Dagsprogram

Avreise med fly fra Trondheim kl. 06:00 med flybytte i Amsterdam.
Det er også mulig å reise fra andre norske byer hvor KLM har avganger. Tider og priser oppgis på forespørsel. Ankomst til Cape Town kl. 2120 samme kveld. Vi kjører rett til hotellet og roer ned etter en lang reisedag.
Innkvartering på City Lodge hotel ved “V&A Waterfront”. Dette er et godt hotell som vi har brukt mange ganger tidligere. Det er lurt å bo i dette området, for her kan man spasere om til både sentrum og det livlige Waterfront uten å være avhengig av transport.
https://clhg.com/hotels/180/Victoria-and-Alfred-Waterfront–Hotel

Vi starter dagen med båttur ut til den kjente fangeøya Robben Island
hvor Nelson Mandela sonet mesteparten av sin tid i fengsel. Han ble løslatt i februar 1990, og i 1996 ble Robben Island museet etablert som et nasjonalmonument og et nasjonalt museum. I desember 1999 ble Robben Island erklært som World Heritage Site av UNESCO. Guidene på øya er tidligere politiske fanger og turen er derfor garantert å gjøre et inntrykk på alle de besøkende. Turen tar omlag 4 timer http://www.robben-island.org.za/

Vel tilbake på fastlandet så er vi i hjertet av trivelige Waterfront, så hva er vel bedre enn å se seg rundt her en tid. Ta f.eks. en god lunsj på en av de gode fiskerestaurantene her i havnen. Her er det mange spennende butikker, marked å utforske og ofte livlige sanggrupper og gjøglere som opptrer. Eller hva med et besøk på et av verdens flotteste akvarium?
Alt finnes her i Waterfront området.

Vi starter dagen tidlig med fantastisk utsikt over byen på toppen av 1000 meter høye Table Mountain, Cape Towns landemerke. Table Mountain er oppført på UNESCOs verdensarvliste og er hjem til 1470 ulike plantearter. Det majestetiske fjellet var også en stund på listen over verdens syv nye underverker og fjellet byr på en fantastisk utsikt over byen. Vi tar gondolheisen opp. Etter stoppet her kjører vi 2 timer sørover langs Kapp-halvøyen før vi ankommer Kapp det Gode håp. Vi kjører bl.a. Chapmanspeak Drive, en 9 km lang veistrekning med 114 svinger og regnes som en av verdens vakreste kjøreturer.

Ved ankomst Cape Point naturreservat vil vi ta en av de veiene som er litt mindre kjent av turister; en avstikker ned i en av buktene like før Kapp-punktet. Og for de som ønsker det, tar vi en 1,5 km gåtur langs stranden og den såkalte Skipsvrakruten. Det er en dramatisk historie her på tuppen av Afrika; mange skip har prøvd å runde punktet uten hell. Og vi får se bl.a. vraket av Thomas T. Tucker. Dette amerikanske skipet ble bygd før den
2. verdenskrig for å frakte våpen og soldater. Det kom litt for nær kysten i 1942 i et forsøk på å unngå tyske U-båter.

For de som ønsker det, kan vi anbefale å ta med badetøy denne dagen.
For er det en varm, god dag så kan det kanskje likevel friste å hoppe ut i det 14 graders friske Atlanterhavet? Vi skal selvfølgelig også få med oss selve Kapp punktet. Her spiser vi lunsj. Kapp det Gode håp blir ofte oppfattet som møtepunktet mellom Atlanterhavet og det Indiske hav. Du kan se et skille i havet; Det blå Atlanterhavet møter det grønne Indiske hav. Cape Point har to sterke fyrtårn som sender lyssignaler flere sjømil ut over havet. Det ene står høyt oppe på fjellklippene, mens det andre er lenger nede ved sjøen. Dette er det magiske punktet; følelsen av verdens ende og Sydpolen neste.
Etter besøket her går turen videre til Simon’s Town med de kjente, små Kapp-pingvinene, verdens eneste landhekkende koloni med pingviner. Pingvinene slo seg ned her i 1982 og pga. den rike tilgangen på mat i havet utenfor finnes det nå omtrent 3000 pingviner her ved Afrikas sydligste punkt

Etter frokost setter kursen mot vinland og Franschhoek – opprinnelig kjent som ”Olifants Hoek” etter elefantene som slo seg ned her. Mellom 1688 og 1690 ble området gitt til 200 hugenotter som hadde flyktet fra forfølgelse i Frankrike. Disse flyktningene hadde med seg vinstokker fra moderlandet og begynte med vinproduksjon. I dag produseres det 20 forskjellige gode viner her som eksporteres over hele verden. Franschhoek er velkjent for sine utmerkede restauranter, vakre fjell og store gjestfrihet. I tillegg er det mange kunstgallerier, kunsthåndverksutsalg og forretninger som selger antikviteter.

Vi besøker en av de kjente vingårdene hvor vi får innføring i Sør-Afrikansk vin. Vin er en av Sør-Afrikas stoltheter og landet har sin egen drue, pinotage, som benyttes av mange vingårder. Vi får selvfølgelig smake og oppholdet her avsluttes med at vi får utlevert en pikniklunsj-kurv og spiser maten her i trivelige omgivelser.

Vi tar en rolig ettermiddag uten program i trivelige Franschhoek.
Overnatting på Protea Hotel Franschhoek, et flott hotell i selve landsbyen. Dette er et lite hotell med bare 30 rom, fin hage og et godt svømmebasseng, restaurant og bar.
http://www.marriott.com/hotels/travel/cptfr-protea-hotel-franschhoek

Etter frokost blir vi kjørt til Cape Town flyplass og flyr ca. 2 timer nordøstover til Durban. Før innsjekk på hotellet blir vi tatt med på en guidet tur i byen. Vi stopper ved Moses Mabhida Stadium som ble bygd for fotball-VM i 2010; og er blitt et av Durbans landemerker. Deretter et besøk til det indiske markedet hvor vi finner et av verdens største kryddermarkeder.
Vi kjører videre gjennom byen og passerer uShaka Marine World hvor de har et flott akvarium, badeland og restauranter. Overnatting Protea hotel Umhlanga. http://www.marriott.com/hotels/travel/durum-protea-hotel-durban-umhlanga/

Vi blir med på en dag i to av Durbans townshiper, Inanda og KwaMashu,
rik på kultur og historie. Durban er en by med lang historie og mange frihetsforkjempere kom herfra. Sammen med engasjerte og kunnskapsrike guider går vi i fotsporene til noen av de største lederne verden har sett; Mahatma Gandhi og Nelson Mandela.

Vi besøker også en livlig, afrikansk menighet og blir med på gudstjenesten deres. Afrikanerne er jo kjent for sin sterke og gode sang. Det vil bli lunsj på en tradisjonell «shisanyama», en lokal pub. Shisanyama er den tradisjonelle versjonen av sørarfrikansk barbecue og er en kulinarisk opplevelse man absolutt bør oppleve ved et besøk i Sør-Afrika. Det er her, i townshippene, man får møte menneskene, historiene – det virkelige Sør-Afrika.
Denne turen går utenom turistløypa og vil garantert gi oss en dag med uforglemmelige opplevelser som vil følge oss i lang tid framover.

Det er tid for safari. På vei til Nambiti Game Reserve stopper vi på Mandelas Capture Site. Her er det et unikt stålmonument og det er så absolutt verdt et besøk. Det var her Mandela ble tatt til fange 5. august 1962. Stedet har et flott monument og et informativt museum.
Vi spiser lunsj i de vakre omgivelsene. http://www.thecapturesite.co.za/

Vi fortsetter så til Nambiti Private Game Reserve som er ca 2 timer unna.
En vakker kjøretur som går over sletteområder med Drakensbergene som bakgrunn. Et virkelig «Afrikalandskap» med gress, stepper og tornetrær.
I Nambiti viltreservat skal vi bo 2 netter på Springbok Lodge. Dette reservatet er et vernet område som tilbyr 22 000 mål med uberørt, malariafri villmark. Reservatet er hjem til ”The Big Five”, elefant, løve, leopard, bøffel og neshorn, samt gepard, flodhest og over 30 andre dyrearter. Naturelskere vil nyte områdets biologiske mangfold og et naturlig rikt vannsystem, med elver og vakre fosser som tiltrekker seg flere sjeldne fuglearter og en rekke rovfugler og gribber. Springbok Lodge gir en flott safariopplevelse med komfortable teltsuiter, god service, enestående mat og en rik dyreverden.

Alle teltsuitene har airconditioning, privat veranda med stoler, seng og egen utendørs dusj. Så her kan man ta seg en dusj under den vakre afrikanske stjernehimmelen. De 15 luksusteltene tar maksimum 30 gjester.
Det er et fint basseng her og solstoler i hagen ved lodgen. Springbok Lodge befinner seg ikke langt fra hovedveien mellom Johannesburg og Durban, ca. 3,5 timers kjøretur fra Johannesburg, og 3,5 timers kjøretur fra havnebyen Durban. De spennende fjellene i Drakensberg ligger ca 1,5 time
unna. En 1,2 km lang flystripe for lette fly og helikopter gjør lodgen lett tilgjengelig. http://www.thespringboklodge.co.za/

En typisk dag i viltreservatet starter tidlig om morgenen, det er da sjansen er størst for å se dyr. Opp ca kl. 05:00. Te/kaffe og en enkel frokost serveres før safariavgang. 3-4 timers safari med innlagte pauser, og tilbake til lodgen for en helsebringende ”brunch”. Midt på dagen er det ofte for varmt for både dyr og mennesker, så man holder seg da gjerne rundt svømmebassenget. Ca. kl. 15:00 møtes vi til ”High Tea”, en snack-lunsj, før vi igjen drar ut på safari til solnedgangen over savannen. Safariturene her kjøres i åpen Landrover med egen safariguide og ”tracker” (sporleser), det er slik man virkelig blir kjent med Afrikas unike dyreliv. Vi har ofte erfart at tid og sted glemmes helt når f.eks. en flokk elefanter med sine småtroll blokkerer veien!

Avreise fra Nambiti Game Reserve til Johannesburg. Vi vil få en guidet tur i Soweto, som er den største «Townshippen» i Sør-Afrika med ca. 1,5 mill. innbyggere. Vi treffer guiden Booysie Patric Khanyile som er oppvokst i Soweto og kjenner bydelen og folket her svært godt. Han vil garantert gi oss en spennende opplevelse av Soweto. Han har også vært i Norge i forbindelse med koret som spilte inn Marianne Antonsens «Blomster i Soweto». Her får vi en levende innsikt i denne delen av Sør-Afrikas apartheidhistorie og om folkelivet i dag. Vi besøker bl.a. Hector Pieterson- monumentet og Nelson Mandelas hus. Soweto har for øvrig den eneste gaten i verden der du finner huset til to Nobels fredsprisvinnere; Mandela og Tutu. Etter dette besøket kjører vi til flyplassen og tar et tidlig kveldsfly til Botswanas hovedstad Gaborone. Pga. dårlige flyforbindelser til Kasane blir dette kun en «teknisk» overnatting på et hotel i utkanten av Gaborone.

Etter frokost forlater vi Gaborone og flyr nordover til de store våtmarksområdene. Vi lander i Kasane, helt nord i Botswana kl. 11.00. Botswana har en av de minste befolkningene i Afrika, men med den største konsentrasjonen av elefanter i hele Afrika. Landet er et av de mest velstående i regionen. Vi er nå i området hvor fire afrikanske land møtes; Botswana, Namibia, Zimbabwe og Zambia.

Botswana har en naturlig skjønnhet som ligger i dens enorme villmarker, rike dyreliv og kulturelle mangfold. Chobe National Park, Okavango deltaet og Kalahariørkenen er blant de imponerende turistattraksjonene som landet har å by på. Chobe National Park er tilholdssted for den største konsentrasjon av elefanter i hele verden, man regner med ca. 100 000 dyr! Mange av dem holder til her langs Chobe elven. Her blir vi møtt av en av våre lokale safariguider som sørger for at vi kommer trygt frem den korte veien til Thebe Safari Lodge hvor vi skal bo i 2 netter. http://theberiversafaris.com/

Chobeelven, Linyanti-våtmarkene, og Savutikanalens økosystem tiltrekker seg vakre og spektakulære fugler, samt store flokker av elefanter, flodhester og antiloper. Av andre dyr som en kan se her er bøffel, giraff, puku, kudu, impala, sabelantilope, krokodille, og hvis man er ekstra heldig; løve, leopard, hyene, villhund og sjakal m.m. Om ettermiddagen tas vi med ut på safari i åpen jeep. Dyrelivet her har en helt annen ro over seg enn i de store, mer kjente, parkene som f.eks. Krugerparken. Dette er virkelig en nytelse av de sjeldne.

Etter frokost blir det nok en spesiell tur, denne gangen safari med en bred,
åpen båt med tak. Slik kommer vi tett innpå dyrene fra elvesiden.
Man ser ofte flodhester og mye flotte fugler på denne turen og mange elefanterflokker som koser seg med ungene sine nede i vannet. Om ettermiddagen slapper vi av ved bassenget eller tar en liten tur i byen. Middag på hotellet.

Etter en velsmakende frokost på lodgen, fortsetter vi mot Zambia. Det er bare ca. 45 min kjøretur ned til den mektige Zambezielven som vi skal krysse over i båt. Turen over tar bare 7-8 min. På den andre siden er vi allerede i Zambia og går igjennom passkontrollen før vi kjører på svært gode veier, ca en times tid til Livingstone. På veien til hotellet kjører vi gjennom Livingstone og tar en sightseeingtur her hvor vi får med oss de mest kjente severdighetene. Vi skal bl.a. besøke museet hvor den store oppdageren og misjonæren David Livingstone har sin egen avdeling.

Byen Livingstone feiret sitt 110 års jubileum i 2015. Livingstone ble grunnlagt på restene etter den tidligere bebyggelsen, «The Old Drift»,
som lå her ved Zambezi-elven. I 1907 ble Livingstone hovedstaden i Nordvest-Rhodesia og med etableringen av Nord-Rhodesia i 1911, ble den hovedstaden i hele territoriet frem til 1935. Mange av de vakre bygningene, i edwardiansk stil med sine karakteristiske, brede søyleverandaer, er bevart og gir deler av byen et ganske så nobelt preg. Byen er bygd opp med mange turistfasiliteter omkring Victoria-fallene. For øvrig er det en grei liten by med flere butikker, et par lokale markeder og en mengde hoteller.
Vi skal bo på Chrismar Hotel som ligger vakkert til, litt i utkanten av byen. Hotellet har en stor hage og et stort bassengområde.
http://chrismarhotels.com/hotels/livingstone/. Sent om ettermiddagen blir vi med på et cruise i solnedgangen på Zambezielven – en utrolig vakker avrunding på en avslappende dag. Underveis serveres det drikke og snacks med en varmrett. (Lett middag).
Under toktet vil vi kunne se et rikt dyre- og fugleliv langs elva. Fargespillet ved solnedgangen vil nok etterlate uforglemmelige inntrykk hos oss alle.

Etter frokost skal vi få oppleve et av turens virkelig store høydepunkt – Victoriafallene som ligger i den øvre delen av elven Zambezi mellom landene Zambia og Zimbabwe og er ført opp på Unescos verdensarvliste.
Det er vanskelig å beskrive dette naturens under. Fossefallene er regnet som de største i verden når det gjelder høyden. De er blant de mest unike når det kommer til utforming. Vannføringen er ikke på det største på denne årstiden, men selvfølgelig helt avhengig av om det i det siste har vært nok regn i nedslagsfeltene for elva. Men om det skal være mindre vann nå på Zambiasiden så vil det alltid være flott og mye å se fra Zimbabwesiden.
Vi skal gå over den berømte broen og se fossen også fra Zimbabwesiden. Vi får også med oss en byrundtur i Victoria Falls, som byen på denne siden heter. Middag på hotellet.

Se opp for viltvoksende veikantmarkeder, rike maisfelt og store sukkerplan-tasjer som gir oss et hint om hvorfor denne regionen er en av Zambias brødkurver. Vi observerer også den tilsynelatende avslappede livsstilen i de små landsbyene vi passerer. Lunsjpause i Choma med mulighet til å besøke museet som skildrer den stolte kulturarven til det lokale Tongafolket.

Vi tar en rolig formiddag og sjekker vi ut fra vårt hotell. Om ettermiddagen kjører vi ut på turens siste utflukt, en interessant bysightseeing i Lusaka.
Turen ender på flyplassen hvor vi starter hjemreisen kl. 18:20.
Vi flyr via Nairobi og Amsterdam.

Vi lander i Amsterdam om morgenen og flyr videre direkte til våre norske destinasjoner.
Ankomst Oslo kl. 11:05 og Trondheim kl. 11:30.

*(F) Frokost, (L) Lunsj, (M) Middag inkludert.

 

Det tas forbehold om uforutsette endringer på både program og oppgitte reisetider.

For priser og øvrige betingelser, se reiseinformasjon/vilkår.

Prisen for reisen er kr. 43.900,- pr. person i dobbeltrom, fra Trondheim.

For andre påstigningssteder, be oss om tilbud.

Tillegg for enkeltrom er kr 6.900.

Husk Reiseforsikring og avbestillingsforsikring.

Prisene er basert på en gruppe på minimum 20 personer.
Depositum, kr 5.000,-, betales ved påmelding.

Alt dette er inkludert i prisen:
• Flyreisen Norge – Afrika t/r på turistklasse.
• Transfer ved ankomst og avreise alle steder underveis.
• Innkvartering i dobbeltrom på gode hoteller.
• Beskrevne måltider (F= Frokost, L= Lunsj, M=Middag)
• Fullstendig og meget omfattende program.
• Sightseeing program/inngangsbilletter til de nevnte severdighetene.
• Engelsktalende lokale guider. Reiseleder oversetter hovedpunkter om det er ønskelig.
• Praktisk reiseinformasjon m.m.

Ikke inkludert/tillegg:
• Tips til guider, sjåfører og bagasjepersonell
• Enkeltrom
• Felles visum for Zambia og Zimbabwe koster USD 50 og betales på grensen.

Avbestillingsregler:
• Avbestilling fra bestillingstidspunktet fram til 08. juli 2017 refunderes depositumet minus kr 2000,- p.p.
• Avbestilling fra 09. juli til 25. august 2018 gis ingen refusjon av det innbetalte beløp.
• Avbestilling fra 26. august til 08. september, refusjon 50% av turens pris.
• Avbestillinger fra 09. september og fram til avreise – ingen refusjon.

Reiseleder fra SmartReiser: Arve Mork

Påmelding  snarest til:
SmartReiser AS,
Heimdalsveien 2C,
7080 Heimdal
Telefon: 72596210,
E-mail: post@smartreiser.no

Send med en god kopi av 1. side i passet
Sluttregning sendes ut med forfall ca. 6 uker før utreise.

Vi tar forbehold om uforutsette pris- og programendringer. Forøvrig henvises til våre gjeldende bestemmelser for gruppeturer.
Sjekk at din avbestillingsforsikring er i orden, FØR du begynner å betale inn på turen, ellers vil den ikke dekke dine innbetalinger.

Kredittkortbelastning + 2% av turens pris.

Smartreiser er medlem av Reisegarantifondet.