Dagsprogram

Kl. 1745 reiser vi av gårde fra Oslo med Qatar Airways behagelige fly mot Singapore.
Gode tilslutningsmuligheter fra andre SAS byer i Norge.
Underveis bytter vi fly i Doha i Qatar før vi flyr videre til Singapore

Kl. 1515 ankomst Singapore med transfer til gode Swissotel Merchant Court. (http://www.swissotel.com/hotels/singapore-merchant-court/) Hotellet ligger svært bra til ved Singapore River, hvor det både er mange spisesteder, fin gangvei langs elva og kort vei til shopping og attraksjoner.

Om kvelden blir vi med på en fin båttur på elva og ut i havnebassenget ved Marina Sands hotellet for å se på et spektakulært opplyst Singapore.

For dere som ikke har vært i Singapore før så tilbyr vi en halvdags introduksjonstur til byen. Vi starter i det historiske strøket hvor Singapore har sin «vugge». Vi kjører forbi Padang, cricketklubben, den historiske parlamentsbygningen, høyesterettsbygningen og rådhuset. Vi besøker også Merlionparken og får en fantastisk utsikt over Marina Bay-området.
Parken har fått sitt navn fra den mytiske skikkelsen Merlion som er halvt løve og halvt fisk. Asiatene er svært ivrige etter å få tatt bilde av seg ved siden av denne statuen. Vi drar så inn i den «åndelige verden» i Thian Hock Keng-tempelet som er et av byens eldste buddhist-taoistiske templer. I den botaniske hagen opplever vi et vell av farger, hvor over 60.000 orkidéer er utstilt. Vi avslutter formiddagens utflukt i «Little India». Her blir vi blir møtt av røkelsespinner, jasmin og krydder i alle varianter.

Resten av dagen til egne streiftog. Kanskje det kan passe med en «Singapore Sling» i historiske omgivelser i Long Bar på legendariske Raffles Hotel?

Sen ettermiddag og utover kvelden kan det være trivelig å være på rekreasjonsøya Sentosa, som vi når med en gondolbane eller monorail. Reiselederen arrangerer gjerne tur hit og vi spleiser på kostnadene.

Vi spiser enda en stor og velsmakende frokost og tar gjerne en rolig formiddag på en solseng ved bassenget i den store, tropiske hagen på hotellet.

Rundt kl. 1200 blir vi kjørt til flyplassen. Flyavgang kl 1415. Vi setter oss godt til rette i Fiji Airways komfortable Airbus maskin og flyr så rett østover. Etter et godt måltid bord blir det blir fort kveld og natt.

Etter ca. 10 timer i luften lander vi tidlig, allerede kl. 0405 (lokal tid) på flyplassen ved Nadi på Fiji. Her gjør vi unna formalitetene så fort vi kan og kjører til Tanoa International Hotel (www.tanoainternational.com) som ligger rett ved flyplassen. Her får vi rom med en gang. Det er nok gjerne behov for litt mer søvn enn det vi har fått på flyet, før vi kaster oss ut i eventyret.
Om formiddagen slapper vi av etter reisen, før vi om ettermiddagen blir med på en halvdags rundtur for å gjøre oss kjent. Vi starter med besøk i Garden of the Sleeping Giant, kjent for sin samling av vakre orkideer og tropiske planter. Denne rolige hagen ble grunnlagt av Raymond Burr i 1977. Deretter besøker vi landsbyen Viseisei, det historiske landingsstedet til de første fijianerne. Etter å ha besøkt denne kystlandsbyen fortsetter turen til Nadi og besøk ved det største hinduistiske tempelet i Sør-Stillehavet. Til slutt tar vi turen innom det fargerike Nadi-markedet hvor vi også møter mange vennlige fijianere.

Ut på dagen kjører vi den korte veien ned til Denarau Marina. Herfra vil
m/s Fiji Princess være vårt hjem de neste tre dagene på et 4-dager/3-netters cruise mellom de sydlige Yasawa-øyene. Hver morgen våkner vi opp til en ny spennende øy og eksotiske opplevelser.
Vi nyter utsikten fra båten, gjør strandhugg, snorkler og bader i korall-laguner og får innblikk i lokalbefolkningens levevis. Ruten er ganske fleksibel, så om det underveis dukker opp noe spennende vi bør se, f.eks. en lokal fest, så seiler de innom. Gode måltider om bord.

Båten er et såkalt «ekspedisjonsskip» med maksimalt 68 gjester og god plass om bord. Dette herlige skipet tilbyr eksklusive, luksuriøse omgivelser og komfort. Mannskapet på 28 personer vil sørge for at du nyter godt av den velkjente fijianske gjestfriheten.
Mens vi er på båten er alt dette inkludert:
3 netter i utvendige Orchid lugarer (ca. 11kvm) med bad.
Alle utflukter og aktiviteter.
Alle måltider inkl. te/kaffe/juice, samt formiddags- og ettermiddags-tea.
Tradisjonell fijiansk underholdning om bord.
Snorkel og svømmeføtter.
Transfer fra skipet til stranden ved stopp underveis.
Kapteinens champagne cocktail.
Alle havneavgifter.

Vi nyter enda en formiddag ombord før vi tidlig på ettermiddagen går i land etter 4 herlige dager ombord. Herfra skal vi starte på turen rundt hovedøya Viti Levu. De neste tre dagene kommer vi ut på landet og skal oppleve hvordan fijianerne lever og bor. Vi kjører i dag på sørsiden av øya på Queens Highway til Pacific Harbour. Landskapet skifter mellom jordbruksområder og jungelaktig skog. Turen tar ca. 3 timer. Her sør skal vi bo i bungalower på Uprising Beach Resort. (http://uprisingbeachresort.com/)

Rett ved hotellet finner vi «The Arts Village», en av Fijis mest spesielle steder. Her finner vi Fijikulturen «levende og sterk». Besøkende får til anledning til å se lokalt håndverk og lære om lokalbefolkningens miljø og lære om deres kunst og skikker. Vi får overvære et kulturelt show med både krigsdans og tradisjonell dans. Neste stopp blir hovedstaden Suva for sightseeing og besøk ved Fiji-museet for å lære mer om øyenes historie. Videre kjører vi nå på «Solkysten» og besøker den lokale fijianske landsbyen i Tailevu, hvor vi spiser lunsj på lokalt vis. Sent på ettermiddagen kommer vi frem til vår neste bosted, Wananavu Island resort. (www.wananavu.com)

Herlig avslappende dag på Wananavu Island Reseort.

I dag fortsetter vi tilbake mot Nadi. Men på turen skal vi gjøre et stopp ved de varme kildene og leirebassengene i Sabeto. Dette herlige, varme vannet er en av Fiji’s skjulte juveler. Det gir en sjelden mulighet til å hengi seg til et terapeutisk naturlig spa, også kjent som Sabeto-mudbadene. Stedet reklamerer med at de terapeutiske bassengene er det ideelle stedet for «selvrensing» og «foryngelse». Ikke verst det, kanskje verdt å prøve og se hvordan det går! 
Svovelet i de varme kilder antas av lokalbefolkningen å ha helbredende egenskaper og området er et populært sted for både besøkende og lokalbefolkningen, og gir en god og morsom sosial opplevelse.
Vi kommer tilbake til Tanoa International Hotel i Nadi sent på ettermiddagen.

Formiddagen fri.
Ca kl. 1200 blir vi hentet og kjørt til flyplassen.
Flyavgang til Samoa kl. 1340. Flytiden er bare 1 time og 50 min og vi lander i Apia, hovedstaden og innfallsporten til øystaten Samoa, kl. 1630 lokal tid.
Samoa var den første øynasjonene i Stillehavet som fikk selvstyre fra kolonimaktene.

Ved ankomst til Faleolo flyplass blir vi ønsket velkommen. Det tar så bare en liten halvtime å kjøre fra flyplassen til hotellet i landsbyen Lefaga. Her ligger Return to Paradise Resort (http://returntoparadiseresort.com/), hvor vi skal bo i vakre omgivelser. Kjøreturen går gjennom flere landsbyer, og på denne tiden av kvelden, hvor det er litt kjøligere, vil de fleste unge samoanere være ute å spille volleyball eller rugby. Samoaner elsker å vinke til de besøkende, så det er ikke uvanlig at vi hele tiden vil få vennlige hilsener når vi reiser rundt. Vi får en varm samoansk velkomst, sjekker inn og gjør oss klar til middag. Vår lokal guide, som de her kaller vert og kulturveileder, vil rundt middagstid gi oss en orientering rundt ukens program. Velkomstmiddagen blir med strålende utsikt over havet og solnedgangen.

I dag går turen til Manono Island, som ligger utenfor den nordvestlige kysten av Upolu-øya. Ruten går gjennom de sørlige områdene hvor hvor morgenlyset er spesielt vakkert. Her krysser vi elver og ser høye mangrove skoger, grønne fjell og svingete veier før utsikten til Samatau og Falelatai kommer til syne. Mange fotomuligheter dukker opp og vi stopper gjerne for å få tatt de gode bildene.
På Manono-uta-kaien ligger fargerike lokale alia- (katamaran) ferger og venter på passasjerer som ønsker en tur. Alle båtene brukes både til fiske, og til å føre passasjerer over kanalen mellom Upolu og Manono-øyene. Turen over tar ca. 20-25 minutter.
Ved ankomst på Manono-øya, vil vår lokale vert hilse gruppen velkommen til den gamle øya hvor mange sjøfarende krigere kom fra. Her lager de fortsatt mat på tradisjonelt vis ved bruk av «umu», en ovn laget av røde, varme steiner. Etter å ha fått demonstrert forberedelsen av lunsjen vår i steinovn, blir gruppen tatt på en tur rundt øya og møter de lokale som bor her. Vi får treffe mester tattooisten på Manono (tufuga tatau) og hvis timingen er perfekt for gruppen, så vil vi trolig bli vitne til en samoansk tatovering på tradisjonell måte, en vakker kunstform som er unikt for Samoa.
Hvis tiden tillater det, besøker vi den lokale skolen og får sett oss rundt i deres undervisningsfasiliteter og møte de unge elevene. Når gruppen har gått rundt øya kan det nok smake med litt mat. Da er maten som vi forberedte i morges klar, og vi spiser et herlig måltid av det som ble kokt på varme steiner i jordovnen.
Vi er tilbake til Paradise Resort sent på ettermiddagen og nyter kvelden her ved stranden.

I dag er det søndag. Vi forlater hotellet i halv ni tiden for å kunne delta i den hyggelige gudstjenesten i den nærliggende landsbyen. Kleskoden er pen, men guiden vil informere oss mer om dette før vi drar. Gudstjenestene på disse breddegrader er en opplevelse med festpyntet folk, mye vakker og sterk sang og selvfølgelig en preken. Kirken har en stor plass i livet på disse øyene. Etter kirkebesøket tar vi veien til den sydøstlige delen av Upolu. Underveis svinger vi innom en samoansk familie i en av landsbyene. Disse vil være våre verter for søndagslunsjen som her kalles to’ona’i. Denne lunsjen er det viktigste måltidet i uka hos enhver samoansk familie. ToSua Trench er vår neste destinasjon, et fantastisk sted som har blitt kjent for sine unike geologiske formasjoner og et massivt hull i grunnen med et stort blågrønt basseng fylt av havet som trenger seg gjennom lavaklippene. Vi bruker noe tid her for bading og se de vakre, viltvoksne hagene og klippene. Fra ToSua forflytter vi oss til Lalomanu-stranden for en bading og snorkle på den hvite, vakre sandstranden. Sent på ettermiddagen drar vi tilbake til hotellet. Vi anbefaler en tropisk drink mens du ser på solnedgangen. I kveld er avskjedsmiddagen fra Return to Paradise Resort.

Etter en rolig start på dagen tar vi avskjed med våre venner på Return to Paradise før vi drar videre til vårt neste hjem på Sawai’i. Turen med ferje over til den store øya Savai’i tar ca. 1 time og 15 minutter og på virkelig vakre dager kan delfiner, skilpadder og store fisker ses ofte på denne turen.
Vi ankommer fergestedet Salelologa tidlig på ettermiddagen og ønskes velkommen til Savai’i. Vi har kanskje rukket å bli sultne igjen så vi stopper ved for lunsj på Lusias lagune, et nydelig sted helt i vannkanten.. Etter lunsj går turen til landsbyen Palauli, hvor vi får en demonstrasjon av hvordan tapastoff er laget av barken av morbærtreet. Samoanerne bruker fortsatt dette stoffet til seremonielle antrekk. Det neste stoppet blir ved Taga-hulene, hvor vi får oppleve de enorme kreftene som finnes i havet. Sjøen presses inn i trange passasjer i berget før vannet skyter opp som en geysir. En kokosnøtt som blir lagt ned i disse «blowholes» kan bli skutt flere meter opp i luften! Deretter kjører vi til landsbyen Faga på nordøstkysten og til Amoa resort, som blir vårt bosted de neste dagene.

Det blir igjen en rolig start på dagen før guiden vår samler gruppen rundt bassengområdet for å fortelle litt om kulturturen på denne øya. I dag gjelder det spesielt Ava-seremonien, en seremoni som enda holdes i hevd av det samoanske folk og er en viktig del av deres liv. Vi blir undervist om hvordan vi skal drikke ava og seremonien rundt det, hva vi skal si før vi drikker og hvordan vi kan vise respekt for kulturen ved å drikke denne drikken.
Hver gjest får utdelt en lavalava eller sarong som også er en form for respekt for det samoanske folket.
Etter dette dra vi ut for å få være med på en slik seremoni selv.
Vi går til den lokale skolen der gruppen vil bli hilst hjertelig velkommen av lærerne, elever og foreldre. Så utføres seremonien og noen i gruppen blir utpekt til å drikke ava på vegne av gruppen. Etter seremonien og utveksling av gaver, tar vi avskjed med våre nye venner og kjører til stranden ved Puapua for en svømmetur i den blågrønne lagunen og i flere ferskvannsbassenger. Etter en forfriskende stund her drar vi tilbake til Amoa Resort for en fin kveld.

Ta det med ro og nyt morgenlyset og stillheten i paradiset. I 10-11 tiden drar vi til nordkysten av øya og går til lavamarkene ved Saleaula og Mt Matavanu.
Vi stopper på Saleaula Lavafields og lytter til de vakre historiene om mot og utholdenhet som Saleaula-kvinnene forteller om. Landskapet her er vanskelig å dyrke, men de har fått veldig mye ut av det.
Fra lavamarkene går vi opp i høyden til gamle rituelle steder, og utsikten her oppe i høyden kan ta pusten fra noen og enhver. Vår guide på denne turen er skogvokteren som har mye innsikt og historier rundt Mt Matavanu. Vi blir servert piknik lunsj på toppen av Mt Matavanu før vi går ned igjen til flatlandet.
Vi går til Manase beach for en svømmetur, og besøker Erik Damman’s landsby. Ja, du husker vel Damman fra «Fremtiden i våre hender»? Han tok med seg familien i to perioder og bodde her i Manase for å leve enkelt og komme vekk fra det hesblesende livet i den vestlige verden. Høvdingen Taito har fått seg norsk svigersønn gjennom disse besøkene av Damman familien!

I dag tar vi 10 ferjen og drar tilbake til Upulu hvor vi ankommer Mulifanua Wharf ca. kl 11.15. Herfra er det kort vei til Apia, den lille sjarmerende hovedstaden. Vi stopper ved en kakaoplantasje og får førstehånds informasjon om arbeidet på Sunshine Farm, om hvordan de velger ut de fineste kakaobønnene for førsteklasses sjokolade. På plantasjen serveres vi lunsj av ferske økologiske produkter, som svelges ned med varm, ny-brygget sjokolade. Fra kakaoplantasjen forflytter vi oss til Apai, besøker markedet og ser et par vakre katedraler bygget av samoanske kunstnere.
Etter denne trivelige runden sjekker vi inn på Taumeasina Resort (http://taumeasinasamoa.com/) og nyter stranden eller svømmebassenget.

Tidlig på kvelden forlater vi hotellet for en kort kjøretur til Manumea Fiafia Island-show, et av de mest populære polynesiske showene på øya.
Vakker, fengende «Hawaii»-musikk, grasiøs dans, ispedd flammeakrobatikk

I dag er en hel dag med hvile og avslapping. Men du har mange alternativer; shopping i byen, ta det rolig ved bassenget, eller bare gå å utforske og fotografere.
Utpå ettermiddagen inviteres vi med til å oppleve padling i en samoansk outriggerkano, som en hyggelig avslutning på en uke full av samoaopplevelser.
Senere nyter vi vår siste middag på Samoa. Sammen med vår guide avrunder vi det hele med å ta et lite tilbakeblikk og kanskje siste spørsmål rundt det vi har opplevd.

Avreisedagen er ubønnhørlig kommet og vi står tidlig opp for å rekke flyet som går allerede kl. 0725. Vi har en lang reisedag foran oss, men la oss se på det som en interessant del av reisen med nye opplevelser og fortsatt felleskap med våre gode reise venner.
Vi bytter fly i Nadi og Auckland før vi sent på kvelden kommer til Doha i Qatar.
Her kjører vi rett til Kingsgate Hotel hvor vi skal bo de to siste nettene på turen. (https://www.millenniumhotels.com/en/doha/kingsgate-hotel-doha/)

Etter en god natts søvn og en god frokost skal vi selvfølgelig ut å ta denne spennende byen i litt nærmere øyesyn. Vi drar ut på en 4 timers sightseeing med lokal guide for å få sett de viktigste severdighetene i denne storslåtte byen. Ettermiddagen blir fri, og kanskje blir det besøk til den enorme souken (markedsområdet). Om kvelden spiser vi en god avskjedsmiddag sammen.
Qatar har ca 1,7 millioner innbyggere, hvorav ca 500 000 er lokalbefolkning, resten er utenlandsk arbeidskraft. Svært få lokale ser ut til å jobbe, for eksempel i turistindustrien. Fra tidligere tider var fiske og perledykking de største inntektskildene til landet. I 1939 fant man olje/gass for først gang, og 10 år senere startet utvinningen av disse enorme ressursene. I dag har landet også et av de aller største flyselskapene i verden, Qatar Airlines, som vi flyr en del med på denne turen. De sier om seg selv at de er et av verdens 5 stjerners flyselskaper med svært god service om bord.

I dag reiser vi med formiddags fly tilbake til Oslo, hvor vi ankommer ca. kl. 1245.

Da er det bare å reise videre hjem og begynne å sortere inntrykk og bilder!
Takk for turen!

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

Pris fra Oslo kr 73.500,- pr. person i dobbeltrom.
Fra Trondheim kr 74.950,- pr person i dobbeltrom
Tillegg for enkeltrom: kr 17.500,-.

Prisen er beregnet ved minimum
20 betalende deltakere.

Depositum kr 8.000,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået). Pga svært strenge betalingsregler fra leverandørene på denne reisen, vil restbeløpet bli utfakturert ca. 10 uker før avreise med forfall ca. 9 uker før avreise.

Inkludert i prisen:
• Flyreisene som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 01.06.2017.
• Overnatting i dobbeltrom på 3-4 * hoteller.
• Transfer flyplass-hotell t/r samt all transport iht programmet
• Måltider i henhold til programmet
• Sightseeing som beskrevet i programmet
• Inngangsbilletter i henhold til programmet
• Praktisk reiseinformasjon
• Reiseleder fra SmartReiser følger med på hele turen.
• Lokale engelsktalende guider på destinasjonene.

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillingsforsikring
• Kombinert reiseforsikring
• Enkeltromstillegg
• Evt. tips til sjåfører, guider og hoteller
• Evt flyreise på business klasse.

Avbestillingsregler:
• Frem til 05.01.2018 refunderes depositum minus kr.6.000.
• 06.01. – 03.02. refunderes ikke depositum.
• 04.02. – 03.03. refunderes 50% av turprisen.
• 04.03. og frem til avreise, ingen refusjon

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen,
ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Reiseleder fra SmartReiser:
Arve Mork

Husk gyldig pass!

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer.
Forøvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.
Kredittkortbelastning + 2% av turens pris.