru?) Foruten å dyrke jorda jobber mange av mennene som bærere for turgåere på Inkastien til Machu Picchu i den tørre årstiden. I den våte årstiden dyrker landsbyen potet, mais, bønner og quinoa som er et slags mel. Kvinnene tar seg av husarbeidet, barn og dyr, samt vever og produserer familiens fargerike ponchos, chullos (luer), skjørt, sjal og andre plagg.

Vi får også være med ut på jordene der mennene arbeider og se hvordan de jobber med jorda, med sine eldgamle teknikker og redskaper. De vil også vise oss instru-menter som ble brukt av inkaene, særlig i høylandet. Vi får se de forskjellige produktene som kommer fra dette området, og hvordan den lokale maten er produsert. Til lunsj får vi smake lokal mat laget med ferske og naturlige ingredienser, vel tilberedt av både menn og kvinner i landsbyen.

Vi spiser en tidlig frokost på hotellet og drar så av gårde med buss til Poroy stasjon som ligger ca. 30 min kjøring fra Cusco. Herfra tar vi toget frem til Aguas Calientes ved foten av Machu Picchu. Underveis serveres litt snacks. Togturen tar ca. 3 timer og er en flott tur der landskapet skifter fra fjellområder med dype daler og høye fjell på begge sider. Vi reiser gjennom flate landbruksområder og til slutt tett jungel. Er vi riktig heldige så kan vi se den enorme Kondorfuglen på denne turen.

Vel fremme i Aguas Calientes tar vi buss helt opp til selve Machu Picchu og spiser lunsj før vi går rett inn i anlegget. Guiden er med og her får vi en av reisens mest spekta-kulære omvisninger. Dette blir en helt fantastisk dag, og vi kan love deg at det å være her oppe er helt magisk! Vi får høre den spennende historien om stedet, se utrolig inka-arkitektur, soluret, bo- og lagerområder m.m. Vi er høyt oppe så vi har en utrolig vakker natur rundt oss på alle kanter. Området ble gjenoppdaget, helt overgrodd, først i 1911. Det er fremdeles usikkert hvilken inkakonge som bygde denne byen, hvorfor den ble bygd og hvorfor den ble forlatt. Dette er kanskje Sør-Amerikas mest spesielle turist-attraksjon, med mange spennende funn og teorier. Vi bruker hele ettermiddagen her helt frem til stengetid kl 17. Reiselederen tar gjerne med de som ønsker det opp til den kjente Solporten. Overnatting og middag på gode El Mapi Hotel (www.elmapihotel.com) i Aguas Calientes som ligger ved foten av Machu Picchu. Før eller etter middag kan vi rusle litt i den lille intime byen og f.eks. besøke og ta et bad i de lokale varme kildene som har gitt byen navn!

Frokost på hotellet. Tidlig om formiddagen tar vi igjen en togtur, denne gangen bare til Ollantaytambo stasjon et par timer fra Aguas Calientes. Herfra kjører vi buss gjennom den frodige «Hellige dalen» tilbake til Cusco. Underveis spiser vi lunsj og besøker en lokal familie for å se deres husdyr, delikatesser og masser av marsvin!! Underveis stopper vi ved et rehabiliteringsprosjekt hvor de tar vare på de utrydningstruede peruvianske dyre- og fugleartene. Her er det stor sannsynlighet for at vi får se verdens største fugl, kondoren, med et vingespenn på hele 3 meter! Den lokale pumaen får vi også kanskje se.

Etter lunsj kjører vi tilbake til Cusco og skal opp i høyden over byen til inkafestningen ”Sacsayhuaman”. Her må vi bare undres over alt det flotte steinarbeidet som er utført på en tid da man hadde forholdsvis enkelt verktøy å hjelpe seg med. Noen av steinene, eller la oss heller si steinblokkene, er ufattelig store og tunge men hugget til og plassert slik at de passer perfekt inn mot de andre steinblokkene. Som avslutning på dagen kan de som ønsker det bli med å gå ned til byen. Dette er en fin 40 minutters spasertur gjennom lokale boligområder og kunstnerområdet San Blas. Vi går også forbi den kjente muren med den utrolig fint tilpassede 12-kantede steinen. Vel tilbake i Cusco sjekker vi inn på samme hotell som sist, Jose Antonio Hotel. Kvelden er til egen disposisjon.

Vi tar en velfortjent fridag i Cusco . Her er det mye å ta seg til og bare det å gå rundt og suge inn inntrykk er en stor opplevelse. Om kvelden går vi til folklorerestauranten Tanupa. Her er det satt opp en stor buffet med god lokal mat. Mens vi spiser blir vi underholdt med førsteklasses peruviansk musikk og folkedans.

Vi sjekker tidlig ut fra hotellet. Denne dagen tar vi luksustoget Andean Explorer sørøstover til den legendariske Titicacasjøen. Underveis opplever vi både de storslagne Andes-fjellene med topper på over 6000 m.o.h. og enorme sletter med dyr som vicuña, lama og alpakka. Toget gjør et 15 min. stopp på La Raya Stasjon som er det høyeste punktet på ruten, 4200 m.o.h. Denne togturen er utrolig fin og tar ca. 10 timer. Lunsj og ”afternoon tea” serveres ved bordet i vognen der du sitter. Toget har også en egen bar og utsiktsvogn helt bakerst. Ut på ettermiddagen er det både musikk og dans her. Vi kommer frem til Puno ved mørkets frembrudd og skal også her bo på Jose Antonio, et godt hotell i utkanten av byen beliggende på en høyde med utsikt over Titicacasjøen.

Frokost på hotellet. I dag skal vi tilbringe hele dagen ute på Titicacasjøen. Vi starter med å ta en tur til en hyggelig landsby på øya Taquile. Her finner vi frodig, kupert natur som minner oss mer om områder ved Middelhavet enn Peru. Folket her ute lever langt fra fastlandets stress og mas. Mennene her ute sitter gjerne langs veikanten og strikker! Etter lunsj går turen videre med båt til de flytende Urosøyene. Disse øyene er bygd opp ute i sjøen av tykke lag med siv. Urosindianerne lever fortsatt slik de har gjort i generasjoner, hvor de også bygger sine hus og møbler av siv. De livnærer seg på fiske og salg av håndverk. Vi får selv gå på den myke sivøya og se hvordan man bor og lever.

Vi reiser tidlig fra hotellet med buss sørover langs Titicacasjøen, over grensen til Bolivia ved Desaguadero og videre over det bolivianske høylandet 4000 meter over havet til La Paz. Selve grensepasseringen og mylderet av folk og biler der er en opplevelse i seg selv. Innsjekking på Hotel Rosario La Paz.

Om formiddagen tar vi en halvdags bysightseeing i La Paz, som er en av verdens mest spesielt beliggende storbyer, der den ligger i en dal omgitt av høye fjelltopper. Sentrum ligger 3630 m.o.h., og her skal vi besøke bydelene fra kolonitiden. Vi passerer og får høre om bl.a. San Fransiscokirken og Gullmuséet. Gatemarkedene bugner av hånd-arbeid, vevde tepper og gjenstander. Vi kjører deretter til Månedalen for å beundre dens helt spesielle geologiske formasjoner skapt av erosjon gjennom millioner av år. Etter-middagen er fri.

Etter frokost tar vi farvel med høylandet og flyr tilbake til Peru og hovedstaden Lima, som ligger nede ved Stillehavet. Vi lander ca. kl. 15:00. Flyplassen ligger rett ved stranden der Thor Heyerdahl startet sin legendariske ferd med Kon-Tiki over Stillehavet. Vi kjører til utkanten av sentrum til den trivelige bydelen Miraflores hvor vi skal bo dette siste døgnet i Peru. Kveldens middag, og vår avslutningsmiddag, inntas på fasjonable Rosa Nautica restaurant, bygd ytterst ute på en lang pir ved Stillehavet. Herlig mat og god stemning! Overnatting på Casa Andina Hotel Miraflores centro.

Frokost på hotellet. I dag er det hjemreisedag. Etter en innholdsrik tur med mange inntrykk er det nå dagen for å roe helt ned og bare gjøre det du selv har lyst til. Rommene har vi helt fram til avreise ca. kl. 18:00. Lunsj på egen hånd i dag. Miraflores har mange spennende butikker og restauranter, og et flott, moderne kjøpesenter som er bygd som en balkong med utsikt over Stillehavet. Vel verdt et besøk. Fra Miraflores til flyplassen er det en liten time å kjøre. Vi sjekker inn og har flyavgang med KLM fra Lima ca. kl. 21:00.

Vi lander i Amsterdam om ettermiddagen kl. 15:30 og har god tid før vi setter oss på flyet videre kl. 20:35. Ankomst Værnes kl. 22:50, med ankomst til andre norske KLM-destinasjoner omtrent på samme tid.

Turen gjennomføres med overnattinger på gode turistklassehoteller.
Priser og øvrige betingelser finner du i vedlagte påmeldingskjema.

Det vil være mulig å ta Ecuador med Galapagosøyene som en egen tur med hjemreise direkte fra Guayaquil til Norge samme dag som resten av gruppen drar videre til Peru. Be om pristilbud!

Perudelen av turen kan også tas som en separat tur. Da reiser man på egen hånd til Lima dagen før gruppen kommer. Vi ordner med henting og overnatting i Lima, samt transport til flyplassen neste dag. Der møter man så gruppen som kommer fra Ecuador og reiser videre sammen med dem.

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

Turen gjennomføres med overnattinger på gode
turistklasse hoteller.

Priser og øvrige betingelser finner du i vedlagte påmeldingskjema.

Det vil være mulighet for å ta Ecuador med Galapagos øyene som en egen tur med hjemreise direkte fra Guayaquil til Norge samme dag som resten av gruppen drar videre til Peru.

Likeledes kan Perudelen av turen tas som en separat tur. Da reiser man på egen hånd til Lima dagen før gruppen kommer. Vi ordner med henting og overnatting, samt transport til flyplassen neste dag. Der møter man gruppen som kommer fra Ecuador og reiser så videre sammen med dem.

Pris for hele reisen kr. 57.300,- pr.person i dobbeltrom.
Prisen er pr. person med utreise fra Oslo og Trondheim.

Pris fra andre byer m/KLM-forbindelse på forespørsel.
NB! Viktig med tidlig påmelding for å få best mulig tilslutningspris.
Tillegg for enkeltrom: kr 10.700,-.

Prisen er beregnet ved minimum 20 betalende deltakere.

Depositum kr 8.000,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået). Restbeløpet blir fakturert med forfall ca. 6 uker før avreise.

Det er også mulig å bli med på reiseopplegget kun i Ecuador eller kun Peru.
Kun Ecuador; 9. – 17. november fra kr. 35.500,-
Kun Peru/Bolivia; 16. -28. november fra kr. 36.800,-

Inkludert i prisen:
• Flyreisen Norge – Sør-Amerika t/r på økonomiklasse.
• Alle busstransporter ifølge programmet
• Interne flyreiser ifølge programmet.
• Overnatting på gode mellomklasse hoteller
• Frokost hver dag. Andre måltider som beskrevet
• Fullstendig og meget omfattende sightseeing program.
• Alle entréer i programmet inkludert.
• Engelsktalende lokale guider, norsk oversettelse om ønskelig..
• Praktisk reiseinformasjon
• Kjente flyskatter pr. 01.11.2018

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillingsforsikring
• Kombinert reiseforsikring
• Enkeltromstillegg
• Evt. tips til sjåfører, guider og hoteller
• Måltider som ikke er nevn med F, L eller M

Avbestillingsregler:
• Frem til 08.08.2019 refunderes depositum minus kr. 2.500,-.
• 09.8. – 25.9.2019 refunderes ikke depositum.
• 26.9. – 08.10.2019 refunderes 50% av turprisen.
• 09.10.2019 – frem til avreise, ingen refusjon

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Reiseleder fra SmartReiser:
Arve Mork

Husk gyldig pass!

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer.

Forøvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.

Kredittkortbelastning + 2% av turens pris