Dagsprogram

Avreise kl. 14:00 med SAS fra Værnes til Oslo.
For avreise fra andre byer i Sør-Norge blir det også ca. samme avreisetid. Man møtes da i Oslo og flyr videre sammen derfra med Qatar Airways kl. 1630 via Doha til Kuala Lumpur.

Vi lander på den store, nye flyplassen utenfor Kuala Lumpur kl. 1530, blir møtt av vår gode trivelig guide og kjører rett til Royal Hotel som ligger i et fint område helt i sentrum av byen.
På veien inn mot byen tar vi en kort tur innom Putrajaya, Malaysias helt nye, hypermoderne administrative hovedstad.
En tredjedel av byen er vakker og grønn med frodige hager, parker, innsjøer og et våtmarksområde. Vi kjører forbi regjeringens hovedkvarter, Putrajaya Guvernement Center og den iøynefallende bygningen som huser statsministerens kontor. Den mest imponerende konstruksjonen i Putrajaya er nok den spinkle, rosa Putra-moskeen som ligger ved Putrajaya sjøen. Bygningen har en blanding av stilarter både fra Turkmenistan, Kasakhstan og Marokko. Middag.

Vi tar en rolig formiddag på hotellet og kjører først nordover litt utpå formiddagen. På veien stopper vi ved den velkjente Lata Iskandar fossen på vei til Cameron Highlands. Besøkende tar gjerne en forfriskende dukkert i bassenget ved fossen. Det kan jo hende at vi blir fristet også?
I dette området bor det flere stammefolk som i dag lever av å lage bambuskurver brukt til grønnsakpakking. De dyrker også sine egne grønnsaker og praktiserer enda jakt med blåserørs teknikk.
Overnatting på Strawberry Park Resort.

Semaiene, også kjent som ‘Orang Asli’, er en av de største urfolksgruppene på den malayiske halvøya og bor i dette området.
De er kjent for sitt vennlighet og har vandret rundt i Cameron Highlands lenge før William Cameron oppdaget området i 1885.
De snakker semai, som er et Mon-Khmer-språk som tilhører Senoi stammene. Selv om vi kanskje ikke får møte stammefolket direkte, siden de er nomader, så vil semai-guiden ta oss med en tur gjennom noen av skogområdene, og avsløre noen hemmeligheter om hvordan Semai folket har vært i stand til å overleve her i hundrevis av år uten hjelp av moderne fasiliteter og teknologi.

Highlands-platået, som ligger på ca. 1500 m.o.h. er preget av bølgende bakker prydet med tebusker. Vi får helt sikkert se flere teplukkere underveis. Et besøk på en te-fabrikk gir oss en god ide om hvordan te behandles for å
få frem de forskjellige typene og kvalitetene. Andre interessante steder er Rose Valley, det lokale markedet og en jordbær dyrker.
Om ettermiddagen er det tid til å slappe av eller ta seg en tur i landsbyen som ligger i gåavstand fra hotellet.

Etter frokost sjekker vi ut og reiser sørover mot Kuala Lumpur.
Før vi kjører inn i byen stopper vi ved kalksteinshulene Batu Caves som består av tre huler og flere mindre grotter som fungerer som hindu tempel.
For hinduer som bor i Malaysia er dette et av de mest kjente valfartsstedene i landet. Hoved templet ligger inne i den største hulene på toppen av en 272 trinns lang trapp. Tar man seg umaken med å gå opp, vil man få lønn for strevet, med en flott utsikt inn i hulen og templet, samt til det omkringliggende landskapet.
En av de andre hulene, kalt museumshulen, er fylt med bilder av guddommer og veggmalerier som skildrer scener fra hinduistiske skrifter.
Om ettermiddagen besøker vi et batikk verksted hvor vi får en visuell innføring i dette håndverket som er en viktig del av malayisk kultur.

I løpet av dagen blir vi tatt med på en behagelig by sightseeing for å se nærmere på hva Kuala Lumpur har å by på. Her får vi en fin og interessant oversikt over byen sammen med vår engasjerte lokal guide.
Vi passerer velstelte, grønne parker og det imponerende kongelige slottet med all sin prakt. Vi får også se mange av de flotte historiske bygningene fra kolonitiden som ligger side om side med moderne skyskrapere. Bl.a. den gamle jernbanestasjonen med de flotte messingkuplene.
Vi passerer den storslåtte Sultan Abdul Samad Building og Jamek Moskeen. Og selvfølgelig blir det fotostopp ved Petronas Towers, som for noen år tilbake var verdens høyeste bygning. Den er nå for øvrig forbigått av Burj Kalifa i i Dubai.
Etter en god hvilepause på hotellet drar vi ut for å oppleve Chinatown og byen når natten siger på.
Dagen avsluttes på en restaurant for et flott historisk folklore show og en god middag med lokale spesialiteter.

Fredag 8. mars: Ankomst Brunei (F/M)
Etter en god frokost setter vi kursen mot flyplassen og har flyavgang mot sultanatet Brunei kl. 1220, hvorpå vi lander i byen med det eksotiske navnet Bandar Seri Begawan kl. 1430. Vi blir sammen med en dyktig guide som blir vår følgesvenn mens vi er her.
Her i Brunei, skal vi bo på det meget spesielle og eksklusive Empire Hotel. Dette har tidligere vært sultanens gjeste-palass og brukes nå som et 5 stjernes luksus hotell. Hotellet har både spa-anlegg, gode svømmebasseng og strand.
Etter kveldens fellesmiddag hygger vi oss på vårt lekre hotell.

Rolig morgen og formiddag på hotellet.
Etter å ha fått hvilt oss litt drar vi inn til denne spesielle byen hvor vi fort merker at vi har kommet til et svært rikt land. Brunei er en stor eksportør av olje som genererer store inntekter hvert år, men pengene kommer også i stor grad den vanlige mann i gata til gode. Man har som borger her mange gode velferdstilbud som eller dessverre er mangelvare i de fleste land i Østen.
Vi ser storslagne moskéer, varehus, travel båttrafikk mm.

Vi får også opplever Bruneis kanskje mest kjente attraksjon, Kampong Ayer Water Village. Alle husene her står på påler ute i vannet. Det kan se stusselig ut fra utsiden, men husene er innredet med alle moderne bekvemmeligheter, og den gode roen og stillheten råder fortsatt her. Det er bygd gangveier mellom husene, men ellers må man ta båt inn til selve bykjernen.
Denne «Vannbyen» er for øvrig verdens største landsby i sitt slag. Sultanen har selvsagt sørget for at de som bor her har butikker, skoler, politistasjon, helsestasjon og moské. Brunei har rundt 300 000 innbyggere, og ca 30 000 av disse bor i Kampong Ayer. Rundt byen er det mye mangroveskog med et rikt dyre- og fugleliv.

Etter dagens spennende utflukt går turen til flyplassen. Vi reiser til Kota Kinabalu litt lenger nord på Borneo med flyavgang kl. 19:00. Flyturen tar bare en liten halvtime.
Kota Kinabalu er den hovedstaden i delstaten Sabah, på den malaysiske delen av Borneo. Sabah betyr for øvrig «trygg havn».

Vi skal bo 3 netter på trivelige Beringgis Beach Resort, som ligger perfekt til med en større hage rett ved en lang, vakker sandstrand som innbyr både til herlige svømme- og vandreturer. Hotellet har også svømmebasseng og en trivelig restaurant med god mat helt nede i strandkanten. Fra restauranten kan man også se de vakreste solnedganger.

Frokost på hotellet. Avslappende dag på stranden.
Kota Kinabalu, en liten «storby» med en behagelig stemning. Byen ligger bare ca. 30-40 min unna med hotellets shuttlebuss, så det er gode muligheter til å gjøre litt streiftog på egen hånd i denne oversiktlige byen, hvor alt foregår i rolig tempo. I dag er det søndag, og inne i byen er det et stort lokalt marked, som bare er åpent på søndag formiddag.

Avslappende dag ved stranden. Du vil aldri på en slik tur være helt overlatt til deg selv. Reiselederen kommer helt sikkert med forslag til noe vi kan gjøre sammen i løpet av disse to dagene. Utenfor Kota Kinabalu ligger det flere små idylliske øyer, så kanskje tar vi en spontan tur til en av disse en av dagene? Slike utflukter betales på stedet.

Etter en god frokost kjører vi nordøstover, gjennom et svært frodig landskap mot Kinabalu Park, en av Malaysias mest kjente nasjonalparker. Underveis stopper vi i landsbyen Tamparuli hvor vi besøker et lite galleri med utstilling av lokal tradisjonell tekstilkunst hentet fra mer enn 40 minoritets-grupper. Vi får også tid til et kort stopp på det lokale markedet i Nabalu før vi kommer frem til den store parken. Denne dekker hele 754 kvadratkilometer og står på UNESCO’s verdensarvliste. Her finner vi Malaysias høyeste fjell, Mt. Kinabalu – 4095 m.o.h.

Siden området går over mange klima- og temperatur-soner finner vi et biologisk mangfold her som man knapt finner noe annet sted i verden.
Her har man lokalisert mellom 5000 til 6000 plantearter, 326 forskjellige fuglearter og mer enn 100 arter pattedyr! Nye arter oppdages hvert år!

Det finnes mange merkede stier og løyper i området, og vi skal også få være med på en lett naturvandring. Vi skal bo på Celyn Resort el. lignende hotell i området, ca 1600 m.o.h. Om vi får en klar kveld eller morgen, vil vi få en betagende utsikt over Mt. Kinabalu. Middag på hotellet.

Etter frokost kjører vi gjennom den fuktige regnskogen frem til Poring Hot Spring. Her er vi midt i området med massevis av fugler og om vi tar oss tid til å lytte så vil vi høre mye vakker fuglesang og summende insekts lyder. Det blir tid for å ta seg et forfriskende bad i de varme kildene som finnes her.

De som vil kan også bli med opp i høyden, 37 meter over bakken, og gå på en 100 meter lang hengebru. Her oppe i trekronene får vi en fin oversikt over den frodige skogen og fuglelivet. Området vi befinner oss i nå er de naturlige omgivelsene for verdens største blomst, Rafflesiaen. Og er vi riktig heldige, får vi sett en av disse i full blomst. Selve blomsten kan bli opptil 90 cm i diameter!

Vi spiser lunsj i det samme området før vi fortsetter videre østover.

Neste stopp på turen er Kinabatangan River. Området er kjent for å ha et av verdens rikeste økosystemer. Her finnes den største konsentrasjonen av ville dyr i hele Sørøst-Asia. Fra kaia i Kampung Bilit drar vi med båt videre inn i jungelen til Bilit Rainforest Lodge. Her blir vi møtt med en frisk velkomstdrink og en kort orientering om hva som skal skje under oppholdet. Middag serveres på lodgen. Denne lodgen er bare ca 10 år gammel og hele anlegget er spennende bygd i vakkert treverk på påler ca. 2 meter over bakken.
Vi bor i store bungalower med gode bad og terrasse med hengekøye utenfor. Her hersker den totale stillhet, kun med naturens egne lyder rundt oss.
Legg deg i hengekøya på terrassen utenfor rommet, og bare nyt det!

Senere spiser vi en god middag i resortens åpne restaurant mens vi hører mange av jungelens lyder utenfor. Vi forbereder oss til morgendagens fotojakt etter langneseaper, fugler, øgler, elefanter og andre dyr som måtte bo og oppholde seg langs elvebredden. Overnatting på Bilit Rainforest Lodge.

Om morgenen våkner vi tidlig til mange slags ape- og fuglelyder og forhåpentligvis en vakker soloppgang over elva.
I løpet av dagen skal vi være med på to fine utflukter. De fleste av utfluktene herfra går med båt på elva for å lete etter flere av områdets aper og andre særegne dyr. Våre dyktige naturguider er utrolig flinke til å finne, og gjøre oss oppmerksom på, de minste kryp og fugler, om de er aldri så godt kamuflert. Dette blir garantert en flott natur dag! Midt på dagen blir det flere timer fri hvor vi slapper av på lodgen.

Det blir tidlig avreise og vi drar av gårde til nye eventyr, helt forskjellig fra det vi har opplevd hittil på turen. Første etappe går frem til den lille byen Sandakan som ligger helt på nord-østsiden av Sabah. Denne byen er kanskje mest kjent for forfatteren Agnes Keith som bodde her før og under 2. verdenskrig. Hun har bl.a skrevet de to interessante bøkene ”Land below the wind” og ”White Man Returns” som kanskje kan være verdt å lese før turen hit.
Huset er i dag omgjort til museum.
I Sandakan området finner vi også flere av de særegne vannbyene, hvor folket bor i hus bygd på påler ute i vannet.

Men vi skal videre, og fra Sandakan til Selingan Island tar vi en hurtiggående båt ca en time ut i havet. Turtle Island, øya som vi skal besøke, ligger 40km nord for Sandakan i Sulusjøen, ikke så langt fra Filippinene. Den lille, tropiske øya er bare helt fantastisk, ja en riktig sydhavsperle. I samme området ligger det tre øyer hvor de store havskilpaddene, primært Hawksbill og Green Turtle, kommer opp om natten og legger sine egg. Dette er et svært viktig klekkeområde for de store havskilpaddene. Eggleggingen foregår i større eller mindre grad hele året. Etter lunsj er det fri og det da passer det utmerket med noen timers avslapning, bading og snorkling ved den herlige, hvite sandstranden.

Etter middag blir det et lite informasjonsmøte ved en av vokterne i parken og vi får være med ut i området og se hvor skilpaddene kommer opp om natten for å legge sine egg. De har et eget klekkeri her ute og vi får se babyskillpadder som blir sluppet ut i havet og legger ut på sin første, farefulle ferd. Når mørket faller på setter vi oss ned og venter ute på terrassen. Når vokterne har oppdaget skilpadder som har kommet opp på land og gravd en dyp grop for sine egg, tilkaller de oss så vi får være med og se selve eggleggingen. En enkelt skilpadde kan legge fra 40 til 120 egg en slik natt.
Å bivåne dette er en helt spesiell opplevelse man aldri glemmer. Senere får vi være med på innsamlingen av eggene som blir tatt med inn i klekkeområdet, og gravd ned i den varme sanden i en beskyttet innhengning.
Overnatting på Selingan Turtle Island Chalet.

Etter frokost reiser vi tilbake til Sandakan.
Vi besøker Water Village og Agens Keith’s House.
Etter dette besøket kjører vi til flyplassen og setter oss på flyet med avgang
kl. 14:00. Vi reiser via Kuala Lumpur til Kuching, hovedstaden i delstaten Sarawak. Vi lander om kvelden ca. kl. 20:00.
Etter ankomst Kuching er det kort vei til hotellet.
I Kuching skal vi bo i to netter på gode Hilton Kuching.
Hotellet ligger midt i sentrum ved den travle elva som renner igjennom byen.

Vi skal igjen ut på tur og kjører gjennom et større skogsområde som er
et fristed for Orang Utanger reddet fra fangenskap. De blir nå rehabilitert i naturlige omgivelser hvor de holder til i en 740 mål stor park for å tilpasse
seg til livet i jungelen. Vi får se mange av dem på nært hold under deres foringstid. Det er også mange sjeldne arter av dyr og fugler i dette området som bl.a. bjørn, leopard, fasan, bjeftende hjort, skilpadder m.m.

Videre besøker vi Sarawak Cultural Village som viser delstaten Sarawak’s rike kulturelle mangfold. Landsbyen/museet er bygget ved foten av Mount Santubong. Her finner vi syv etniske hus som viser alt fra Bidayuh rundhytter, Iban langhus, Penan hytter til hus som står på påler. I landsbyen viser de også tradisjoner som tatovering, hvordan de lager blåserør, veving, spinning, spill, mat og musikk. Besøket her avsluttes med et kulturelt show som holdes to ganger daglig i stedets komfortable innendørs teater.
Tilbake i Kuching ut på ettermiddagen.
Om kvelden, i det sola går ned og natten siger på, går vi om bord i en båt,
og i løpet av et par timer cruiser vi langs den mest pittoreske delen av elven som flyter gjennom Kuching. Middag om bord.
Det er mye å se langs elva; fiskerlandsbyer, grønnsaker marked, skipsverft og sagbruk. Dette blir en fin avslutning på vårt spennende besøk på øya Borneo.

Vi bruker formiddagen til å utforske byen og kanskje gjøre den siste shoppingen før hjemreisen. Vi drar fra hotellet ca. kl. 14 og har flyavgang
ca. kl. 16. Etter et par timer for flybytte både i Kuala Lumpur og Doha lander vi i Oslo neste morgen.

Vi ankommer Oslo kl. 0610. Flyskifte for reisende til andre byer i Norge.
Ankomst Trondheim kl. 0900.

Måltider inkludert i programmet er markert i overskriften for hver dag, med (F,L,M) (frokost, lunsj og middag). I tillegg kommer måltider på noen av flyvningene.

Obs! Alle tidspunkt i programmet er lokale tider.

Klima og regntider: Mars er en god tid å reise, men Borneo og Brunei ligger i et varmt, tropisk, grønt område, og man må være forberedt på noen heftige regnskyll hele året. Etter slike regnskyll er ofte luften både renere, klarere og litt kjøligere. Temperaturene er ganske stabil hele året, med rundt 30 grader på dagtid.

Viktig: Passet må være gyldig minst 6 måneder etter ankomst Malaysia. Visum er ikke nødvendig.

Reiseleder: Arve Mork er til daglig gruppeansvarlig hos SmartReiser og har reist med grupper på Borneo og i Malaysia ved flere tidligere anledninger.

Pris fra Trondheim kr 39.450,- pr. person i dobbeltrom.
Fra Oslo kr. 38.450,-. Fra andre byer: på forespørsel.
Tillegg for enkeltrom: kr 7.100,-.

Prisen er beregnet ved minimum 20 betalende deltakere.

Depositum kr 8.000,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået).
Restbeløpet blir fakturert med forfall ca. 6 uker før avreise.

Inkludert i prisen:
• Flyreisene som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 7.6. 2018.
• Overnatting i dobbeltrom på gode turistklasse hoteller. Noen unntak i høyere klasse.
• Transfer flyplass til hoteller t/r samt transport iht programmet
• Måltider i henhold til programmet
• Sightseeing som beskrevet i programmet
• Inngangsbilletter i henhold til programmet
• Praktisk reiseinformasjon
• Reiseleder fra Smartreiser møter på Værnes og blir med på hele turen. Lokale engelsktalende guider underveis i Malaysia.

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillingsforsikring
• Kombinert reiseforsikring
• Enkeltromstillegg
• Evt. tips til sjåfører, guider og hoteller
• Programinnslag, transport og service som ikke er beskrevet.

Avbestillingsregler:
• Frem til 01.12. 2018 refunderes 50% av depositumet.
• 02.12.18 – 14.01.19 er depositumet tapt.
• 15.01.19 – 28.01.19 refunderes 50% av turprisen.
• Fra 29.01. og frem til avreise, ingen refusjon

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen,
ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Reiseleder fra SmartReiser:
Arve Mork

Husk gyldig pass!

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Påmelding sendes snarest til:
SmartReiser AS,
Heimdalsveien 2C, 7080 Heimdal
7080 Heimdal
Telefon: 72596210,
E-mail: post@smartreiser.no

Send med en god kopi av 1. side i passet
Sluttregning sendes ut med forfall ca. 6 uker før utreise.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer. Forøvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.