Dagsprogram

Vi starter tidlig fra Trondheim, flyr via Oslo og så videre rett til Kirkenes med SAS.
Ankomst Kirkenes allerede kl. 11:00. Gode tilslutningsmuligheter via Oslo fra alle SAS’ destinasjoner i Sør-Norge. Vi tar en fin runde i Kirkenes ved turen inn til hotellet.

Sent om ettermiddagen drar vi ut på Kongekrabbe- Safari med elvebåt til den russiske grenselinjen ved Boris Gleb. Her får dere en helt unik opplevelse i det vi starter turen med å hente ferske kongekrabber fra våre krabbeteiner. Deretter setter vi kurs opp Pasvikelven, til den russiske grensen ved Boris Gleb, selve ikonet i norsk-russisk grensehistorie. Underveis forteller vi om de rike kulturhistoriske sider i denne delen av Norge. Du får bla. høre om Skoltesamenes historie, helgenprinsene Boris og Gleb og den hellige munken Trifon av Petchenga. Området har en vakker natur og et unikt plante-, fugle- og dyreliv, og en russisk ortodoks kirke med løkkupler som kan beskues fra grenselinjen. Ved vårt landanlegg, 10 meter fra Russland, tilbereder vi et godt måltid, bestående av kongekrabber, garnityr, godt drikke og multer med krem til dessert, kaffe eller te. Overnatting på Scandic Hotel i Kirkenes.

Vi forlater Kirkenes og etter bare å ha kjørt i ca 45 min stopper vi ved St. Georg kapellet i Neiden. Bygget er på bare 10 kvm. og er det eldste kirkebygg i denne delen av Norge.
Her ligger også den flotte Skoltefossen. Den er en del av et kilometerlangt strykparti av Neidenelva som strekker seg ned til St. Georgs kapell og har et samlet fall på 17 meter. Vi fortsetter videre ut mot Varangerfjorden og kjører langs denne innover mot Varangerbotn og Tana. Herfra tar vi sørvestover langs Tanaelva, som også er grenseelv mot Finland. Utpå ettermiddagen kommer vi frem til samenes «hovedstad» Karasjok. Middag og overnatting på Scandic Hotell.

Det er to fine severdigheter i Karasjok; Sametinget som er samefolkets parlament, og De samiske samlinger. Vi skal besøke begge stedene før vi fortsetter. Sametinget glir nesten umerkelig inn i skogen i Karasjok. Kom nærmere, og du vil oppdage mange vakre overraskelser. Vi blir med på en vandring rundt i dette symboltunge bygget. Sametinget bruker ikke sterke virkemidler for å ruve i furuskogen i Karasjok. Ytterveggene er kledd med brede bord av sibirsk lerke. Nå som bygget er blitt noen år har det begynt å gråne, og om enda noen kalde karasjokvintre vil det ha antatt en sølvaktig farge. Den mest monumentale delen av bygget er selve Plenumsalen som titter opp over tretoppene. Ellers glir Sametinget inn i naturen i beskjeden harmoni, og må studeres på nært hold for å imponere.

De Samiske samlinger er et spesialmuseum for den samiske kulturen og er nå ca 50 år gammelt. De har en stor samling av gjenstander, som særlig belyser Finnmarksviddas kulturhistorie, men har også paralleller til de samiske områdene i Sverige, Finland og Russland. Samlingene ligger i et område som er rikt på samiske kulturminner og museet er delvis også et friluftsmuseum. Museet forvalter i tillegg en kunstsamling med verker av samiske kunstnere så vel som kunst fra andre urfolk.

Vi kjører nå videre over Finnmarksvidda og passerer på veien noen av de mindre samiske samfunnene. Det skal godt gjøres om vi ikke ser noen reinsdyr langs veien, det skjer ofte. Etter ca 2 timer er vi fremme i Kautokeino. Her skal vi bruke god tid på å oppleve Frank og Regine Juhls livsverk; Juhls sølvsmie. Juhls er så mye mer enn en sølvsmie. Selve bygget er en spennende opplevelse og inne rommer lokalene også flere avdelinger med spennende kunst og kulturskatter. Vi får også selvfølgelig se smykke-kunstnerne i arbeid og mulighet for handle vakre sølvarbeider.

Tidlig på den lyse sommerkvelden kommer vi frem til Alta. Her skal vi bo i 2 netter på det ganske nye Scandic hotellet som ligger i det man her kaller «Sentrum». Alta er Finnmarks største by med ca 16.000 innbyggere og har hatt en rivende utvikling de siste 40 årene og begynner nå å bli en ganske så moderne by. Middag og overnatting på hotellet.

Litt utenfor Alta ligger museet og verdensarv senteret for bergkunst. Her går vi gjennom et større område med godt bevarte helleristninger som ble laget av jegere og fangstfolk. De eldste ristningene er over 7000 år gamle! Det er også en fin turløype i dette området så om det er fint vær så tar vi oss tid til å gå denne runden som tar ca 30 min. Hotellet vårt ligger bare et steinkast fra den spektakulære Nordlyskatedralen, og vi vil sterkt anbefale å ta en tur inn der i løpet av dagen. Middag og overnatting på hotellet.

Vi fortsetter reisen nordover, ja, så langt vi kan komme i dette landet; til Nordkapp! Turen går over Sennalandet, en svært værutsatt fjellvidde hvor veien ofte er stengt om vinteren. Vi tar en avstikker ut til Hammerfest, Finnmarks nest største by med ca. 8000 innbyggere. Det er jo her oppe at noen utlendinger tror at Isbjørnen streifer fritt omkring i gatene! Vi får se om vi ser en!! Hammerfest har blitt godt kjent de siste årene med utbyggingen av det store landbaserte petroleumsanlegget på Melkøya, rett utenfor byen. Dette anlegget mottar gass fra Snøhvit-feltet på Tromsøflaket i Norskehavet.

Om ettermiddagen fortsetter vi videre til Honningsvåg, opprinnelig et fiskerisamfunn, nå mest kjent som utgangspunkt for turene til Nordkapp. Turen mellom Hammerfest og Honningsvåg er beregnet å ta ca. 3 timer. Middag og overnatting på Scandic Honningsvåg hotell. Etter middag tar vi turen ut til Nordkapp-platået og håper på sol og godt vær. Her ute er vi på det absolutt nordligste stedet på det Europeiske fastlandet.

Etter nok en god Scandic-frokost er det tid for å vende blikket sørover igjen og vi kjører langs den brede Porsangerfjorden og til Alta flyplass hvor vi kl. 14:45 starter flyturen sørover mot Oslo. Kl. 16:40 ankomst Oslo og kl. 20:35 ankomst Trondheim.

Vi tar forbehold om at besøksmål kan bli endret evt avlyst hvis det enda skulle være noe koronarestriksjoner på denne tiden.

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se reiseinformasjon/vilkår.

Pris fra Trondheim: kr 16.950,- p.p i dbl. rom
Pris fra Oslo kr. 16.200,- p.p i dbl. rom

Fra andre byer i Sør Norge, pris på forespørsel.
Tillegg for enkeltrom: kr 2.800,-.

Prisen er beregnet ved minimum 20 betalende deltakere.

Depositum kr 2.500,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået). Restbeløpet blir fakturert med forfall ca. 6 uker før avreise.

Inkludert i prisen:
• Fly og bussreise som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 15. mars 2021.
• Overnatting i dobbeltrom på hoteller som beskrevet i programmet.
• Måltider i henhold til programmet
• Sightseeing som beskrevet i programmet
• Inngangsbilletter i henhold til programmet
• Praktisk reiseinformasjon
• Reiseleder fra Smartreiser reiser med fra Værnes.

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillingsforsikring
• Kombinert reiseforsikring
• Enkeltromstillegg
• Evt. tips til sjåfør, guider og hoteller
• Programinnslag, transport og service som ikke er beskrevet.

Avbestillingsregler:
• Frem til 6 uker før avreise refunderes ikke depositum.
• Fra 6 uker før til 1 mnd før avreise refunderes 50% av turprisen.
• Fra 1 mnd før avreise og frem til avreise, ingen refusjon

Om det skulle mot formodning komme nye reiseråd fra myndighetene hvor det blir reiseforbud pga korona/covid-19 så blir alt refundert med unntak av et håndteringsgebyr på kr 750,- p.p.

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Reiseleder fra SmartReiser: Egil Brende

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer. For øvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.