Dagsprogram

Flyavgang fra Trondheim om morgenen via Oslo og Istanbul med ankomst til Tirana tidlig kveld. Buss og guide tar imot oss og kjører til sentrale Hotel Golden City Hotel i hovedstaden. Vi sjekker her inn for å bo sentralt og behagelig i 3 netter. Tirana har nesten 700.000 innbyggere i en by med samme areal som Trondheim.

Hovedgaten «Den Nordre Boulevard» fremstår nyrestaurert, er opplyst på kvelden og er en fryd for øyet. Tirana fremstår som en litt travel handelsby på dagtid og er et eldorado for shoppere fra hele verden. På kvelden senkes bypulsen ned og albanerne samles i parkene eller ute på restaurant. Vi spiser middag om kvelden og tar en liten rusletur i de sene timer.

Etter frokost tar vi plass i bussen og kjører bysightseing. Første stopp er universitetssykehuset Nana Theresa. Det er oppkalt etter byens store heltinne Moder Theresa, og har et lite museum til hennes minne ved inngangen. Deretter besøkes Skanderbegtorget med monumentet av landets nasjonalhelt Skanderbeg som har erstattet Stalin på paradeplassen foran Kulturpalasset. Det blir også tid til å besøke byens eneste gjenværende moské etter at regjeringen rev ned de syv andre under den albanske kulturrevolusjonen. Byens klokketårn fra 1821 er nyrestaurert og vel verdt et besøk før vi får tid på egen hånd til å shopping og lunsj.

Samlingspunktet om kvelden er ved Tiranapyramiden. Her hadde diktatoren Enver Hoxha en utstilling til sitt eget minne, men i de nye frie tider tømte man lokalet. Nå er det kunstnere som holder til i bygget, og utvendig er det lite prakt igjen. Vi skal få et møte med en av byens malere som forteller sin livshistorie fra byen. Han blir også med oss til middagen og svarer på spørsmål om alt vi synes er rart; f.eks er det fortsatt mange som ikke har fjernsyn i heimen, så TV ser man på storskjerm i Presidentparken. Etter middagen rusler vi i gågaten Murat Toptani og ser på folkelivet.

Etter frokosten i dag tar vi plass i bussen og kjører en tur til klippebyene Khamez og Kruje nord for Tirana. Her er det sterke håndverkstradisjoner og antikvitetsforretninger der man virkelig kan gjøre gode kjøp innen treskjæring, skreddersøm, lær og glassmesterkunst. Etter å ha sett på varene, samles vi til albansk lunsj i et av kjøpmannshusene. Deretter drar vi ned til Tirana igjen Denne gang for å besøke
Balkans største innendørsmarked – Basaren. Her er det rasende billige direkteimporterte varer fra Kina, og alltid fullt av både selgere og kunder.
Det er helt ufattelig mye rart å kjøpe; innpakkede klær, klokker, mobiler, gull, tepper og møbler. For de som ikke vil delta i handelen har reiselederen lagt opp til en base på et torg
like ved. Her kan man drikke kaffe eller te, og slå av en prat med lokalbefolkningen som ofte lurer på hvor vi kommer fra.
Ettermiddagen og kvelden er til egen disposisjon.

Etter frokosten er et aktivt opphold i Tirana over, og vi skal senke tempoet noe ned.
Vi tar plass i bussen og nyter naturen og landsbylivet. Bussen blir vår tidsmaskin over 100 år tilbake i tiden mens vi kjører oppover mot Tomorrifjellet til fjellandsbyen Berat. Her skal vi bo på et litt uvanlig hotell som heter Hruga Hotel; «Slottshotellet». Om kvelden arrangeres det grilling og plattdans. Stemningen pleier å bli riktig god, med en feiende frisk sverddans. Det er sjelden at landsbyens damer deltar aktivt, men karene holder til på dansegolvet og alle fra vår gruppe er hjertelig velkommen til å lære noen trinn. Selv om musikken er veldig lokal og særpreget er det lett å la seg inspirere til hopp og sprett. Det er ingen regler i albansk dans, bare masse plass for humor og fysisk innsats!

Etter frokosten kommer den lokale guiden og henter oss. Han kan fortelle at vi bor i Balkans eldste bybebyggelse, og stammer helt fra år 600 før Kristus fødsel. Her er det en stor festning som troner over byen, og nede i sentrum står Rådhuset, som mest av alt ligner på en kopi av Det Hvite Hus i Washington. Vi får komme inn i bystyresalen og lære om det tradisjonelle rettsapparatet i Albania – «Borgerretten». Dette er i utgangspunktet en litt drastisk rettsform, hvor de eldste i landsbyen kan beordre øyeblikkelig avstraffelse og hevn av tyveri, brannstiftelse og slåssing. Heldigvis er det nyere moderne juridiske styresett på vei inn også i de albanske fjellbygdene, og den anklagede kan selv få velge rettsinnstans.

Deretter går vi en tur på fjellstien til et utsiktspunkt der vi dekker opp til piknik med lokal vin og kortreist mat til alle. Tilbake på hotellet er det tid på egen hånd før vi går ut og spiser om kvelden. Middagen inntas på et av småbordene i Berats hovedgate. Det er bare 50.000 innbyggere her og mange føler at de kjenner oss og vil slå av en prat. Her kan vi bli sittende lenge utover kvelden.

Etter frokost kjører vi ned fra fjellområdene og vi skal innta den albanske rivieraen. Ved byporten til Dürres må vi nesten klype oss i armen. Rekken av gamle strandhoteller vi skuer gir oss assosiasjoner til Nice eller Brighton. Dessverre er det mange av disse som sårt trenger oppussing for å møte våre krav til vestlig standard, men beliggenheten er ofte helt optimal. Vi sjekker inn på Palace Hotel & Spa. Her vi kan nyte sommeren, den vakre utsikten, bestille spabehandlinger, eller gå langs den lange strandpromenaden. Vi spiser middag foran bassenget på hotellet om kvelden. I Dürres kan man også snorkle og bli med på båtturer, eller delta i annen vannsport.

I dag skal vi besøke Dürres Bysentrum etter frokost. Her startet den romerske handelsveien Via Egnatia som endte i Istanbul. Vi får en omvisning på restene av det romerske amfiteateret og tid til shopping før vi samles til lunsj i havnekvartalet. Herifra går det mange skip over Adriaterhavet til Italia. Vi besøker det lokale markedet. Resten av dagen er til egen disposisjon for å nyte hav og strand.

Ikke mange vet at Albania er langt framme på naturvern. Her i Dürres var man blant de første til rense utslippene fra byens innbyggere og ikke minst å renske kysten for plast og fiskekroker. Dagens omviser er en fugleforsker som jobber for WWF, verdens villmarksfond. Han tar oss med for å hilse på en koloni av pelikaner og flamingoer. Han kan også fortelle oss at mange av Nord-Europas trekkfugler kommer på vintertrekk til den Albanske Rivieraen. På kvelden samles vi til middag og hygge på hotellet.

Tidlig frokost og avreise i dag da flyet går allerede klokka 09.25 fra Tirana. Via Istanbul tilbake til Oslo og så Trondheim med ankomst i kveldingen.

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se påmeldingsskjema.

Pris fra Trondheim kr 15.500 pr. person i dobbeltrom.
Fra Oslo kr 14.800.

På denne turen er det enkelt å få tilslutninger fra andre SAS-destinasjoner i Norge.
Pris fra andre byer gis på forespørsel.

Tillegg for enkeltrom: kr 4.800.

Prisen er beregnet ved minimum
20 betalende deltakere.

Depositum kr 3.000 betales ved påmelding, faktura sendes ut fra reisebyrået. Restbeløpet blir fakturert med forfall ca. 6 uker før avreise.

Inkludert i prisen:
• Flyreisene som beskrevet i programmet, inkl. kjente skatter og avgifter pr. 05.10.2017.
• Overnatting i dobbeltrom på hotell m/frokost.
• Transfer flyplass-hotell t/r samt transport iht programmet.
• Måltider i henhold til programmet.
• Sightseeing som beskrevet i programmet.
• Praktisk reiseinformasjon.
• Engelsktalende lokal guide og reiseleder fra SmartReiser følger med på hele turen.

Ikke inkludert i prisen:
• Avbestillings- og reiseforsikring.
• Kombinert reiseforsikring
• Enkeltromstillegg
• Evt. tips til sjåfører, guider og hoteller

Avbestillingsregler:
• Frem til 05.03.2018 refunderes depositum minus kr.1.500.
• 06.03.- 20.04.18 refunderes ikke depositum.
• 21.04. – 05.05.18 refunderes 50% av turprisen.
• Fra 06.05.18 – frem til avreise, ingen refusjon

Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen,
ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Bestillingen er ikke bindende for reisebyrået før depositum er innbetalt.

Reiseleder fra SmartReiser:
Kenneth Pilskog

Husk gyldig pass – visum behøves ikke

SmartReiser er medlem av Reisegarantifondet.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer.

Forøvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.

Kredittkortbelastning: + 2% av turens pris.

Smartreiser er medlem av Reisegarantifondet.