Dagsprogram

Avreise med KLM fra Trondheim kl. 12.00 via Amsterdam til Teheran.
Vi lander like over midnatt og blir vi møtt av Ali Rashid. Han var også Roger Reins omviser ved forrige besøk og en meget hjelpsom og trivelig person.
Vi sjekker inn på vårt Teheran Hotel Sayna der vi skal bo i 2 netter

Med forventning i blikket samles vi til frokost kl 09.00 og ser ut på Teheran. Over 8 millioner innbyggere har forlengst våknet til liv, og Ali står klar med bussen til å gi oss en rundtur i sentrum som yrer av folkeliv. Vi skal gjøre oss kjent med byens storslagne byggverk og palasser. Flere av dem ble brukt av Shaen, før han ble avsatt i 1979, og han blir et sentralt tema denne dagen.
Vi blir overveldet over den flotte utsikten mot de høye, snødekte fjellene i nord som strekker seg opp i 5600 moh. Den høyeste toppen heter Damavand og har høyderekorden i Midt-Østen. Etter litt tid på egenhånd så samles vi på en fin restaurant om kvelden. Her nyter vi vår første middag i Iran før vi kvelder.

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og tar en formiddagsrunde i Teheran før vi flyr sydover til den historiske hovedstaden Shiraz. I likhet med Molde er den kjent som rosenes by og parkanlegget Eram Garden en fryd for øyet.
Nasjonalmuséet gir eksempler på den blomstrende og mangfoldige persiske kulturen opp gjennom tida, sentrum for miniatyrbilder, nye oppfinnelser og samfunnsorganisering. Den persiske nasjonaldikteren Hefez levde på 1400 tallet og hyllet den persiske livsgleden. Han har vært utenatlekse for mange skolebarn og siteres flittig i moderne musikk og litteratur. Vi tar en shopping-runde, og mye kunsthåndtverk finner vi på byen store bazaar. Etter en innholdsrik dag samles vi til middag på en fin, persisk restaurant før vi trekker oss tilbake på Karim Khan Shiraz Hotel der vi skal bo godt i tre netter.

Etter frokost kjører vi ut til fantastiske Persepolis – den gamle hovedstaden i perserriket og residens for de store perserkongene. Fra historiebøkene husker vi Dareios og Xerxes – og Alexander den Store som la byen øde i 331 f.Kr. Søyler, bygg og relieffer gir oss fortsatt forståelse for betydningen og storheten av stedet. Overraskende kan det være at stedet også i dag betyr så mye for iranere, med skoleklasser og besøkende fra hele landet. Stedet står selvsagt på UNESCOs verdensarvliste. Den siste Shaen av Persia feiret her 2500 årsdagen for det iranske monarkiet, og vår egen kong Olav var en av de mange prominente gjester under den storslåtte feiringen. Bussen fører oss et stykke videre til Nekropolis, de dødes by. I fjellsidene er det hogd inn massive gravkammer for perserkongene. Store relieffer fra før-islamsk tid preger fasadene. Vi skal se oss om og spise lunsj i løpet av dette besøket.
Vel tilbake i Shiraz er det lagt opp tid på egenhånd utover kvelden, men for den som vil være i gruppen stiller Roger og Ali gjerne opp som veivisere til en anbefalt restaurant.

Vel tilbake i Shiraz er det lagt opp tid på egenhånd utover kvelden, men for den som vil være i gruppen stiller  Roger og Ali  gjerne opp som veivisere til en anbefalt restaurant.

Den tidligere hovedstaden er i dag også en moderne universitetsby. Studenter vandrer rundt med bøker under armen og mange ønsker å ha kontakt med oss for å praktisere engelsken sin, og spørre oss ut om vår del av verden. Klimaet er godt, ikke minst for de berømte shiraz-vindruene. Hagene rundt moskeene og de praktfulle villaene er omtenksomt tatt vare på. Vi ser oss om blant prangende hus, Nasir-ol-Molk-moskeen med sine rosa fliser, rikmannsvillaen Narenjestan dekorert med utrolig speilmosaikk, Afifabad-hagen, og Vakils Moske. Dominerende i sentrum av byen ligger den store Karimkhani-borgen. I den gamle basaren åpner vi sansene for farger og lukter. En kan gå rundt og beundre uten å bli pådyttet varer, eller du kan engasjere deg i spenningen med å prute.Handelsstanden lang Silkeveien var den første servicenæringen i verden til å drive med varehandel i en slik scala.
Saadi er iranernes andre store dikter, fra 1200 tallet. Hans tanker om moral og levesett har stor betydning for mennesker også i dag. Iranerne tar godt vare på og er stolt av sin kultur og sine helter. Vi samles til felles middag på kvelden og får med oss litt av kveldslivet i byen.

Etter frokosten sjekker vi ut og skal kjøre tur nordøstover i «ødemarka». Shiraz ligger mot fjellkjeden i sør. Nordover er det endeløse tørre flater, revet opp av vulkansk brunfargete fjellmassiver. Vi får muligheter for å strekke på beina og studere naturen og Silkeveien som den er i dag. Også i det tørre og ugjestmilde landskapet klorer planter seg fast – og gir grunnlag for dyreliv.
Sasanidene var et dynasti før islam kom. Inn mot en vannrik og grønn oase ligger de imponerende restene av palasset deres fra 2-300t. e.Kr. Over de store tørre områdene vandrer nomadene fortsatt med sine kameler og svarte telt. Vi skal hilse på en slik gruppe og ta inn på et eksotisk overnattingssted. På kvelden skal vi overnatte i en tradisjonell Karavansarei. Det er en tradisjonell handelsbeduin-leir under åpen himmel midt i ørkenen der vi samles til middag om kvelden.

Frokost før vi forlater leiren og fortsetter på gode veier på landsbygda. Her er bla. gravstedet til den berømte Kyros den Store fra 500t. f.Kr. Kongen som omtales så positivt i Bibelen, hersket over det største imperium verden hadde sett og fremmet tanker om menneskerettigheter og religionsfrihet allerede den gangen. På veien stopper vi også for å beundre et 4500 år gammelt sypress-tre. Dessuten blir vi imponert over persernes oppfinnsomhet i et tradisjonelt «is-hus». De ble fylte med snø om vinteren for å kunne avkjøle matvarer under varmen om sommeren. De hadde også innretninger som fanget vinden inn i husene sine slik at disse ble avkjølte på varme dager.

Etter kort kjøring kommer vi til ørkenbyen Yazd. Den gamle byen var lenge en viktig stopp på ruta mellom øst og vest; bla. Marco Polo besøkte byen. De vakre lysebrune leirhusene er tradisjonelt persiske. Flere av dem har høye tårn over takene hvor den svake vinden tvinges nedover i huset med en avkjølende virkning. Imponerende ingeniørarbeid. Byen har også et omfattende underjordisk nettverk med vanningsrør for å lede vann fra fjellene rundt inn til byen og grønnsakmarkene. Yazd er også senter for den flere tusen år gamle Zoroaster-religionen (Zarathustra). Kampen mellom det gode og onde er sentral. Ilden og jorda er viktig. I Ildens tempel brenner fortsatt en flamme, slik den har gjort siden det 5. århundre. Stilhetens tårn er fjelltopper hvor de døde legges for den evige hvile. Byen er også kjent for sitt håndverk, og vi besøker en arbeidsplass hvor de tilvirker henna på tradisjonelt vis.
På ettermiddagen sjekker vi inn og samles til middag på Daad Hotel i Yazd.

Vi forlater Yazd og hotellet vårt etter en god frokost. Retningen er vestover – mot et av turens høydepunkter: Esfahan. Men også underveis får vi opplevelser. Småbyen Maybod har bevart mange tradisjonelle funksjoner og bygg som karavanserei, vannreservoar, islager, posthus og due-tårn.
I Nain finner vi en av landets eldste moskeer. Da araberne kom med islam på 600-tallet ble religionen akseptert, men samtidig beholdt befolkningen sin tradisjonelle persiske kultur. Her ligger noe av forskjellene og spenningene mellom islam i Iran og andre steder i Midtøsten. Vi sjekker inn på Safir Hotel i Esfahan der vi skal bo i 3 netter. På kvelden samles vi til middag.

Esfahan er en fantastisk by med en lang og fargerik historie. I flere perioder har den vært hovedstad, og alltid en viktig oase på Silkeveien. Spesielt under Shah Abbas sitt styre på slutten av 1500-tallet ble byen viktig og rikt utsmykket med arkitektur og kultur. Mye står på UNESCOs verdensarvliste. Dette er en by med parker og palasser … og med travel handel.

Vi besøker Chehelsotun-palasset med sine førti søyler – tjue foran huset og tjue som speiler seg i vannbassenget. Inne beundrer vi praktfulle freskomalerier hvor Shah Abbas tok imot ambassadører fra India og det Ottomanske riket, under måltider med dans og musikk.

Imamplassen er en av verdens største åpne plasser – og kanskje den vakreste. Blomsterbed og plener er omkranset av storslåtte palasser og moskeer. Imam-moskeen med en skinnende turkisfarget kuppel, 54 meter høy.   Inne i moskeen er det et punkt hvor en kan høre ekkoet sju ganger når en tramper i gulvet. En annen moske er tilegnet dronningen. En hemmelig gang kunne bringe kvinnene usett til bønnestedet. Oppe i det storslåtte moské-taket lager sola en skygge som ser ut som en påfugl.  Rundt plassen ligger basarene. Håndverkere hamrer fortsatt på sine kobberpanner. Verksteder trykker mønstre for duker og kunstnere maler vakre, tradisjonelle miniatyrbilder. Her er også basaren med gullsmedbutikker og teppehandlere.

Også denne kvelden har Roger og Ali inkludert en middag til gruppen.

Vi fortsetter å oppdage overraskende sider ved Esfahan, byen og folkelivet.
De eldste av broene over elva ble bygd på 13-1400 tallet. På gressplenene mellom trærne er det alltid mye liv; familier på piknik, noen synger, flere sparker fotball, mange vasser ute i elva. Vi rusler over noen av de mest spennende broene. Overraskende er det å vandre gjennom bydelen Jolfa. Her bor flere tusen armenske kristne. Som dyktige håndverkere ble de tvangsflyttet av Shah Abbas hit på 1600-tallet for å bygge og forskjønne hovedstaden hans, Esfahan. Med sine egne vakre kirker og hyggelige spisesteder er armenerne en spennende del av det iranske folkelivet. På ettermiddagen skal vi oppleve en annerledes side ved kulturen. Kraftfulle mannfolk samler seg i spesielle hus for å praktisere sin tradisjonelle gymnastikk – Zurkhaneh. Under veiledning av en mester gjør de rytmiske og kraftfulle øvelser, ofte med tunge vekter.Om kvelden har vi en god, tradisjonell middag før vi trekker oss tilbake for natten.

Frokost før vi sier farvel til Esfahan og fortsetter til Abiyaneh – «Den Røde By» under Karkasfjellet. Her har tiden stått stille i hundrevis av år. Vi får et hyggelig møte med landsbyens innbyggere som fortsatt lever,arbeider og kler seg som de gamle perserne. Etter å ha besøkt de tradisjonelle Qajar-husene fortsetter vi reisen til Kashan der vi sjekker inn på vårt hotel og spiser middag.

Vi spiser frokost og sjekker ut av hotellet og tar fatt på sjarmøretappen tilbake
Teheran. Vi får et gjensyn med Teheran Sayna Hotel, der vi også samles til middag på kvelden.

I dag spiser vi frokost. Vi tar en morgen-omvisning i Fin Garden og den Gamle Bazaren før vi har hele dagen til egen disposisjon til shopping. Vi samles i bussen kl 18.00 på ettermiddagen og vi kjører ut av Teheran for å besøke en velstående storfamilie. Ved midnattstider fortsetter vi og sjekker inn på Teheran Flyplass for å fly tilbake til Amsterdam og Trondheim.

Etter et flybytte i Amsterdam, lander vi på Værnes kl. 11.30.

Vi har fått indikasjon på at dette kommer til å bli utsolgt fort, så her er det bare og melde seg på

Det er mulig å reise ut fra andre flyplasser enn Værnes. Kontakt reisebyrået for tilbud om du ønsker å booke noe av dette.

Reiseleder fra SmartReiser

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se reiseinformasjon/vilkår

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer. Forøvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.

 

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger. Kredittkortbelastning + 2% av turens pris. Smartreiser er medlem av Reisegarantifondet.

Pris fra Trondheim kr 20.750,- pr. person i dobbeltrom.

Tillegg for enkeltrom: kr 6.450,-

Tillegg for ikke-abonnenter kr 1500,-

 

Prisen er beregnet ved minimum 25 betalende deltakere.

 

Depositum kr 4.500,- betales ved påmelding (faktura sendes ut fra reisebyrået). Restbeløpet blir fakturert med forfall ca. 8 uker før avreise.

 Inkludert i prisen:

·   Flyreisene som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 10.02.2017.

§  Overnatting i dobbeltrom på turisthotell + 1 natt i  karavansarai-telt ved Silkeveien

·   Transfer flyplass-hotell t/r samt transport iht programmet

§  Måltider i henhold til programmet ( Merket F/L/M)

§  Sightseeing som beskrevet i programmet

§  Inngangsbilletter i henhold til programmet

§  Informasjonsmøte

§  Skandinavisktalende lokal guide og norsk reiseleder følger med på hele turen

 Ikke inkludert i prisen:

·         Visum

·         Kombinert avbestilling og reiseforsikring

·         Enkeltromstillegg

·         Evt. tips til sjåfører, guider og hoteller

Avbestillingsregler:

·     Frem til 19.05.2017 refunderes depositum minus kr.1.500,-.

·     20.05.17 – 19.07.17 refunderes ikke depositum.

·     Ved avbestilling fra 20.07.17 ingen refusjon       

 

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen,

ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

 

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

 

 

Reiseleder

Roger Rein

 

Husk gyldig pass!

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Mere informasjon om visum kommer nærmere avreise.