Dagsprogram

Smartreisers reiseleder møter gruppen tidlig om morgenen på Værnes. Vi flyr med Norwegian hele veien, og det blir noe ventetid på Gardermoen før vi flyr direkte til Albanias hovedstad Tirana. Det blir kveldsankomst til Tirana og vi spiser en sen middag på hotellet. Vi skal bo på «boutique-hotellet» Kotoni sentralt i byen.

Tirana har nesten 700.000 innbyggere i en by med samme areal som Trondheim. Hovedgaten «Den Nordre Boulevard» fremstår nyrestaurert, er opplyst på kvelden og er en fryd for øyet. Tirana fremstår som en litt travel handelsby på dagtid og er et eldorado for shoppere fra hele verden. På kvelden senkes bypulsen ned og albanerne samles i parkene eller ute på restaurant.

Etter frokost tar vi plass i bussen og kjører bysightseing. Vi rusler blant annet rundt i bygatene rundt Skanderbegtorget som er landets midtpunkt. Her står monumentet av landets nasjonalhelt Skanderbeg som for lengst har erstattet Stalin på denne paradeplassen foran Kulturpalasset. Vi drar ut av byen og besøker en av de beryktede bunkerne oppe i Dajti-fjellene. Bunkerne var mye brukt under kommunisttiden og er gode eksempler på den tidligere diktatoren Enver Hoxhas rare og paranoide tankesett. Når vi etterpå drar til Marikaj-området får vi nok også noen historier om bøndenes levekår under den samme diktatoren. Vi spiser en riktig så smakfull bondelunsj på en liten familiedrevet bonderestaurant her før vi drar tilbake til storbyen. Fri tid til egne streiftog og aktiviteter om kvelden.

Etter frokosten i dag tar vi plass i bussen og kjører en tur til klippebyen Krujë nord for Tirana. På grunn av sin uslåelige utsikt over slettene og sjøen (på dager med klart vær) kalles byen «Adriaterhavets balkong». Her er det sterke håndverkstradisjoner og antikvitetsforretninger der man virkelig kan gjøre gode kjøp innen treskjæring, skreddersøm, lær og glassmesterkunst. Vi besøker også citadellet som nå er museum før vi etter hvert spiser lunsj. Det blir tid til å rusle rundt i håndverkergaten hvor det selges alt mulig. Om kvelden samles vi på en lokal restaurant til middag.

Etter frokosten er oppholdet i Tirana over, og vi skal se litt mer av dette spennende landet. Vi tar plass i bussen og nyter naturen og landsbylivet. Underveis minner mange steder om livet for mange tiår siden.
Etter ca. 2 timers busstur er vi framme i Berat og guiden vår kan fortelle at vi her ser Balkans eldste bybebyggelse som stammer helt fra år 600 før Kristus fødsel. Vi besøker festningen/borgen som troner over byen, og nede i sentrum står Rådhuset, som mest av alt ligner på en kopi av Det Hvite Hus i Washington. Selve området har tett under 40.000 innbyggere, men byen framstår som liten og hyggelig. Vi tar en liten runde i sentrum før vi kjører på smale veier videre opp i fjellene. Det produseres god vin i området, og vi skal besøke en liten gjestfri familiedrevet vingård for å teste de velsmakende produktene. De har også en liten butikk hvor de selger varene de produserer. Her finnes vin, oster, oljer og mye mer. Det er ikke umulig at både oldefar, bestefar, far og barn dukker opp for å hilse på oss. Vi spiser en sen lunsj på en hyggelig restaurant like ved før vi drar tilbake til Berat og sjekker inn på vårt hotell. Resten av kvelden på egen hånd.

Etter frokost kjører vi ned fra fjellområdene mot kysten. Underveis besøker vi utgravningene av byen Apollonia som startet helt tilbake i 1924. Her ser vi bygninger fra en svunnen tid og får høre om Albanias rikholdige historie. Nede ved kysten spiser vi lunsj ved Narta-lagunen, før vi kommer fram til vårt strandhotell på Vloras strandpromenade. Kvelden fri til egne streiftog.

I dag blir det båttur! Vi drar fra Vlora til halvøya Karaburun som ligger rett over sundet. Her besøker vi albanias eneste marine park, og halvøya er kjent for sine klippeformasjoner, grotter og rike dyreliv. Her ute skal vi spise lunsj i det fri mens vi nyter at sommeren har kommet og temperaturene er herlige. På dager med klart vær kan man se over til «hælen» av det italienske fastlandet. På veien tilbake til hotellet besøker vi en landlig landsby i Tragjas hvor vi skal spise lunsj hos en gjeterfamilie. Vi kan nok love kortreist, lokal bondekost i dag! Resten av ettermiddagen til egen disposisjon. Her kan man rusle rundt, eller bruke tiden ved bassenget eller på stranden. Middag på egen hånd.

I dag skal vi bevege oss enda lenger sør, og nå begynner vi å nærme oss de mest populære områdene på den albanske rivieraen. Underveis kjører vi over De Kerauniske fjell via Llogorapasset som ligger på 1.027 moh. Her var det selveste Julius Cæsar reiste på jakt etter sin rival Pompeius under Den store romerske borgerkrigen i år 48 f.kr. Vi gjør et stopp her før vi også besøker et par av de idylliske landsbyene underveis. Vi ankommer Saranda og sjekker inn på passerer flere små idylliske landsbyer underveis før vi sjekker inn på vårt hyggelige hotell. Felles middag om kvelden.

På dagens program står besøk til Butrint nasjonalpark ca. 18 km sør for Saranda. Her finner vi spennende natur, med innsjøer, våtmarker, saltmyrer og åpne vidder. Vi skal også besøke de imponerende arkeologiske utgravningene som er de av de aller best bevarte som finnes. Vi spiser som seg hør og bør også sjømatlunsj sammen på øya Ksamil og nyter dagen. Fri tid til avslapning og idyll om kvelden.

Frokost før vi laster på bussen og drar nordover igjen. Dagens mål er det vi kan kalle Tiranas havneby. Her går båtene over til Italia og historien og nærheten til naboen over Adriaterhavet i vest er til å ta og føle på. Når vi kjører inn til Dürres må vi nesten klype oss i armen. Rekken strandhoteller vi skuer over gir oss assosiasjoner til Nice eller Brighton. Vi sjekker inn på vårt hotell som ligger sentralt midt på den lange sandstranden og nyter resten av dagen til egne aktiviteter. Vi spiser middag sammen om kvelden.

I dag skal vi se oss litt rundt i Dürres sentrum. Her startet den romerste handelsveien Via Egnatia som endte i Istanbul. Vi får omvisning på det romerske amfiteateret og tid til shopping før vi møtes til lunsj i havnekvarteret. Vi har ettermiddagen fri til egne streiftog.

Det blir tidlig frokost før vi setter oss på bussen og kjøres den drøye halvtimen det tar til Tiranas Internasjonale flyplass. Flyavgang kl. 10:30, og vi flyr tilbake samme ruten via Oslo før vi lander på Værnes kl. 16:35.

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se påmeldingsskjema.

Pris fra Trondheim kr 23.800,- per. person i dobbeltrom.
Fra andre byer: på forespørsel.
Tillegg for enkeltrom: kr 4.000,-

Prisen er beregnet ved minimum 20 betalende deltakere.

Depositum kr 3.000,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået). Sluttfaktura sendes ut med forfall ca. 6 uker før avreise.

Inkludert i prisen:
• Flyreisene som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 15. november 2023.
• Overnatting i dbl.rom på hoteller
• Sightseeing, busstransport, utflukter og inngangsbilletter som beskrevet med lokal guide på programinnslag.
• Måltider i henhold til programmet.
• Praktisk reiseinformasjon
• Reiseleder fra Smartreiser møter på Værnes og blir med på hele turen. Lokal guide i Albania

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillingsforsikring
• Kombinert reiseforsikring
• Enkeltromstillegg
• Evt. tips til sjåfører, guider og hoteller
• Programinnslag, transport og service som ikke er beskrevet.

Avbestillingsregler:
• Fra innbetaling av depositum fram til 01.03.2024 refunderes depositum minus et gebyr på kr. 1.500,- per pers.
• Fra 02.03.24 til 15.04.24. refunderes ikke depositum.
• Fra 16.04.2024 og frem til avreise gis ingen refusjon.

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Reiseleder fra SmartReiser: Kenneth Pilskog

Husk gyldig pass eller ID kort!

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer samt tilpasninger iht. gjeldende regler og restriksjoner rundt Covid-19.
For øvrig henvises til våre generelle reisebetingelser som finnes på våre nettsider www.smartreiser.no. Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger. Kredittkortbelastning + 2% av turens pris.